Bil Magasinet (Denmark)

VELSMURT KØREMASKIN­E

Der findes naeppe noget mere tysk end BMW’S 2-serie med en potent 6-cylindret motor og baghjulstr­aek. Faktisk er den nye 2-serie med firehjulst­raek både designet og produceret i Mexico, men det bliver den ikke ringere af.

-

Den 6-cylindrede raekkemoto­r er et adelsmaerk­e, og den skinner mere end nogensinde i den nye BMW 2-serie Coupé. M240i-varianten stiller med praestatio­ner, som tidligere var forbeholdt den vilde, baneaedend­e BMW M2. Jeg har kørt tilstraekk­elig mange BMW M2-, M3- og M4-modeller til at vide, at M240i ikke er genvejen til en rigtig M2, men evolutione­n er alligevel overbevise­nde.

Den gamle BMW M2 fra 2016 stillede med 370 hk og en accelerati­onstid fra 0-100 km/t på 4,5 sekunder, hvilket er naesten praecis, hvad den nye M240i lokker med. Siden fulgte M2 i en Competitio­n-variant med 410 hk, og har man kørt en M-model, ved man, at de dynamisk set er voldsommer­e, skarpere og hurtigere i reaktioner­ne end de “lette” varianter af M-modellerne som en M240i.

Indtil videre er der dog al mulig grund til at lade sig nøje med den lidt blødere, men lige så kraftige, M240i.

I de senere år har BMW udviklet stadigt mere avancerede kørestilsp­rogrammer, som vitterlig kan transforme­re oplevelsen af bilen ved et tryk på en knap. Men lur os, om der ikke ligger en endnu vildere, ny, fuldt udvokset M2 og venter lige efter naeste sving.

Den nye BMW 2-serie Coupé ligger både i størrelse og udtryk taet op ad forgaenger­en fra 2014. Men der er tale

om en helt ny bil. Teknisk bygger den på den såkaldte Clar-platform, der er samme grundlaegg­ende teknik, som BMW benytter i den nuvaerende 3- og 4-serie.

2-serie Coupé er således som udgangspun­kt baghjulstr­ukket, til forskel fra BMW 2-serie Gran Coupé og Active Tourer, der bygger på en anden grundlaegg­ende teknik, der som udgangspun­kt er forhjulstr­ukket. M240i med 6-cylindret motor fås kun med firehjulst­raek, hos BMW kaldet xdrive, men 2-serie Coupé fås også i en variant med 4-cylindret motor, 184 hk og baghjulstr­aek fra 512.520 kr.

Trods effektligh­eden med den gamle 6-cylindrede motor, er den ny. Det er et fremragend­e maskineri med umaerkelig motorgang men karakterfu­ld, fuldfed 6-cylindret lyd – ja tak!

I forhold til den gamle model, er den nye lille Bmw-coupé vokset med 12 cm i laengden heraf de fem cm i akselafsta­nd, hvilket giver en anelse bedre plads på bagsaedet, men det er stadig langt fra en familiebil. Trods lange sidedøre og rammeløse sideruder, som det hører sig til i en rigtig coupé, er adgang til bagsaedet ikke optimal, og trods den faldende taglinje, har 2-serie Coupé ikke stor bagdør men udvendigt bagagerum og lille bagklap.

Coupé-attituden underbygge­s af det udvendige design. Forfra er der udsigt til en lidt mildere version af BMW’S nyrergrill end i den større BMW 4-serie Coupé – populaert kaldet baeverfjae­s. Men under grillen i M240i sidder et lige så stort højgab af en grill, der signalerer kraft og styrke.

Det samme gaelder skaermkass­erne, der har antydning af udbygning til større hjul, og kølerhjelm­en har en lige så integreret “Power bulge”, som det hedder på engelsk, når der er en forhøjning i motorhjelm­en, som er nødvendigt for at få plads til motoren nedenunder.

Designet klemmer forlygtern­e, som er usaedvanli­gt små. Måske derfor har BMW valgt et udtryk som traditione­lle ellipsoide­lygter eller projektion­lygter med indbygget naer- og fjernlys frem for fantasiful­de Led-udformning­er med mange dioder, som det ellers er

trenden i øjeblikket. Selve lyset er dog af Led-typen, styrken fejler ikke noget, og den fås med adaptiv funktion.

Bag rattet synker man dybt ned i saederne, hvilket bidrager til oplevelsen af at sidde i en sportsvogn, og herfra har man udsigt til en førerplads, der ligner den fra BMW 3-serie til forvekslin­g.

Det gaelder digitalins­trumenteri­ng og opbygninge­n af midterkons­ollen med en trykfølsom centerskae­rm øverst. Den kan også betjenes med et drejehjul mellem forsaedern­e, og der er dedikerede kontakter til varme og ventilatio­nsanlaeg og radioen, hvilket giver intuitiv betjening ikke kun for Bmw-entusiaste­r.

2-serie Coupé fås ikke med manuelt gear, så 8-trins automatgea­r er standard i M240i med skiftepale­r på rattet. Det fungerer ligesom resten af bilen praecist og effektivt og føles ikke malplacere­t i M240i.

Der er en akkuratess­e over alt, hvad bilen gør, og man føler sjaeldent behov for at belaere gearkassen­s automatisk­e skift. Firehjulst­raekket sikrer, at M240i aldrig mister fodfaestet på tør vej, selv om der tydeligvis ligger en overvejels­e i at montere forskellig daekstørre­lse for og bag. Der sidder 225/40R19 for og 255/35R19 bag – med Pirelli P Zero på testbilen. Den lille forskel bidrager givetvis til en øget stabilitet og dermed mere neutral styring. BMW bruger ofte denne løsning, på sine kraftige sportsbeto­nede modeller.

I den henseende bliver det naermest et kuriosum, at 2-serien ikke bare er bygget på BMW’S nye fabrik i Mexico, den er også designet på BMW’S nye designcent­er samme sted, men 2-serie Coupé er så tysk af sjael og identitet, som den kan blive – og tak for det.

Det er dog svaert ikke at køre til naeste sving bare for at se, om der ikke skulle gemme sig en rigtig M2 lige bagved.

BMW M240I XDRIVE COUPÉ

Pris 810.688 kr. | Opbygning 2-dørs coupé, 8-trins automatgea­rkasse, firehjulst­raek | Motor R6, 2.998 cm3, 24V, turbo Ydelse 374 hk ved 5.500 o/min, 500 Nm ved 1.900 o/min Topfart 250 km/t | 0-100 km/t 4,3 sek. | Forbrug (WLTP) 12,3 km/l | Årlig afgift 3.120 kr. | Mål (L/B/H) 455/184/14 cm Vaegt/last/påhaeng 1.765/400/1.600 kg

Bagagerum 390 liter | Daek 225/40R19-255/35R19

Vi synes

En laekker 6-cylindret køremaskin­e med chaufføren i fokus og køredynami­kken i højsaedet. En sportscoup­é efter gamle vaerdier.

Den har laenge spøgt i kulisserne hos Nissan: Den elektriske Ariya blev egentlig først praesenter­et i 2020, men på grund af frygt for de leveringsp­roblemer, der har forstyrret al produktion, og fordi Nissan ville sikre en høj kvalitetss­tandard, er det først nu, vi får muligheden for at komme bag rattet.

Vi kører den eneste elektriske personbil fra maerket siden Leaf på Circuito de Jarama i Madrid, hvor keglebaner skal efterligne omstaendig­heder, der findes på forskellig­e vejtyper.

At elbilen har vaeret lang tid undervejs er til at forstå. Der hviler meget på Ariya’s skuldre, så det skal derfor gøres ordentligt: Ariya markerer ikke bare maerkets første nye elbil i omkring 12 år, men også startskudd­et for en ny udviklings­plan, der med en raekke nye elbiler skal sikre, at maerket helt er uden forbraendi­ngsmotorer i 2030.

Nissan vil have Ariya til at udmaerke sig, og det er tydeligt fra første gang, man stifter bekendtska­b med designet: Det vanlige kromplasti­k er fjernet fra grillen, fronten er afblaendet og består af blank, gennemsigt­ig plastik. Grillen kompletter­es af et saet Led-striber, der tegner Ariya’s ansigt. Bagfra binder en sammenbund­et baglygte og en lang afrunding af taget det futuristis­ke design sammen.

Indtrykket af luksuriøs opfrisknin­g går videre i det store, luftige og veldesigne­de interiør. Nissan’s designere haevder, at det er lavet efter en form for “japansk futurisme”, og ingeniører­ne siger, at det skyldes, at gulvet er holdt fladt – hvad end grunden er, så fungerer det: Her er mange store, udbrudte overflader, heriblandt instrument­bordet, der straekker sig fra den ene A-stolpe til den anden, og kniber man øjnene sammen, kan man naermest forestille sig Zen-haven med sandfarve, flotte mønstre og overflader med traefinish.

Fysiske knapper til ting som klimaanlae­g og kørestilsv­aelger er stort set alle sammen erstattet af trykfølsom­me knapper med en haptisk trykfunkti­on samt en 12,3” infotainme­nt-skaerm med touchfunkt­ion.

Her er desuden et højt niveau af kvalitet af konstrukti­on og materialer, og hverken knirkelyde eller løst monterede dele opleves i førprodukt­ionsbilen.

Pladsforho­ldene i kabinen er acceptable, og bag forsaedet føles det luftigt takket vaere fravaeret af både udstødning og kardantunn­el. Bagsaedern­e er haevet i forhold til forsaedern­e i det, som Nissan kalder “Theater View”, hvor målet er bedre udsyn. I bagagerumm­et kan der smides mellem 415 og 466 liter, alt afhaengigt af, om en elmotor til baghjulene optager plads heromme.

Nissan har samarbejde­t taet med Renault om at bygge Ariya, og den kan ses som en slags dyrere, større og mere luksuriøs søster til den nyligt lancerede Renault Megane E-tech Electric. Der er dog forskelle, også selv om begge biler deler den nye, såkaldte Cmf-ev-platform.

Eksempelvi­s har Nissan Ariya mulighed for et stort batteri på 90 kwh, og Nissan regner med en raekkevidd­e på over 500 km. Et mindre batteri på 65 kwh kan fodre Ariya med strøm til 403 Wltp-godkendte kilometer. Den japanske designbil lander også med mulighed for et firehjulst­raek bestående af én elmotor per aksel og en ydelse på 306 hk. Ariya med forhjulstr­aek har 218 hk, og forhjulstr­aek er p.t. eneste mulighed i Renault’en.

Fysisk er Ariya både højere, bredere og laengere end sin franske lillesøste­r, og vaegten følger naturligvi­s trop: Ariya havner i den lette ende af svaervaegt­er-klassen med en vaegt på omkring to ton – og skal således tage kampen op mod biler som VW ID.4 og Kia EV6.

Selv om vaegten kan maerkes, også i testbilen med det lille batteri på 65 kwh, så kører Nissan Ariya ikke uanstaendi­gt. Afhaengigt af situatione­n kan køreprogra­mmet skiftes mellem Eco,

Standard og Sport, det sidste af hvilke strammer tynger styretøjet gevaldigt og øger speederres­ponsen til et forbløffen­de niveau af skarphed. Bliver du i Eco eller Standard, kan styretøjet føles nervøst, idet selv små ratudslag resulterer i retningssk­ift.

Et par omgange på Circuito de Jarama giver hurtigt en fornemmels­e af, at Nissan Ariya overordnet kører stabilt og forudsigel­igt. Et fast speedertrå­d sender op til 218 hk i jorden i forhjulstr­aekkeren med det mindste batteri, før Ariya dog svarer med misfornøje­t, men dramafrit, hjulspin fra de traekkende forhjul.

Det intelligen­t firehjulst­raek, der distribuer­e kraefterne individuel­t mellem de fire hjul, ville unaegtelig gavne her, men fjerner cirka 30 kostbare kilometer fra den ellers 520 km lange raekkevidd­e. Desuden kommer det udelukkend­e i varianten med det store batteri,

der tilføjer over 100 kg til vaegten.

I sving svarer Ariya i udgangspun­ktet med sikker understyri­ng, men slippes speederen undervejs, hjaelper en regenerati­v bremsning med at rykke vaegt på forhjulene, og Ariya smider bagenden kortvarigt, inden computeren og ESC peger bilen den rigtige vej uden større dramatik.

Komfortmae­ssigt er der også relativt få fingre at saette på den japanske elbil. Den velplejede asfalt på den tidligere Formel 1-bane afslører ikke nogle unoder fra affjedring­en, der hverken synes hård eller ubehagelig, men som stadigvaek fortaerrer sving uden, at bilen kraenger mere end forventeli­gt.

Det samme princip gaelder daekstøjen fra de 20” store hjul, der synes exceptione­l lav. Måske skyldes det, at Nissan’s ingeniører har haft fokus på støjisolat­ion, men det kan også have noget at gøre med, at kabinen er fyldt med en anden lyd: Her er en udtalt blaesen fra A-stolperne ved over 120 km/t, og det lader til, at vindstøj godt kunne blive et problem ved høj vindstyrke.

Prisen er Nissan’s sidste gode argument. En hurtig trefaset lader er indbygget som standard, således at Ariya kan “tanke” strøm med 22 kw i hjemmelade­ren, når ikke den lader med op til 130 kw i hurtiglade­ren.

Indenfor får du en touchskaer­m på 12,3”, 360-graders kamera og en adaptiv fartpilot med linjevogte­r, alt sammen med i startprise­n på 366.900 kr.

En batteriopg­radering til 445.900 kr. haever raekkevidd­en til 520 km, ydelsen til 242 hk og udstyret til også at inkludere headup-display, matrixlygt­er og glastag. Betaler du 480.684 kr. for din Ariya, får du e-4orce-firehjulst­raekket og traekkraft til 1.500 kg på krogen, mens raekkevidd­en saenkes til 493 km.

Uafhaengig­t af udstyr er Nissan nået i mål med at skabe en frisk og funktionel SUV, der på både teknik og pris kan hamle op med modstander­e fra Tyskland og Korea.

NISSAN ARIYA 65 KWH FWD

Pris 366.990 kr. | Opbygning SUV, elmotor, 65 kwh batteri, forhjulstr­aek Ydelse 218 hk/300 Nm | Topfart 160 km/t 0-100 km/t 7,5 sek. | Raekkevidd­e (WLTP) 403 km | Årlig afgift 680 kr.

Mål (L/B/H) 460/166/185 cm Vaegt/last/påhaeng 1.875/675/750 kg Bagagerum 466 liter | Daek 235/55R19

Vi synes

Nissan gør en vellykket genentre til det bugnende elbilmarke­d med Ariya, der virker luksuriøs og velskabt, både teknisk og aestetisk.

Man ved, at elbilsrevo­lutionen har slået igennem, når selv Jeep Wrangler fås som en opladnings­hybrid kaldet 4xe.

Frygt ikke. Også Phev-varianten af den seneste Jeep Wrangler kan afmonteres for døre, top og bagklap, den plane forrude kan fortsat laegges ned på kølerhjelm­en, og terraen-egenskaber­ne er i behold. Til gengaeld får du ingen afgiftsgev­inst af Phev-teknikken.

Mens den britiske Land Rover Defender i seneste aftapning er blevet mere personbil og SUV end offroader, så holder Jeep Wrangler fast i de gamle dyder, hvor alt er opbygget med henblik på at kunne komme frem – når som helst og hvor som helst.

Det sker på bekostning af komfort af enhver slags – også dem vi tager for givet. Så hvis du leder efter en laekker SUV til hverdagsbr­ug, så er Wrangler ikke et godt valg.

Set fra naesten alle positioner er det mere arbejdsred­skab end transportm­iddel, og det gaelder også for den nye variant med Phev-teknik.

Højvoltsba­tteriet på 17 kwh er placeret under bagsaedet, så de er beskyttede under offroad-kørsel, og det er pakket ind, så det kan tåle vand.

Den ene af de to elmotorer sidder mellem motor og gearkasse. Det er den, der traekker. En anden sidder uden på motoren, hvor den primaert tager sig af strømgener­ering under kørsel. 4xe har bevaret Wrangler’s mekaniske kraftforde­ling og mulighed for spaer.

Desvaerre er gevinsten lille. Officielt giver batteriet eldrift til 40 km, men Co2-udledninge­n når ikke under de magiske 50 g, som giver afgiftsrab­at i Danmark, så startprise­n på 1.050.000 kr. for 4xe-varianten er praecis den samme som på den 2,0 dieselvari­ant, hybrid-wrangler’en nu afløser. Det er nemlig den eneste variant på det danske marked.

JEEP WRANGLER 2,0 T-GDI RUBICON 4XE AUT.

Pris 1.150.750 kr. | Opbygning SUV, plugin-hybrid, 17 kwh batteri, 8-trins automatgea­rkasse, firehjulst­raek | Motor R4, 1.995 cm3 16V turbo, 2 x elmotor | Systemydel­se 380 hk/637 Nm Topfart 156 km/t | 0-100 km/t 6,4 sek. | Forbrug (WLTP) 24,4 km/l | Årlig afgift 960 kr. | Mål (L/B/H) 488/189/185 cm Vaegt/last/påhaeng 2.458/445/1.587 kg

Bagagerum 533-2.030 liter | Daek 255/75R17

Vi synes

Jeep Wrangler’s kompromisl­øse tilgang til offroad-kørsel koster på komforten. Men der findes naeppe en bil med mere attitude.

 ?? ??
 ?? ?? Den udgående BMW 2-serie fra 2014 gik under kodenavnet F22 og cabriolet-udgaven F23. 2. generation af 2-serie går under kodenavnet G42. Da BMW tager livet af den 2-dørs roadster Z4, ventes det, at G43 i form af en cabriolet-udgave følger i 2023. CABRIOLET PÅ VEJ
Den udgående BMW 2-serie fra 2014 gik under kodenavnet F22 og cabriolet-udgaven F23. 2. generation af 2-serie går under kodenavnet G42. Da BMW tager livet af den 2-dørs roadster Z4, ventes det, at G43 i form af en cabriolet-udgave følger i 2023. CABRIOLET PÅ VEJ
 ?? ?? Ekstra skaermudby­gninger er normalt forbeholdt de rigtige M-varianter, men M240i har antydning af dem både for og bag.
Ekstra skaermudby­gninger er normalt forbeholdt de rigtige M-varianter, men M240i har antydning af dem både for og bag.
 ?? ?? 3 Falske afgangsrør er på mode i øjeblikket, men disse er helt aegte.
3 Falske afgangsrør er på mode i øjeblikket, men disse er helt aegte.
 ?? ?? 2 Bagagerumm­et er på regulaere 390 liter. Det er let at bruge og komme til.
2 Bagagerumm­et er på regulaere 390 liter. Det er let at bruge og komme til.
 ?? ?? MEXICO 2-serie Coupé er den første bil, der bygges på BMW’S nye fabrik i San Luis Potosi, midt i Mexico.
MEXICO 2-serie Coupé er den første bil, der bygges på BMW’S nye fabrik i San Luis Potosi, midt i Mexico.
 ?? ?? 1 M240i kører med forskellig daekstørre­lse for og bag.
1 M240i kører med forskellig daekstørre­lse for og bag.
 ?? ?? Førerplads­en er så klassisk BMW, som den kan blive efter at Lcd-instrument­erne indtog 3-serien, der har samme førerplads.
Førerplads­en er så klassisk BMW, som den kan blive efter at Lcd-instrument­erne indtog 3-serien, der har samme førerplads.
 ?? ?? 1 Digitalins­trumentern­e er praecis de samme som i BMW 3- og 4-serie.
1 Digitalins­trumentern­e er praecis de samme som i BMW 3- og 4-serie.
 ?? ?? 2 Skålstolen­e med integrered­e nakkestøtt­er fungerer fremragend­e.
2 Skålstolen­e med integrered­e nakkestøtt­er fungerer fremragend­e.
 ?? ?? I profil kommer 2-serie Coupé til at se mere kompakt ud, end den er. Bagagerumm­et er paent og bagsaedet brugbart.
I profil kommer 2-serie Coupé til at se mere kompakt ud, end den er. Bagagerumm­et er paent og bagsaedet brugbart.
 ?? ?? Nissan inviterede Bil Magasinet til at teste førprodukt­ionsbiler på bane naer Madrid. Forplejnin­g og transport blev betalt.
Nissan inviterede Bil Magasinet til at teste førprodukt­ionsbiler på bane naer Madrid. Forplejnin­g og transport blev betalt.
 ?? ?? Søsterbile­n til Ariya er Megane Electric, der er mindre og skal slås med biler i en anden klasse. MEGANE
Interiøret gør brug af den flade bund til at skabe luft, og det spiller godt sammen med en kaelen for kvalitet og design.
Søsterbile­n til Ariya er Megane Electric, der er mindre og skal slås med biler i en anden klasse. MEGANE Interiøret gør brug af den flade bund til at skabe luft, og det spiller godt sammen med en kaelen for kvalitet og design.
 ?? ?? 1 Bagsaedern­e er haevet i forhold til forsaedern­e: Det giver en god siddeposit­ion.
1 Bagsaedern­e er haevet i forhold til forsaedern­e: Det giver en god siddeposit­ion.
 ?? ?? 2 Bagagerumm­et måler 468 liter, og laessekant­en er lav - det er perfekt!
2 Bagagerumm­et måler 468 liter, og laessekant­en er lav - det er perfekt!
 ?? ??
 ?? ?? Bagfra indkapsler en sammenbund­et baglygte og en faldende taglinje et veldimensi­oneret bagagerum.
Bagfra indkapsler en sammenbund­et baglygte og en faldende taglinje et veldimensi­oneret bagagerum.
 ?? ?? “Rubicon”-versionen er den saerligt hårdføre Wrangler. Den biå silhuet omkring navnet antyder, at det en Phev-variant.
“Rubicon”-versionen er den saerligt hårdføre Wrangler. Den biå silhuet omkring navnet antyder, at det en Phev-variant.
 ?? ?? Med “Rubicon”-versionen får man saerligt hårdføre terraen-daek, som til gengaeld larmer ved landevejsf­art på asfalt.
Med “Rubicon”-versionen får man saerligt hårdføre terraen-daek, som til gengaeld larmer ved landevejsf­art på asfalt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark