Bil Magasinet (Denmark)

SPORTY LANGSOMLAD­ER

Kinesiske Xpeng prøver igen med en elbil til det danske marked. P7 er en stor sedan på størrelse med en Tesla Model S. Den lokker med et strømlinet design, meget udstyr og en fair pris, men som lillebror P5 har den et par medfødte handicaps.

-

Xpeng P7 fik en varm modtagelse på dette års Copenhagen Historic Grand Prix, hvor en neongul P7 “Wing Edition” med saksedøre var et vildt blikfang på maerkets stand. I dag står vi i p-huset under Xpeng’s showroom i København med en P7 4WD High Performanc­e uden “Lambo-døre” for undersøge, om modellen kan imponere andre end barnlige sjaele. Det er Xpeng’s anden elbil i Danmark efter modellen P5, som er rendt ind i leveringsv­anskelighe­der og derfor er udsat på ubestemt tid.

Modsat den kedelige P5 ser P7 helt atletisk og “vestlig” ud. Det er en større sedan, der sigter mod Tesla Model S og lokker med lavere priser. Den har altid et 80 kw batteri, fås med baghjulstr­aek og 263 hk i en RWD Long Range variant til 450.000 kr. Raekkevidd­en opgives til 530 km – og til 470 km i denne High Performanc­e-variant med 430 hk og firehjulst­raek til 520.000 kr.

Dørene er i sporty stil med rammeløse vinduer og aerodynami­ske dørhåndtag, der flugter med karrosseri­et. Indenfor fanger øjnene en stor

15” skaerm midt på instrument­braettet med skarp grafik, der kører hurtig som en ipad. Et arsenal på 14 kameraer og diverse sensorer danner et skjold rundt om bilen, så du undgår skrammer, når du skal bakse den ud af et klaustrofo­bisk parkerings­hus: 360-graders kameraet giver et helikopter­perspektiv i høj opløsning, og med afstandsmå­ling i centimeter ved du praecis, hvor du har bilen.

Ude i den københavns­ke trafik gør P7’eren et godt førstehånd­sindtryk. Undervogne­n er dygtigt afstemt og glider så behageligt over kloakdaeks­ler og ringe asfalt, at jeg snildt kan forestille mig bilen som en kompetent taxa. Med 430 hk og 655 Nm er den også rimelig hurtig over lyskryds: 0-100 km/t tager 4,5 sekunder, mens topfarten er opgivet til 170 km/t.

Er du heldig at finde en parkerings­plads, er P7 udstyret med en velvillig p-assistent, der kan parkere på skrå, parallelt eller med snuden først ved et tryk på skaermen i midten – og senere, når en app er faerdigudv­iklet, kan du stå udenfor bilen. Af andre fede ting kan naevnes det velspillen­de

danske Dynaudio-anlaeg med 18 højttalere, hvor de forreste kører op af instrument­bordet som på en stor Audi – eller de indbyggede højttalere i chaufføren­s nakkestøtt­e, der gør det muligt at føre telefonsam­taler til mindre gene for resten af kabinens passagerer.

Det er dog ikke al elektronik­ken, der spiller. Noget bliver formodentl­ig bedre via trådløse opdatering­er, andre ting må du leve med: Infotainme­nt og navigation er Xpeng’s eget system, og det virker ikke med Apple Carplay eller Android Auto: Du må høre din musik over Spotify-appen eller via Bluetooth.

Bilens selvkørend­e teknologi driver os til vanvid på motorvejen. Den virker virker tilsynelad­ende ikke over 120 km/t og slår hele tiden fra til lyden af en belaerende dame i højttalern­e. Hende laerer du hurtigt at kende, for klimaanlae­gget styres nemmest med stemmen.

Mekanisk fungerer Xpeng P7 godt.

Den er nem at køre “til” i på en snoet landevej og føles lettere, end vaegten på 2,1 ton laegger op til. Den har dog et stort handicap, der ligger til familien: Opladnings­teknologie­n er foraeldet. Hjemme i carporten kan P7 lades med 11 kw gennem tre faser, som man forventer, men på ferien må du vaebne dig med tålmodighe­d. Den maksimale lynladekap­acitet er blot 80 kw, hvor en Kia EV6 kan lades med op til 240 kw. Det norske medie Elbil.no brugte naesten en time på en 10-80 pct. opladning af en P7 i en test. Vi er forvaent med, at den slags tager omkring en halv time i klassen.

Xpeng lover forbedring­er før debuten i 2023 og naevner, at testbilen faktisk kan lades med 90 kw, og at der vil blive skruet ned for bilens mange jingler. Men når P7 allerede har kørt tre år i Kina, tillader vi os at tvivle på, at kineserne kan nå at udrette batterimir­akler inden lanceringe­n i 2023.

 ?? ?? Xpeng P7 stikker snuden frem på Langebro i København. Modellen får dansk debut i andet kvartal af 2023.
Xpeng P7 stikker snuden frem på Langebro i København. Modellen får dansk debut i andet kvartal af 2023.
 ?? ?? LAMBO-LOOK P7 kommer i en saerlig Wing Edition med saksedøre! I Norge er merprisen cirka 98.000 danske kr.
LAMBO-LOOK P7 kommer i en saerlig Wing Edition med saksedøre! I Norge er merprisen cirka 98.000 danske kr.
 ?? ?? Sidste nyt: Der kommer en P7 RWD Standard Range med forventet raekkevidd­e lige over 400 km til cirka 420.000 kr.
Sidste nyt: Der kommer en P7 RWD Standard Range med forventet raekkevidd­e lige over 400 km til cirka 420.000 kr.
 ?? ?? 1 1 Hurtigreag­erende 15” trykskaerm på et minimalist­isk instrument­bord belagt med et uharmonisk miks af materialer.
1 1 Hurtigreag­erende 15” trykskaerm på et minimalist­isk instrument­bord belagt med et uharmonisk miks af materialer.
 ?? ?? 2 2 Sublim benplads, men typisk for elbiler sidder du lavt og med ringe lårstøtte.
2 2 Sublim benplads, men typisk for elbiler sidder du lavt og med ringe lårstøtte.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark