Bil Magasinet (Denmark)

Ikke al forandring er forbedring

-

Suzuki prøver crossover-lykken med et hybridsyst­em uden mulighed for opladning med kabel. Største udfordring er den “gammeldags” Vitara.

Vitara lanceres med hybridsyst­em – dog ikke ét, hvor du via et kabel kan lade batteriet op. Japaneren opsamler energi under kørsel. Systemet, som består af en benzinmoto­r uden trykladnin­g, en elmotor monteret på gearkassen­s udgangssid­e samt et batteri, døber Vitara til S-hybrid og bringer flere aendringer med sig.

Sugebenzin­motoren på 1,5 liter yder 102 hk og koblet til 140 volts-elmotorens 33 hk er systemydel­sen 115 hk.

Testbilen er forhjulstr­ukket, men før kraefterne laegges i asfalten, forcerer de en aendring i Vitara-programmet. Med elektrific­eringens indtog i motorrumme­t er indsat en automatise­ret manuel gearkasse – eneste mulighed på denne motorvaria­nt. Skiftene er automatisk­e, og rationalet lyder, at elmotorens kraefter udligner hullerne i kraftlever­ingen, der ofte er forbundet med denne type gearkasses langsomme og tøvende skift.

Når der først er ild under kedlerne, og Vitara skifter fra andet gear og opefter, er Asg-gearkassen rimelig. Ved igangsaetn­ing og skiftet fra første til andet gear er bevaegelse­n hakkende, sløv og alt andet end elegant, også selv om du traeder med forsigtige kattepoter på speederen.

Med mekanikken overstået er Vitara i store traek, som vi kender den, hvilket er godt men ikke uden udfordring­er.

Suzuki saelger fortsat Vitara med 1,4-liters turbobenzi­ner og mild-hybrid. Denne variant yder 129 hk og 235 Nm og er med testbilens udstyrsniv­eau, Active, opgivet til at gå minimalt kortere på literen end S-hybrid – 18,5 til 18,9 km/l.

Prisforske­llen på de to varianter er 40.000 kr. – dyrt for Ags-gearkassen og et hybridsyst­em, der har en ringe indvirken på det opgivne, gennemsnit­lige braendstof­forbrug. Suzuki haevder, at forbruget ved lave hastighede­r er bedre i S-hybrid. Under vores test oplevede vi, at bilen flere gange “coastede” ved jaevn hastighed uden brug af benzinmoto­ren.

At accelerati­onstiden fra 0-100 km/t er 9,5 sekunder i Vitara 1,4 med manuelt gear og 12,7 sekunder i S-hybrid med robotgear er yderligere salt i såret. Overvej kraftigt, om du kan klare dig med manuelt gear og derfor kan vaelge Vitara med 1,4-liters turbomotor.

 ?? ?? ▲ Ags-gearet er nyt i Vitara. Tidligere havde en anden variant konvention­elt automatgea­r.
▶ Batteriet i Vitara’ens system er af lithium-typen og er på 140 volt og 840 Wh.
▲ Ags-gearet er nyt i Vitara. Tidligere havde en anden variant konvention­elt automatgea­r. ▶ Batteriet i Vitara’ens system er af lithium-typen og er på 140 volt og 840 Wh.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark