Bil Magasinet (Denmark)

MANUELT MONSTER

Hvad enten vi vil det eller ej, er snart helt slut med det traditione­lle manuelle gear. Imidlertid har Toyota begået en sidste hyldest midt i den manuelle gearkasses efterår – og gud ske tak og lov for det.

- Tekst Emma Steensen Foto Toyota Sted Spanien På gaden Sensommer

Denne hyldest hedder Toyota GR Supra og er en del af en manuel Gr-trio bestående af GR Yaris, GR86 og GR Supra.

Toyota fortaeller, hvordan de besluttede sig for at lytte til den horde af fans verden over, der inderligt ønskede sig en manuel variant af den nyfortolke­de Supra fra 2019, der ganske vist også går under fornavnet GR. Herefter lod de Gazoo Racing, Toyota’s højt profilered­e motorsport­safdeling, stå for en stor del af udviklings­arbejdet – med det resultat, at den nye, manuelle GR Supra blev født.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at en bil som denne er guf for den traditione­lle bilfan, der elsker at vaere i kontrol over gearskifte­ne og som nyder muligheden for at køre analogt som i “de gode gamle dage”.

Den manuelle Supra er, naturligvi­s, baseret på Supra fra 2019, der hidtil har haft automatgea­r, men det kraever mere at transforme­re en automatgea­rsbil til en med manuelt gear, end blot at smide en manuel gearkasse i den.

Toyota forklarer, at de løb ind i udfordring­er i forbindels­e med udviklings­arbejdet. Alt fra at vaere nødt til at rykke rundt på midterkons­ollen for at forhindre, at ens haender rammer instrument­bordet under gearskift, til at vaere nødt til at udvikle en helt ny gearkasse, som er unik for GR Supra. Netop denne udfordring var ret åbenlys – Toyota rådede ikke over manuelle gearkasser, der kunne klare de kraefter og det moment, Supra laegger for dagen.

Helt specifikt drejer det sig om op til 340 hk og 500 Nm i den store motorvaria­nt med en turboladet 3,0-liters 6-cylindret raekkemoto­r.

Hele herlighede­n går fra 0-100 km/t på 4,6 sekunder, hvilket er blot

0,3 sekunder langsommer­e end den automatisk­e variant af GR Supra. Det kan godt vaere, det er meget i motorsport­sverdenen, men det er naeppe noget, den almindelig­e entusiast vil maerke.’

For at dvaele lidt ved nogle af de elementer, der gør Toyota Supra interessan­t, er der for det første den manuelle 6-trins gearkasse. Men der er også sket en masse strukturel­le forbedring­er, som relaterer sig til eksempelvi­s mate

rialevalg. Toyota siger, at bilen er konstruere­t i både aluminium og højstyrkes­tål for at bevare så stift et karrosseri som muligt – faktisk med en stivhed på niveau med sportsvogn­en Lexus LFA.

Toyota bryster sig derudover af, at forholdet mellem akselafsta­nden og sporvidden er 1,55, som de kalder “det gyldne forhold”. Desuden har coupéen adaptiv undervogn, spaerredif­ferentiale og store Brembo-bremser.

Men nu er én ting, hvordan tingene ser ud på papiret. En helt anden ting er, hvordan baestet rent faktisk kører. Bil Magasinet var inviteret til Sevilla for at hive den nye GR Supra rundt på en racerbane, og førstehånd­sindtrykke­t er rigtig godt.

Man kan med ro i maven kalde Supra med manuelt gear for en entusiastb­il, der på trods af hjaelpemid­ler som IMT, stadig tillader dig at vaere chauffør i kontrol med noget at skulle have sagt bag rat og pedaler.

IMT (intelligen­t manuel transmissi­on) er en anordning, der sørger for at matche motorens omdrejning­er med gearskifte­t, således at det bliver en blød og behagelig oplevelse – nogle kalder det mellemgas.

Man kan argumenter­e for, at det tager noget af udfordring­en ud af køreopleve­lsen, men det fungerer ret godt, og det føles ikke altoversky­ggende eller irriterend­e.

Motorlyden er fed, bundtraekk­et er godt, og Supra’s evner som trackdaybi­l fungerer på en måde, hvor det saetter dine egne evner (eller mangel på samme) i et skarpt lys. Den er med andre ord nem at taeske – men uden at vaere kedelig. Den tilbyder dig udfordring­erne i små bidder, for slet ikke at tale om hele det manuelle gear-aspekt, som er en udfordring helt i sin egen kategori, men som gør herlighede­n endnu mere elskvaerdi­g.

 ?? ?? Bil Magasinet var inviteret af Toyota til Sevilla i Spanien for at teste den nye manuelle GR Supra. SØSTERBIL? Supra har en søsterbil i BMW Z4. Denne fås, indtil videre, udelukkend­e med automatgea­r.
Bil Magasinet var inviteret af Toyota til Sevilla i Spanien for at teste den nye manuelle GR Supra. SØSTERBIL? Supra har en søsterbil i BMW Z4. Denne fås, indtil videre, udelukkend­e med automatgea­r.
 ?? ?? Kabinen er et overskueli­gt sted at befinde sig, hvor alt er rettet mod chaufføren, så man bedst bevarer overblikke­t på farten.
Kabinen er et overskueli­gt sted at befinde sig, hvor alt er rettet mod chaufføren, så man bedst bevarer overblikke­t på farten.
 ?? ?? 1 Gearknoppe­n vejer 200 gram for at sikre en flydende og harmonisk fornemmels­e af skiftene i hånden.
1 Gearknoppe­n vejer 200 gram for at sikre en flydende og harmonisk fornemmels­e af skiftene i hånden.
 ?? ?? 2 GR Supra fås i en saerlig Special Edition, der har unikke kabinedeta­ljer.
2 GR Supra fås i en saerlig Special Edition, der har unikke kabinedeta­ljer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark