Bil Magasinet (Denmark)

DEN KØRENDE COMPUTER

Kinesiske Xpeng er i Danmark med en ny model blottet for karisma, men proppet med elektronik og udstyr – det eneste, du naermest behøver vaelge selv, er farven. Bilen er udfordret af langsom ladning af batteriet og en forventet høj pris.

- Xpeng P5

Hvor vigtigt er det, at en elbil har en høj ladekapaci­tet? Det er svaerere at svare på, end man skulle tro. Hvis raekkevidd­en er fornuftig, og du 99 pct. af tiden lader i hjemmelade­r eller på jobbet, kan det vaere lige meget, om du skal vente 15 eller 35 minutter ved en lynlader på langturen og bilferien. Det må vaere filosofien bag den forbløffen­de lave ladekapaci­tet på den ellers helt nye Xpeng. Mens de fleste konkurrent­er lader med over 100 kw og Tesla med op til 250 kw, kan Xpeng P5 kun lades med op til 70 kw.

Alt er nyt. Design, drivline, batteri og software er udviklet fra bunden af Xpeng Motors, et tech-firma med base i Shanghai, der også udvikler flyvende droner og robotter. Vi har derfor høje forventnin­ger til bilens digitale talenter under vores første test gennem København, og dem opfylder bilen ret godt.

Her er kameraer, ultralydse­nsorer og radarer hele vejen rundt, der fungerer som et digitalt skjold og hjaelper os venligt gennem trafik i indre by. Testbilen er en kinesisk version, der taler (højlydt) engelsk, men organisati­onen bag Xpeng arbejder på en Eu-version med en mere afdaempet lydside, der også vil kunne tale dansk. Stemmestyr­ing og Spotify, surround sound-lydsystem, Dab-radio og navigation er standard.

Softwaren udvikler Xpeng selv. Som standard er her adaptiv fartpilot med køassisten­t, aktiv vognbaneas­sistent med hjaelp til vognbanesk­ift, alarm for tvaergåend­e trafik bagfra og komplet sikkerheds­pakke.

Her er også en udmaerket fungerende automatisk parkerings­funktion, hvor man triller langsomt, indtil bilen viser en eller flere ledige p-pladser på skaermen. Brems, tryk på den ønskede plads på skaermen i miden, og slip rattet: Nu styrer bilen selv rat og pedaler på selv snaevre p-pladser. Det fungerer godt, og når maerkets app kommer op at køre, vil man kunne udføre manøvren uden for bilen med sin mobil – det bliver en showstoppe­r på villavejen.

360-graders kamera, hvor man ser bilen ovenfra og også bliver gjort opmaerksom på kantsten og emner under vognbunden som et handicapsy­mbol, er også standard.

Kabinen er rummelig og synes umiddelbar­t solid og med upåklageli­ge samlinger. Her er store og bløde elstole fortil og fornem benplads på bagsaedet, hvor vi efterhånde­n har laert at leve med den flade siddehynde på bagsaedet, der ses i de fleste elbiler og betyder komplet mangel på lårstøtte.

P5 ligner en hatchback, men er en sedan med separat og dybt bagagerum; her er desuden et brugbart ekstra rum foran til for eksempel kabler.

Affjedring­en er i den bløde, amerikansk inspirered­e stil, som også kineserne godt kan lide — den kommende større Xpeng P7 har angiveligt en mere sportslig tilgang til køreopleve­lsen (og et langt mere interessan­t design).

Sammenlign­et med elbiler fra maerker som Citroën, Hyundai og Kia er bilen sådan set godkendt, men prisen er en udfordring. På trods af komplet sikkerheds­pakke og omfattende udstyr med surround sound, kameraer og automatisk parkering synes den estimerede danske pris på 390.000 kr. høj. Tesla Model 3 med større batteri, højere ydelse, laengere raekkevidd­e og en ladekapaci­tet op til 250 kw fås fra 425.000 kr., mens en sammenlign­elig elbil som en Kia EV6 er billigere og fås med anhaengert­raek – Xpeng P5 fås ikke med krog. Til gengaeld kan biler, der bestilles i skrivende stund, leveres allerede i oktober, mens både Kia og Tesla først kan levere langt ind i 2023.

Køreopleve­lsen i Xpeng P5 er så gennemsnit­lig, at den kan stå på to linjer: Den kører da fint, og så er der ikke mere at skrive om det. Her er solidt bundtraek som i alle andre elbiler, og vind- og daekstøj er godt daempet op til 110-120 km/t.

Xpeng P5 kan bestilles online nu, og kan ses og prøvekøres hos Xpeng • i Axel Towers ved Tivoli i København.

 ?? ?? Hmmm, Bachmann ved ikke rigtig, hvad han skal mene om den nye kinesiske elbil. Den skraemmer vel ingen vaek?
Hmmm, Bachmann ved ikke rigtig, hvad han skal mene om den nye kinesiske elbil. Den skraemmer vel ingen vaek?
 ?? ?? KØB ONLINE Xpeng kan ses og prøves i butikken ved Tivoli i København. Laes mere på heyxpeng. com/dk
KØB ONLINE Xpeng kan ses og prøves i butikken ved Tivoli i København. Laes mere på heyxpeng. com/dk
 ?? ?? Mercedes EQE Xpeng P5 Alfa Romeo Tonale VW ID.5 GTX MG 5 Ford E-transit
Mercedes EQE Xpeng P5 Alfa Romeo Tonale VW ID.5 GTX MG 5 Ford E-transit
 ?? ?? 1 Led-lygter, panoramaso­ltag og metallak er standard.
1 Led-lygter, panoramaso­ltag og metallak er standard.
 ?? ?? 2 Det ser vi ikke så ofte: Bagageknus­ende haengsler på bagklappen.
2 Det ser vi ikke så ofte: Bagageknus­ende haengsler på bagklappen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark