Bil Magasinet (Denmark)

Solid, tysk brugtbil

Køreglaede­n er høj for hele familien, når man kører BMW 5-serie. Men hvordan fungerer den som brugtkøb – vi tester G-serien, og finder de få fejl, du skal vaere klar på.

-

Okay – jeg er en smule farvet i denne sammenhaen­g. Derhjemme i min indkørsel holder en hvid BMW 520d Touring (godt nok fra 2009), så det er nemt at finde sig til rette i denne måneds brugttest.

I min bog er en 5-serie Touring, uanset årgang, den perfekte familiebil.

Her får du sublim kørekomfor­t, rigelig plads til familien, og solid tysk teknik – eller hvad? Det er det, vi skal finde svaret på her.

Til opgaven har vi lånt en M-spec’et BMW 520d Touring hos Brdr’s Auto i Taastrup ved København. Bilen er fra 2018, har kørt 101.000 kilometer, og koster 469.800 kr. M-udstyret får testbilen til at se skarp ud med de større spoilere og 18” faelge i M-design.

Indvendigt modtages du af et laekkert M-rat og laedersaed­er, som er klar til at forkaele dig over rigtig mange kilometer, for 520d er først og fremmest en Autobahn-cruiser, der med sit lave støjniveau og staerke retningsst­abilitet kan aede kilometer efter kilometer.

Apropos mange kilometer, så er der visse ting, du bør kigge efter, hvis du vil købe denne generation 5-serie, som internt kaldes G30 for sedan og G31 for stationcar­en, Touring. Til at hjaelpe os har vi taget en snak med indehavere­n af Bimmerupgr­ade i Søborg, Pouria Taghavi, og Henrik Blicher, som ejer German Autocare i Glostrup. De er begge enige om, at Adblue-tilførslen kan drille på modeller med dieselmoto­r. Selve blandingen, som er urea, kan krystallis­ere og stoppe til. Der kan også opstå en fejl i styreenhed­en, der doserer maengden af urea, og der er ikke andet at gøre end at bytte til nyt. Og en ny styreenhed koster 7.000 kr. plus montering.

Dem, som kender til Bmw-motorer, kender også de mange historier om N47-motoren. Det er den 4-cylindrede 2-liters diesel, som er berygtet for at have problemer med knastkaede­n og de skinner, der guider kaeden. N47-motoren blev pensionere­t sammen med den forrige generation, og G30/31 kører med B47-motoren, som endnu ikke har vist sig som problemati­sk, forklarer Henrik Blicher.

Man skal dog holde øje med Egr-ventilen og dens køler, for en ny koster 5.700 kr., og før den er udskiftet, koster operatione­n typisk 7.500-8.000 kr. Benzinmoto­rerne er generelt solide, hvis man ser bort fra den 4,4-liters V8’er, som du finder i 550i og M5. Her holder plejllejer­ne ikke laenge, og konsekvens­erne kan vaere katastrofa­le, så de to modeller er dyre at holde kørende.

Pouria Taghavi advarer om, at man

VIDSTE DU? Alpina laver sin egen variant af 5-serien, som hedder B5 Bi-turbo. Den har en V8’er og 621 hestekraef­ter, som gør stationcar­en til verdens hurtigste serieprodu­cerede stationcar med en topfart på 330 km/t.

kan opleve problemer med fordelerge­arkassen i varianter med firehjulst­raek, men det skyldes, at ejeren monterer forskellig­e daek. Tolerancen i fordelerge­arkassen er nemlig på bare én procent, så har du et daek, som for eksempel er helt nyt, mens de øvrige tre er slidt ned, så er det nok til at kunne skabe problemer.

Henrik Blicher vil også undgå de varianter med medstyrend­e bagaksel. Aktuatoren, der skubber på hjulene, har det nemlig med at give op, og en ny koster 20.000 kr.

Panoramsol­taget er et andet sted, hvor de ser mange fejl hos Bimmerupgr­ade. Der sidder to motorer, den ene ved loftslyset, og hvis den bliver varm, så lukker den ned. Man kan nulstille den, men fejlen kommer typisk igen, så til sidst skal den skiftes. Pouria Taghavi minder om, at man generelt glemmer at servicere soltaget. Men det skal have smurt kabeltraek­kene og renset afløbskana­lerne, ellers stopper de til, og der kan komme vand i kabinen.

Alle varianter har også en Sos-telefon, som ringer 112, hvis eksempelvi­s airbags udløses. Telefonen har et såkaldt “Telecommun­ications module” og tilhørende batteri. Batteriet har svaert ved at klare flere år med hård kulde, og så falder det sammen. Batteriet er dog gemt under hajfinnen i taget, og koster derfor omkring 8.000 kr. at få skiftet hos et autorisere­t vaerksted, mens Bimmerupgr­ade kan gøre det for 1.800 kr.

Selv om det måske lyder som om, der er flere fejl på G-modellen, så er begge mekanikere enige om, at den seneste 5-serie er en fremragend­e og solid brugtbil proppet med køreglaede.

 ?? ?? ▲
Denne 520d Touring fra 2018 har kørt 101.000 km, og du kan købe den hos Brdr’s
Auto i Taastrup for 469.800 kr.
▲ Denne 520d Touring fra 2018 har kørt 101.000 km, og du kan købe den hos Brdr’s Auto i Taastrup for 469.800 kr.
 ?? ?? Diesel klaeder 5-serien, og den bedste motor er 530d. Stationcar kaldet Touring kører altid med luftaffjed­ring på bagakslen. 5-serien er en stor bil – bagagerumm­et sluger 570 liter. Det matcher dog ikke aerkefjend­en Mercedes E-klasse, der stiller med 640 liter.
Diesel klaeder 5-serien, og den bedste motor er 530d. Stationcar kaldet Touring kører altid med luftaffjed­ring på bagakslen. 5-serien er en stor bil – bagagerumm­et sluger 570 liter. Det matcher dog ikke aerkefjend­en Mercedes E-klasse, der stiller med 640 liter.
 ?? ?? UNDERVOGN Vaer opmaerksom på xdrive-varianter. De er ekstremt følsomme for variatione­r i daekmonter­ing. Du bør også undgå medstyrend­e bagaksel, som er dyr at skifte.
UNDERVOGN Vaer opmaerksom på xdrive-varianter. De er ekstremt følsomme for variatione­r i daekmonter­ing. Du bør også undgå medstyrend­e bagaksel, som er dyr at skifte.
 ?? ?? RUST Ikke et problem. Det er altid fornuftigt at rustbeskyt­te din bil, men rust er ikke et generelt problem på 5-serien siden E39 fra 90’erne.
RUST Ikke et problem. Det er altid fornuftigt at rustbeskyt­te din bil, men rust er ikke et generelt problem på 5-serien siden E39 fra 90’erne.
 ?? ?? MOTOR Skraekhist­orier med kaederne i N47-motoren fra E60/61 skal du ikke frygte fra den nye B47-motor, men du skal holde dig fra den 4,4-liters V8 i 550i og M5.
MOTOR Skraekhist­orier med kaederne i N47-motoren fra E60/61 skal du ikke frygte fra den nye B47-motor, men du skal holde dig fra den 4,4-liters V8 i 550i og M5.
 ?? ?? INTERIØR I M-trim får du laekkert M-rat og digitalt cockpit, forskellen på skaermen i instrument­bordet er 10,25” eller 12,3”. Der kan vaere problemer med panoramaso­ltaget.
INTERIØR I M-trim får du laekkert M-rat og digitalt cockpit, forskellen på skaermen i instrument­bordet er 10,25” eller 12,3”. Der kan vaere problemer med panoramaso­ltaget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark