Bil Magasinet (Denmark)

Sjaelden britisk fugl

Skal du droppe din BMW 3-serie eller Alfa Romeo Giulia for den sjaeldne, eksotiske brite, der er bygget i aluminium? Det forsøger vi at svare på her.

-

Kender du det – parkerings­pladsen foran Bilka er fyldt med BMW’ER, og ham den naevenytti­ge saelger er nu begyndt at køre Alfa Romeo. Så hvor går du hen, hvis du vil have spandevis af køreglaede i en bil, der stikker ud fra maengden?

Du kigger da på en Jaguar XE, som den vi har med her. Det er en XE D180 Pure med automatgea­r fra 2018, som har kørt 58.000 km og koster 329.900 kr. Bilen har vi lånt hos British Motorgroup i Herlev.

XE er i hvert fald sporty af dimensione­r. Det er naermest en bil, du tager på, for førerplads­en er intim, på graensen til trang, men når du har fået indstillet saede og rat, sidder du godt, taet på vejen, så du rigtig kan føle bilens bevaegelse­r.

Den velkendte og solide 8-trins

Zf-gearkasse styres af en rund drejeknap, som skyder op i midterkons­ollen, når du starter bilen. Det er der masser af teater i, men selve betjeninge­n er halv-irriterend­e, og teatereffe­kten kan ikke skjule, at kabinen er spartansk, og både armlaen i midterkons­ollen og i dørsiden er hårdere, end du forventer i en britisk luksusbil.

Multimedie­systemet, kaldet Incontrol Touch, er berygtet for at vaere sløvt. Med 2019-modellen blev systemet opgraderet, sammen med bedre materialer i kabinen.

Du bliver til gengaeld glad, når du starter bilen, og der er kommet varme i dieselmoto­ren. XE føles let på tå, er bygget i aluminium og takket vaere baghjulstr­aekket med en fornem vaegtforde­ling. Sedanen styrer skarpt, selv om den ikke helt matcher en Alfa Romeo Giulia i feedback. Dieselmoto­ren føles mere hidsig, end de 180 hestekraef­ter antyder, så jeg savner på intet tidspunkt ekstra kraefter, og bilen er mindre stiv og skrumlende over hullet asfalt, end man kunne forvente.

Netop dieselmoto­ren kan dog vise sig at vaere største svaghed ved Jaguar XE. Det er Jaguar Land Rover’s egen motor fra Ingenium-serien. De første varianter med den 2-liters motor havde problemer med lejer på balanceaks­lerne, som kunne føre til motorhavar­i. Det problem burde dog vaere udbedret nu, men fra ejere i udlandet høres der skraekhist­orier om taktkaeder, som straekker sig eller hopper. Det rykker på timingen i motoren, og resultatet kan vaere katastrofa­lt.

Jaguar Land Rover opdaterede designet, og alle motorer produceret efter 25/11/2019 burde ikke have problemet,

VIDSTE DU? I Kina kan du få en helt saerlig udgave af XE. Den har nemlig fået forlaenget akselafsta­nden med 10 cm, og navnet er passende XEL.

men på biler produceret inden, skal du vaere opmaerksom.

Ifølge Hans Gert Thomsen, som er indehaver af Jaguar Aalborg, er det et problem, der begynder at opstå ved 130-150.000 km. De første tegn er raslen fra kaeden og fejlkoder, så gør dig selv den tjeneste at lytte ekstra godt de første 3-5 sekunder, efter motoren er startet kold.

Fra introdukti­onen kunne du også få XE med en 2-liters benziner eller en 3-liters V6’er med kompressor og 340 eller 380 hestekraef­ter. Den motor udgik i 2019, og i stedet må du nøjes med den 2-liters benziner, som nu leverer op til 300 hestekraef­ter. Fra 2015 til 2017 var det en Ford Ecoboost-motor, men det skal du ikke bekymre dig om, for den er uden generelle problemer.

Ifølge Jonas Ginderskov, som er medejer af Jag Service i Birkerød, så er XE generelt en solid bil. Han oplever dog, at mange biler har rustne skiver, som ikke kan blive rene bare ved at motionere bremserne. I stedet skal skiverne drejes af. Heldigvis er det en simpel operation og koster 280 kr. per skive.

Han har også skiftet en del dyser til Adblue-systemet på dieselmoto­ren. Ellers er hans råd at gå efter en bil, som er passet og plejet med service, og som har fået skiftet olie og filter i gearkassen, hvis den har rundet 100.000 km. Det koster 6.625 kroner hos Jag Service.

Skal du have en mere solid bil, som holder gensalgsva­erdien, så er BMW 3-serie nok et bedre bud, og Alfa Romeo Giulia er skarpere på en bugtet sognevej. Men vil du bare gerne vaere anderledes, så er XE en fed bil, og så er der bare 190 af den eksotiske brite indregistr­eret i Danmark.

 ?? ?? ▲
Jaguar XE D180 Pure Aut. fra
2018, som har kørt 58.000 km og koster 329.900 kr. hos British Motorgroup i Herlev.
▲ Jaguar XE D180 Pure Aut. fra 2018, som har kørt 58.000 km og koster 329.900 kr. hos British Motorgroup i Herlev.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark