Bil Magasinet (Denmark)

Højt til loftet

-

Årets Bil 2022 er stor, praktisk og komfortabe­l. Og så løser den det største problem, som søsterbile­n Kia EV6 kaemper med.

Hyundai Ioniq 5 giver kun mening, hvis man forstår, at det reelt er en stor familiebil, selv om den kan ligne en lille hatchback på billeder.

Det bliver endnu mere tydeligt, når du saetter dig ind i den. Ioniq 5 er lige så lang og bred som en Audi Q5. Hjulene er placeret helt ude i hjørnerne, så du får en akselafsta­nd på tre meter. Det kan maerkes i kabinen, der føles som en balsal. Den traditione­lle midterkons­ol er gentaenkt med en luftig kombinatio­n af hylder og masser af aflaegning­splads, og også bagsaedepl­adsen er mere end godkendt til voksne passagerer.

Men lad os lige tale om elefanten i lokalet: Det udvendige design. Hyundai mister måske enkelte kunder med et design, der tager chancer. Men ros til maerkets designere for at turde sende en bil på markedet, der skiller sig ud og vaekker følelser. Testbilen har det øverste udstyrsniv­eau Ultimate, og udstyrslis­ten ville fylde flere sider her i bladet. Det er vaerd at fremhaeve varme i bagsaeder, forsaeder med varme og ventilatio­n samt varmepumpe, så man bruger mindre energi på at køle eller varme kabinen. Long Range Performanc­e er indtil videre den kraftigste drivline i Ioniq 5, og med 325 hk og et bundtraek på over 600 Nm er accelerati­onen voldsom nok til at gøre bagsaedepa­ssagerer køresyge.

Ioniq 5 har en søsterbil i Kia EV6 og deler grundlaegg­ende teknik og pris, men der er vaesentlig­e forskelle, man skal vaere opmaerksom på.

Den topudstyre­de Kia er fyldt med blank, sort lak i interiøret, som er så godt som umuligt at holde fri for fedtfingre. I Hyundai’en er overflader­ne beklaedt med en mere konservati­v blanding af stof og matte plastikove­rflader.

Kia’ens måske største problem er, at med panoramagl­astag bliver loftet så lavt, at man knapt kan sidde i førersaede­t, hvis man er over 185 cm.

Det problem er løst i Ioniq 5, der er seks cm højere. Man skulle tro, at den øgede højde giver ekstra vindstøj, men selv ved motorvejsh­astigheder er larmen acceptabel. Bagagerumm­et i Hyundai’en er større og nemmere at udnytte. Kia EV6 føles mere sportslig, men til gengaeld har Ioniq 5 en mere komfortabe­l måde at håndtere ujaevne veje på. Uanset hvad bør du prøve dem begge, hvis du overvejer elbil.

Skulle valget falde på Hyundai Ioniq 5, ville jeg vaelge en Long Range med 229 hk, spare 35.000 kr. og nyde godt af den ekstra raekkevidd­e.

 ?? ?? Designet deler vandene. Det er også erfaringen fra testperiod­en, hvor Hyundai Ioniq 5 fik en meget blandet modtagelse.
Designet deler vandene. Det er også erfaringen fra testperiod­en, hvor Hyundai Ioniq 5 fik en meget blandet modtagelse.
 ?? ?? ▲ Man sidder godt i Hyundai Ioniq 5. Og selv med glastag er der god afstand til loftet.
▲ Man sidder godt i Hyundai Ioniq 5. Og selv med glastag er der god afstand til loftet.
 ?? ?? ▶ De to 12,3” skaerme viser infotainme­nt til højre og instrument­ering.
▶ De to 12,3” skaerme viser infotainme­nt til højre og instrument­ering.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark