Bil Magasinet (Denmark)

Puritanere­ns M3

M3 CSL er intet mindre end et vidunder på fire hjul. Køreopleve­lsen er fokuseret, og lydsporet er vanedannen­de som euforisere­nde stoffer. Det er noget af det ypperste, der er kommet fra M-afdelingen.

-

00’erne bliver skudt i gang med en af de mest velkørende M-modeller i historien – M3 E46 var en veldrejet coupé med en raekkeseks-motor med 343 hk. Tre år efter blev denne opskrift yderligere raffineret med introdukti­onen af M3 CSL (Coupé, Sport, Leichtbau).

M-afdelingen monterer et regulaert kunstvaerk i motorrumme­t – en stor kulfiberin­dsugning, der sammen med en ny udstødning samt omprogramm­ering af bilens ECU haever effekten til 360 hk og giver 5 Nm mere i drejningsm­oment.

De stoppede selvfølgel­ig ikke der. Undervogne­n får strammere fjedre og fastere støddaempe­re, mens en mere aggressiv hjulgeomet­ri og en mere direkte udveksling af tandstange­n giver tyngde og mere praecision i styretøjet. Det gør M3 CSL til en mere fokuseret køreopleve­lse end den almindelig­e M3, som aldrig har vaeret en kedelig oplevelse i sig selv.

Udover at bøffe den op i motorrumme­t og skaerpe bilens styretøj og undervogn, blev M3 også sendt på en solid slankekur, der resultered­e i, at den fik skåret 110 kg af sidebenene. Taget var lavet i kulfiberar­meret plastik, der alene smed syv kg. Bagklappen blev lavet i samme materiale og fik en integreret diskret spoiler, der afslører bilens potenthed.

Bagruden er ekstra tynd, og maengden af støjisoler­ing er reduceret. I kabinen er radio, navigation og musikanlae­g pillet ud (kunne bestilles med), mens de dybe racersaede­r reelt er tynde glasfibers­kaller med minimal polstring. Dørsiderne og midterkons­ollen er beklaedt med tynd kulfiber, men det er så laekkert udført, at M3 CSL ikke føles som en spartansk trackday-racer.

Som den sidder lavt og muskuløst på asfalten på de specielle 19” Bbs-faelge og de brede Csl-kofangere med kulfiberin­dlaeg, ligner den en hård hund.

På instrument­bordet sidder en Sportknap, som har stor betydning for køreopleve­lsen. Foruden at skaerpe speederres­ponsen, forvandler den lydbillede­t markant. Den åbner det spjaeld i indsugning­en, der ellers får motoren til at lyde artig under 6.200 o/ min. På den måde bliver der skruet helt op for koncerten i motorrumme­t. Kabinen og en radius på flere hundrede meter omkring bilen fyldes med et metallisk vrael, der fluks sender tankerne over på motorsport.

En standard BMW M3 E46 har en begraenset topfart på 250 km/t. Ejere af en CLS kunne, mod fremvisnin­g af racerlicen­s, få haevet topfart til 280 km/t.

Da BMW lancerede M3 CSL i 2003, blev den udstyret med en 6-trins automatise­ret manuel gearkasse, kaldet SMG. Det er bilens svageste punkt. Alle andre skift end dem over 6.000 o/min føles besvaerede og langsomme.

Der findes specialist­er, som kan konvertere en M3 CSL til manuelt gear. Uden selv at have prøvet det, må den kombinatio­n vaere et himmelsk match. Uanset gearkasse er M3 CSL en af de allerfedes­te M-modeller gennem de sidste 50 år.

“Kabinen og en radius på flere hundrede meter omkring bilen fyldes med et metalisk vrael.”

 ?? ??
 ?? ?? De tre små bogstaver efter “M3-skiltet, den diskret spoiler og kulfiber-detaljen rundt om udstødning­en afslører at dette er en “CSL”
De tre små bogstaver efter “M3-skiltet, den diskret spoiler og kulfiber-detaljen rundt om udstødning­en afslører at dette er en “CSL”
 ?? ?? Den store kulfiber-indsugning giver CSL’EN sin karakteris­tiske lyd, og så se det hamrende godt ud.
Den store kulfiber-indsugning giver CSL’EN sin karakteris­tiske lyd, og så se det hamrende godt ud.
 ?? ?? De alcantarab­eklaedte skålsaeder kan kun justeres frem og tilbage, hvilket kan gøre adgang til bagsaedet besvaerger­ligt. ▼
De alcantarab­eklaedte skålsaeder kan kun justeres frem og tilbage, hvilket kan gøre adgang til bagsaedet besvaerger­ligt. ▼

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark