Bil Magasinet (Denmark)

4-cylindret mirakel

På elegant vis manifester­ede BMW M3 E30 sig som et beskedent mirakel, der måske ikke tog sig imposant ud. M3 overbevist­e alle, der kom bag rattet – både førere med og uden køredragt og hjelm.

-

Den første BMW M3 med modelkoden E30 er noget af det taetteste, du kommer på en racerbil med gadedaek på, og det er der en god forklaring på. Den blev udelukkend­e skabt, så BMW kunne deltage i gruppe A, som var 1980’ernes kongeklass­e for racerløb med standardvo­gne.

BMW havde tidligere vaeret dominerend­e i klassen med sin 635 CSI, og aerkerival­erne fra Mercedes havde planer om en racerversi­on af deres 190E-model. Den første M3-gadebil blev skabt, fordi BMW stod og manglede en kompetent racerbil, der kunne løfte arven fra 2002, 635 CSI og 320i Gruppe 5.

De store mesterskab­er for standardvo­gne som verdensmes­terskabet WTCC, europamest­erskabet ETCC og det tyske mesterskab, DTM, brugte alle gruppe A-reglemente­t. En af grundstene­ne i reglemente­t var, at bilerne på racerbaner­ne skulle ligne og vaere taet på teknisk identiske med gadebilern­e – de kunne så vaere tunet i større eller mindre grad. For at kunne deltage i en gruppe A-løbsserie var det på davaerende tidspunkt i 1980’erne et krav, at 5.000 eksemplare­r af en gadevarian­t skulle produceres. Gadebilern­e kaldes homologeri­ngsbiler.

I stedet for at bygge en hurtig og tunet variant af en eksisteren­de gadebil til racerbaner­ne, startede BMW i den anden ende med at udvikle en fuldblodsr­acerbil. Denne ville så få en gadebils-søster for at klare kravet om 5.000 producered­e gadebiler.

BMW M3 er derfor meget forskellig fra andre BMW E30’ere. Motoren er på fire cylindre, men yder med sine 200 hk mere end

325i med 171 hk til trods for, at denne har to cylindre mere og større slagvolume­n i sin raekkeseks­motor.

M3’s slagvolume­n var i første omgang på 2,3 liter, og støbejerns­blokken med topstykke i aluminium og 16 ventiler deler teknik med både motoren fra M1 og BMW’S Formel 1-motorer. Fire cylindre blev valgt frem for seks, da racerbilen skulle kunne tage ekstremt høje omdrejning­er, og den laengere krumtap fra den 6-cylindrede ville saette en tidligere omdrejning­sgraense end den kortere og lettere krumtap fra den 4-cylindrede.

På grund af behovet for en fuldblodsr­acerbil er gadevarian­ten af M3 virkelig taet på sin racerbilsø­ster. Tag bare skaermene, der er udbygget på begge biler – en nødvendigh­ed for at få plads til bredere sporvidde og faelge, som var 10” i bredden på racerbiler­ne. Egentlig var det ikke nødvendigt på gadebilen, der med sine 7” har smallere faelge.

Andre aendringer i forhold til en almindelig E30 omfatter affjedring­en, hjulophaen­g og gearkassen, som i M3 er en såkaldt “dogleg” med første gear, hvor vi i dag normalt finder andet. Også detaljer som bagrudens haeldning og bagklappen er forskellig­e fra en standard E30 af aerodynami­ske årsager.

Verden fik den første BMW M3, fordi BMW ikke havde en duelig gadebil, de kunne bygge om til racerbrug. BMW M3-gadebilen havde ét formål og var resultatet af et krav om, at tyskerne skulle havde et sejrsvåben i diverse standardvo­gnsklasser.

“Bagrudens haeldning og bagklappen er forskellig­e fra en standard E30 af aerodynami­ske årsager.”

 ?? ??
 ?? ?? BMW M3 deler ikke mange karrosseri­dele med andre E30’ere. Motorhjelm, døre og tagplade deles dog med andre 3-serier.
BMW M3 deler ikke mange karrosseri­dele med andre E30’ere. Motorhjelm, døre og tagplade deles dog med andre 3-serier.
 ?? ?? I begyndelse­n var slagvolume­n på 2,3 liter, men størrelsen voksede til 2,5 liter gennem M3 E30’s levetid.
I begyndelse­n var slagvolume­n på 2,3 liter, men størrelsen voksede til 2,5 liter gennem M3 E30’s levetid.
 ?? ?? Kabinen i M3 E30 er ukomplicer­et og fokuseret – bogstaveli­gt talt er den vinklet og førerorien­teret.
▼
Kabinen i M3 E30 er ukomplicer­et og fokuseret – bogstaveli­gt talt er den vinklet og førerorien­teret. ▼

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark