Bil Magasinet (Denmark)

Mini melder forårsklar

- Tekst & foto Mikkel Østrup-jeppesen

Min kaere Morris Mascot – i folkemunde Mini – har sovet igennem vinterens kulde og restriktio­ner sammen med resten af samfundet. Nu er det igen på tide at lade den mokka-brune lak reflektere under åben himmel. For det er forår, og foråret tilhører veteranern­e.

I sommer var jeg faretruend­e taet på at indstille jagten på en veteranbil. Efter et par måneder med skuffende prøveture og svaert tilgaengel­ige saelgere var jeg ved at udsaette drømmen til naeste sommer.

Sådan blev det heldigvis ikke, for som en uventet sensommerf­lirt fandt vi hinanden i ellevte time.

Det var på et forslag af en betroet kammerat, at jeg spontant tog ud for at prøvekøre Mini’en, og jeg købte bilen allerede samme aften. Pavestolt rullede jeg først hjem til mine foraeldre, dernaest mine venner, for at fremvise den maegtige maskine, jeg havde købt.

En vaskeaegte Morris Mascot i fantastisk flot og original stand, der blot har kørt 49.000 km. Den er naturligvi­s dansk fra ny, rustfri og nu er den min. Jeg faldt uskyldigt og dybt for Mascot’en, der har fejret dobbelt så mange fødselsdag­e som jeg.

Aldersfors­kellen er dog ikke noget, der skiller os. Tvaertimod elsker jeg min Mini for dens simplicite­t og unaegtelig­e aerlighed. Den møder mig i det rene ingenting, og det er her, hvor jeg maerker resonansen mellem bilen og mig, at jeg både kan vaere tilstedeva­erende og altid på vej videre.

De karakteris­tiske hvinelyde fra gearkassen, den lave tomgang, letheden i styretøjet og bilens gåpåmod i svingene. Jeg var helt solgt!

Til gengaeld laerte jeg over sommeren, at selv en “perfekt” veteran har skavanker. Først da bremsecyli­nderen tabte trykket og reducerede mine bremser til pynt.

Det kraevede et reparation­skit og tog et par sene aftener at få skilt cylinderen ad og sat sammen igen med friske pakninger. Herefter kunne bilen bremse, men kort tid efter kunne den ikke starte – ironien er ikke til at overse, vel?

Det var heldigvis en nem operation, for efter fire rensede taendrør var problemet løst. Taendrøren­e var angiveligt sodet til af for meget choker, og med bøjet hoved må jeg påtage mig skylden for den begynderfe­jl.

At købe Mini’en føltes som at tage pis på min egen snusfornuf­t – en følelse, der hurtigt blev afløst af barnagtig glaede og lykkerus bag rattet. Ganske vist er det ikke moment og hestekraef­ter, der skaber oplevelsen, men det er bedøvende ligegyldig­t. For det handler netop ikke om fart, om 0-100 km/t-tider og omgangstid­er i min Mascot. Det handler om at maerke humøret, der gennemsyre­r bilen og smitter af på alle i naerheden.

Derfor glaeder jeg mig ustyrligt over, at det omsider er blevet forår. Velkommen tilbage på vejene kaere veteraner, vi ses derude.

 ?? ?? Mikkel Østrup-jeppesen er, udover ejer af denne fine Mini fra 1977, studenterm­edhjaelper på Bil Magasinet.
Mikkel Østrup-jeppesen er, udover ejer af denne fine Mini fra 1977, studenterm­edhjaelper på Bil Magasinet.
 ?? ?? BIL Morris Mascot ÅRGANG 1977 MOTOR R4, 0,9 liter, 34 hk MIN SIDEN 2021
BIL Morris Mascot ÅRGANG 1977 MOTOR R4, 0,9 liter, 34 hk MIN SIDEN 2021

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark