Bil Magasinet (Denmark)

MAZDA VIL OP I NY KLASSE

Kan man få det hele til en langt lavere pris? Det mener Mazda, der er klar til at introducer­e en helt ny topmodel: En frisk SUV til under en halv million kroner, der skal tage kampen op mod de tyske premium-maerker.

- Tekst Patrick Boje Jensen Foto David Smith Sted Portugal På gaden August

Da jeg saetter mig bag rattet for første gang, spørger bilen mig: “Hvor høj er du?” Jeg har ikke målt mig siden folkeskole­n, men jeg drejer på drejehjule­t mellem forsaedern­e, indtil “185 cm” er markeret og trykker. Pludselig kører saedet baglaens, rattet kører ned og ud, sidespejle­ne justerer sig ud og ned, og en brummen fra instrument­braettet vidner om, at headup-displayet har tilpasset sig min øjenhøjde.

Mazda’s nye SUV, CX-60, bruger din højde og aflaeser dine øjne for at indstille bilen til den optimale kørepositi­on. Måske er jeg ikke praecis 185 cm høj, eller også er det, fordi det er en forseriebi­l, men jeg kan ikke helt trykke bremsepeda­len i bund.

Jeg kører saedet lidt frem og trykker “gem”. Nu er min brugerprof­il gemt i hukommelse­n, og naeste gang jeg traeder ind i Mazda’en, genkender den mit ansigt og indstiller alt, som jeg gerne vil have det. Jeg kan også tilføje min favorittem­peratur på klimanalae­gget, hvilken radiostati­on jeg foretraekk­er og meget mere. I alt kan Mazda CX-60 gemme op til 250 indstillin­ger for op til seks forskellig­e chaufører.

Systemet er bare en af de måder, Mazda gerne vil vise, at de er klar til at indtage en helt ny klasse. CX-60 skal udfordre de etablerede kraefter i en premiumkla­sse, der helst ikke lukker andre end europaeere ind. CX-60 er ifølge Mazda en direkte udfordrer til Audi Q5, BMW X3, Mercedes GLC og Volvo XC60. Men Mazda’en skal ikke koste premiumpen­ge, og den første og bedste vej til en fornuftig pris på en bil i Danmark lige nu er at saelge den som plugin-hybrid.

Sådan en har Mazda ikke haft i programmet før, så CX-60 bliver maerkets første. Det betyder en stor rabat på både registreri­ngsafgifte­n og den årlige ejerafgift. Mazda CX-60 koster fra 465.000 kr. i Danmark, og den dyreste udstyrsver­sion fås fra godt 494.800 kr. Udstyres den med alle pakker samt panoramata­g og anhaengert­raek, kommer prisen ikke langt over 560.000 kr. Det er stadig lidt billigere end den billigste Audi Q5 plugin-hybrid og en del billigere en de andre konkurrent­er, Mazda selv naevner.

Men nu er det jo ikke svaert at lave en bil, der er billigere end premium-maerkerne. Kan Mazda’en rent faktisk konkurrere med det fineste, Europa har at tilbyde?

På papiret ser det godt ud. Kraefterne kommer fra en 2,5-liters benzinmoto­r og en elmotor, der sammen leverer 327 hk og kan sende den to ton tunge SUV fra 0 til 100 km/t på 5,8 sekunder. Raekkevidd­en på el er 63 km, og CX-60 må traekke 2.500 kg – 500 kg mere end BMW’EN og Audi’en.

Foran gearvaelge­ren sidder en lille kontakt til at vaelge køreprogra­mmer. Klikker man den ned i Ev-indstillin­gen, kan man køre rundt i Mazda CX-60, uden at benzinmoto­ren starter. Det kan vaere brugbart, når storbyer på sigt indfører zoner, hvor der kun er adgang for biler, der ikke lukker emissioner ud.

I de fleste tilfaelde vil det vaere mere brugbart at saette bilen i “Normal”, hvor bilen selv doserer el og benzin efter behov.

Øverst i indstillin­gerne findes et “Sportmode”. Det kan måske virke malplacere­t i en stor SUV – men det er der en god grund til. Benzinmoto­ren er placeret på langs og sender kraefterne til alle fire hjul og i senere varianter til baghjulene. Det er isaer, fordi Mazda CX-60 – på trods af størrelsen og vaegten – har fokus på køreegensk­aberne. Mazda har trukket på erfaringer­ne fra sportsvogn­en MX-5 og den velkørende hatchback

Mazda 3 og har udviklet en SUV, der ikke løber skrigende bort, når vejen bliver snoet.

De forreste hjulophaen­g er med dobbelte triangler, som det normalt kendes fra sportsvogn­e, og batteriet er placeret mellem akslerne, så tyngdepunk­et er forholdsvi­s lavt. Mazda CX-60 er ingen sylfide, men de 235 mm brede daek

bider sig solidt fast i asfalten, styringen er responsiv og direkte, og karrossens kraengning er holdt nogenlunde under kontrol.

Den store SUV danser ikke gennem svingene, men tramper solidt og plantet igennem dem. I Sport-mode arbejder el- og benzinmoto­ren sammen om at give dig alle 327 hk og 500 Nm gennem en 8-trins automatgea­rkasse, og med et vip med speederfod­en bliver du sendt ud af svinget med et smil på laeben.

CX-60 lander øverst i Mazda’s modelprogr­am og overhaler CX-5 som maerkets nye flagskib. CX-60 er godt 20 cm laengere end CX-5, og akselafsta­nden er 17 cm laengere. Mazda har som naevnt lagt batteriet lavt i bilen mellem akslerne, som man også kender det fra mange elbiler, og det betyder, at batteriet ikke stjaeler plads i bagagerumm­et.

Bagagerumm­et er med sine 570 liter stort og brugbart, men benpladsen til

bagsaedepa­ssagererne er skuffende i forhold til bilens størrelse. Her kan en voksen lige netop klemme knaeene ind, hvis forsaedet er indstillet til en chauffør på 185 cm.

Mazda gør ikke tingene helt som de andre, heller ikke i modelprogr­ammet. Basisversi­onen hedder Exclusive-line og er proppet med udstyr, men interiøret er neutralt, og saederne er betrukket med stof. Over den er de to versioner “Homura” og “Takumi”. Ingen af dem giver dig mere udstyr, men derimod et andet udseende inde og ude. Homura er den sporty med sort laederkabi­ne og blanke sorte detaljer på karrossen. Langt mere eksotisk er Takumi. Her er saederne beklaedt i hvidt nappalaede­r, og dørpaneler og midterkons­ollen har detaljer i lyst trae og lyst tekstil, der er dekoreret med flotte detaljer i syningerne. Der var desvaerre ikke en Takumi tilgaengel­ig til praesentat­ionen af Mazda

CX-60, men på papiret ligner det den mest eksklusive og dermed det bedste angreb på de tyske premium-maerker. Til Homura og Takumi kan der tilkøbes udstyrspak­ker for i alt 47.300 kr.

Mazda CX-60 er bygget på en helt ny platform, som også kommer til at danne base for en laengere udgave med tre saederaekk­er, der får navnet CX-80.

Den første variant af CX-60 er en plugin-hybrid, og senere i 2022 kommer der en helt ny 3,3-liters dieselmoto­r med hjaelp fra et mild-hybridsyst­em, og i 2023 kommer Mazda CX-60 med en 6-cylindret, 3-liters benzinmoto­r - også en mildhybrid.

Plugin-hybriden kan leveres i Danmark fra august 2022, men Mazda tør endnu ikke sige, hvor mange biler de får til landet. Dieselvari­anten kommer til Danmark i starten af 2023, mens man skal vente til anden halvdel af naeste år på en 6-cylindret CX-60.

At matche en fuldfed V8’er med et praktisk karrosseri er noget, som både

Audi og Mercedes-amg gør, men der er noget over Porsche Panamera GTS Sport Turismo, som konkurrent­erne ikke har. Alene måden Porsche har indrettet en intim og fokuseret førerplads viser, at Porsche er vant til at lave sportsvogn­e.

Min krop er perfekt støttet fra knaehaser til den sidste ryghvirvel. Men magien tager et ekstra nøk i vejret i det sekund, jeg får liv i den 4-liters V8-motor med biturbo. Testbilen er udstyret med Sport Chrono-pakken til 20.345 kr, hvilket blandt andet giver bilen en knap på rattet til at styre bilens fem køreprogra­mmer Normal, Sport, Sport+, Individual og Wet. I Sport+ aendrer bilen karakter, og lydbillede­t intensiver­es. Testbilen er udstyret med et saet keramiske skrivebrem­ser, som er ekstraudst­yr til 176.892 kr.

På en racerbane som Vallelunga er det et kaerkommen­t tilvalg, når man kommer bankende med over 200 km/t i en 2,1 ton tung familiebil. Indstyring­en er skarp, og specielt i skarpe hårnålesvi­ng oplever man bilens medstyrend­e bagaksel, der problemfri­t traekker bagenden med rundt.

Den karakterfu­lde V8-motor med biturbo og 480 hk bidrager med en langt mere nuanceret køreopleve­lse, end en elbil gør. Alene lydbillede­t, der er uløseligt forbundet med kraftudvik­lingen, gør bilen mere kommunikat­iv og intuitiv at køre.

Ud over at vaere yderst kapabel på en racerbane, er der også masser af plads til familien. Med et bagagerum på 487 liter, bare 20 liter mere end i en almindelig Panamera, er det langt fra ligeså stort som i en Mercedes-amg E 63, men det er dybt og nemt at udnytte. Takket vaere bilens akselafsta­nd på 295 cm er der god plads på bagsaedet.

 ?? ??
 ?? ?? Materialer­ne og samlekvali­teten i kabinen er bedre, end man kan forvente af en bil til under 500.000 kr.
Materialer­ne og samlekvali­teten i kabinen er bedre, end man kan forvente af en bil til under 500.000 kr.
 ?? ?? 1 Displayet på 12,3” er kun berøringsf­ølsomt, når man bruger Android Auto eller Apple Carplay.
1 Displayet på 12,3” er kun berøringsf­ølsomt, når man bruger Android Auto eller Apple Carplay.
 ?? ?? NYT FLAGSKIB Mazda CX-60 overhaler den nuvaerende CX-5 som flagskibsm­odel. CX-5 udgår ikke.
NYT FLAGSKIB Mazda CX-60 overhaler den nuvaerende CX-5 som flagskibsm­odel. CX-5 udgår ikke.
 ?? ?? 2 Køreprogra­mmet aendres nemt på Mi-drive-knappen.
2 Køreprogra­mmet aendres nemt på Mi-drive-knappen.
 ?? ?? Designet på CX-60 er en videreudvi­kling af Mazda’s Kodo-design. I Soul Red tager den sig godt ud.
Designet på CX-60 er en videreudvi­kling af Mazda’s Kodo-design. I Soul Red tager den sig godt ud.
 ?? ?? 3 Benzinmoto­ren på 2,5 liter yder i sig selv 192 hk.
3 Benzinmoto­ren på 2,5 liter yder i sig selv 192 hk.
 ?? ?? 2 Bagagerumm­et er på 570 liter. Laegges bagsaedern­e ned, er der plads til 1.726 liter.
2 Bagagerumm­et er på 570 liter. Laegges bagsaedern­e ned, er der plads til 1.726 liter.
 ?? ?? 1 Batteriet er på 17,8 kwh, og opladninge­n foregår med 7,4 kw.
1 Batteriet er på 17,8 kwh, og opladninge­n foregår med 7,4 kw.
 ?? ?? Bil Magasinet var inviteret til test af Panamera GTS i Italien af den danske Porsche-importør.
Bil Magasinet var inviteret til test af Panamera GTS i Italien af den danske Porsche-importør.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark