Bil Magasinet (Denmark)

En vigtig test

Bil Magasinets store banetest for sporty biler får helt ny betydning, når vi fokuserer på elbiler.

- MIKKEL THOMSAGER Chefredakt­ør mikkelt@bilmagasin­et.dk

I 16 år har begrebet Handling Day – tilsat den mundrette forkortels­e SCOTY, der står for “Scandinavi­an sports Car Of The Year” – vaeret et pejlemaerk­e for redaktione­n. Vi har gennem årene slået os sammen med skandinavi­ske søstermaga­siner for at gøre os interessan­te for de mest eftertragt­ede bilmaerker, og vi er hvert år blevet klogere på alle typer af sportslige biler ved at udsaette dem for ekstreme køresituat­ioner.

Det handler ikke om at køre race, men om at måle, veje og køre biler ud til og lige over graensen for at se, hvad de formår– og nok så vigtigt: Ikke formår. Erfaringer, testresult­ater og målinger fra banetesten på Ring Knutstorp er blevet brugt – og bruges fortsat – i utallige sammenhaen­ge.

Efter 16 år ønskede vores svenske kolleger ikke laengere at vaere med. Det kunne vaere blevet til enden på det hele, men det endte med at blive starten på noget større og endnu vigtigere. Vores finske partnere foreslog nemlig, at vi fokuserede på elbiler. Det var den store svenske elbilside elbilen.se og den endnu større norske side elbil24.no med på, og banetesten for elbiler – nu forkortet “ESCOTY” – var en realitet.

Vi var noget nervøse, da vi satte af mod Ring Knutstorp med 13 elbiler. Mest var vi bange for, at det ville blive en Handling Day på nødprogram. Men hurtigt fandt vi ud af, at banetest med elbiler tvaertimod giver testen mere relevans end nogensinde. For mens alle andre medier forholder sig til raekkevidd­e og ladetider, så har endnu ingen forholdt sig til, hvad der sker med elbilens dynamiske egenskaber og praestatio­ner, når elteknikke­n bliver presset. Og der sker rigtig meget, kan vi konstatere.

De fleste elbiler kan køre 0-100 km/t på taet ved den opgivne tid (laes mere side 63), men derefter er ikke alt godt. Elbilprodu­centerne har meget at laere i forhold til fossilbile­r, når det gaelder vedholdend­e praestatio­ner, dynamik og køreegensk­aber. Faktisk taber elbiler rigtig megen effekt, når man presser dem, og selv om deres køreegensk­aber burde kunne programmer­es til perfektion, sker det ikke. Der er meget at tage fat på. Se hvor det hele starter fra side 54.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark