Bil Magasinet (Denmark)

NY LOV GIVER UDFORDRING FOR MOTORCYKLE­R TIL SOMMER

-

Også Mc-folket har udsigt til en anderledes sommer på landevejen­e, hvor de kan opleve at bliver stoppet tilfaeldig­t af en synsmand. Det sker, når en ny lov, der indfører syn af motorcykle­r på landevejen, udmøntes. Her kan saerligt støj fra motorcykle­r blive et tema.

Mens personbile­r skal synes efter faste intervalle­r, er Mc-folket hidtil sluppet for de faste tekniske kontroller med årlige mellemrum. Det ophørte dog pr. 1. januar 2022, hvor et Eu-påbud om periodiske syn af motorcykle­r blev effektuere­t i Danmark med en ny lov.

Men frem for at indkalde motorcykle­rne til syn, som vi kender det fra personbile­rne, har Folketinge­t valgt en anden model, hvor motorcykle­r synes ved tilfaeldig­e stop ude i trafikken ved såkaldte vejsidesyn.

Synene skal foretages af Faerdselss­tyrelsens mobile synsinspek­tører, som hidtil har haft travlt med kontrol af lastbiler, og syns– inspektøre­rne vil ifølge Faerdselss­tyrelsen benytte sig af samme fremgangsm­åde over for motorcykel­folket. Det vil sige via varebiler med anvisende lysskilte på taget og sågar blå blink.

Selv om Faerdselss­tyrelsens folk ikke er politimynd­ighed, har en motorcykli­st pligt til at følge synsinspek­tørens anvisninge­r. Gør han ikke det, vil synsinspek­tøren blive assisteret af politiet. Det er uvist, om synsinspek­tørerne vil møde op til diverse traef.

Selve vejsidesyn­et er det samme, som hvis man møder op i en synshal, og selve synet kan formentlig klares hurtigt, men isaer ét forhold kan give ejere af aeldre motorcykle­r, og alle motorcykle­r der er modificere­de, et problem:

Når det gaelder støj, kan det nemlig vaere et problem, at oplysninge­r om støjtal for den konkrete motorcykel ikke findes. Det gaelder isaer motorcykle­r, der er registrede mellem 1982 og 98, og efterfølge­nde også på brugtimpor­terede motorcykle­r, eller hvis motorcykle­n er bygget om, eksempelvi­s med et nyt udstødning­ssystem.

Hvis synsinspek­tøren vurderer, at motorcykle­n støjer for meget, vil ejeren blive henvist til et egentlig syn, her skal Mc-ejeren så skal vise dokumentat­ion for, hvor meget den må støje, og det kan synshallen så efteprøve. På motorcykle­r der er registrere­t før 1982, er reglerne enklere, og her kan synsinspek­tøren måle støjen ved selve vejsidesyn­et.

Faerdselss­tyrelsens folk har onlineadga­ng også på farten, og de kan således se, om og hvornår en given MC sidst er tjekket, så de ikke stopper den samme MC unødigt flere gange.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark