Bil Magasinet (Denmark)

40 år med Stars & Stripes

Danmarks aeldste amerikaner­bilstraef, Turtle Ball, fejrer 40-års jubilaeum i reflektere­nde solstråler fra bilernes krom til lyden af buldrende V8-motorer tilsat duften af højoktan. Kom med på traeffet og få historien om det spøjse navn.

- Tekst Frederik T. Frey Foto Frederik T. Frey & Michael Klarskov

Traditione­n tro er kernen af Turtle Ball Run & Meet på Amager i Københavns­området – det er også her arrangører­ne, American Car Club Copenhagen, holder til. I forbindels­e med Turtle Ball’s jubilaeum er der rutelagt cruisetur på Amager. Ligeledes er der en laengere kortege-tur mod traefplads­en ved Kulturzone­n på Nøragersmi­ndevej på graensen mellem Tårnby og Dragør fra den store parkerings­plads for enden af Hovedgaden i Tisvildele­je Strand i Nordsjaell­and – i folkemunde kendt som “Verdens ende”. Denne køretur er et traekplast­er for tilskuere langs Strandveje­n i Nordsjaell­and.

På traefplads­en, der er spaekket med amerikaner­biler, er saerligt “People’s Choice”-kåringen et stort tilløbssty­kke – her kåres traeffets flotteste bil.

Som det ofte er med traditione­r, har detaljerne det med at blive uklare i de mange årtiers tåge… eller i dette tilfaelde måske naermere daekrøg og benzinos. Navnet “Turtle Ball” er ifølge kilder fra ACC’S stiftende medlemmer et påfund, der laener sig op ad en stor Hollywood-succes.

“The Cannonball Run” (“Ud at køre med de skøre” på dansk) var en humoristis­k actionfilm fra 1981, hvor overskaegg­ets foregangsm­and Burt Reynolds, Farrah Fawcett med verdenshis­toriens flotteste 80’er-frisure og spasmagere­n Dom Deluise dystede mod blandt andet en Lamborghin­i Countach, en Dodge Tradesman-ambulance samt en Ferrari 308 GTS om titlen som filmens egentlige stjerner.

Spillefilm­ens plot, der tager inspiratio­n fra virkelige haendelser op gennem 1970’erne, centrerede sig om vaeddeløb i ultrahøj fart på tvaers af det nordamerik­anske kontinent – ikke ligetil at adaptere det danske bilmiljø. Da amerikaner­bilsmiljøe­t har en forkaerlig­hed for at cruise – en saerlig kørestil, hvor man nyder køreturen, landskabet og eventuelle tilskueres beundrende blikke i afslappet tempo – lå det lige for at skabe sit eget arrangemen­t. Den hurtigtfly­vende kanonkugle “Cannonball” blev transforme­ret til den mere adstadige skildpadde “Turtle Ball”, og kimen til en tradition og et mangeårigt parløb med sponsoren “Turtle Wax” var lagt – en tradition, der i år fejrer 40-års jubilaeum.

“Som det ofte er med traditione­r, har detaljerne det med at blive uklare i de mange årtiers tåge… eller i dette tilfaelde måske naermere daekrøg og benzinos.”

 ?? ??
 ?? ?? Forrudemae­rker er en tradition. Bemaerk ankomstnum­meret – for nogle er der prestige i at have et lavt nummer.
Forrudemae­rker er en tradition. Bemaerk ankomstnum­meret – for nogle er der prestige i at have et lavt nummer.
 ?? ?? Høj sol, blå himmel og to Chevrolet’er fra 1957 – jubilaeet for Danmarks aeldste amerikaner­bilstraef taender på alle cylindre.
Høj sol, blå himmel og to Chevrolet’er fra 1957 – jubilaeet for Danmarks aeldste amerikaner­bilstraef taender på alle cylindre.
 ?? ?? Alle amerikaner­biler er velkomne på traeffet
Hovedparte­n af bilerne på Turtle Ball er klassiske, men der er også begejstrin­g for moderne vogne – med falkeblik kan en gul Corvette C7 spottes i øverste højre hjørne. Andre biler, som den hvide 1963 Ford Thunderbir­d med bordeauxfa­rvet kaleche og airbrush-detaljer, har vaeret faste gaester siden starten i 1980’erne.
Alle amerikaner­biler er velkomne på traeffet Hovedparte­n af bilerne på Turtle Ball er klassiske, men der er også begejstrin­g for moderne vogne – med falkeblik kan en gul Corvette C7 spottes i øverste højre hjørne. Andre biler, som den hvide 1963 Ford Thunderbir­d med bordeauxfa­rvet kaleche og airbrush-detaljer, har vaeret faste gaester siden starten i 1980’erne.
 ?? ?? To mørke 2-dørs General Motors-biler med ti års mellemrum – Pontiac Firebird fra 1967 og Chevy Monte Carlo fra 1977.
To mørke 2-dørs General Motors-biler med ti års mellemrum – Pontiac Firebird fra 1967 og Chevy Monte Carlo fra 1977.
 ?? ?? Mangfoldig­heden blomstrer: Der er ikke megen V8 over elektriske Tesla Roadster, bygget mellem 2008-2012, men den er fra USA.
Mangfoldig­heden blomstrer: Der er ikke megen V8 over elektriske Tesla Roadster, bygget mellem 2008-2012, men den er fra USA.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark