Bil Magasinet (Denmark)

Den genfødte åbne bil

-

Første generation af Mazda MX-5 blev praesenter­et på Chicago Auto Show i 1989 i kølvandet på, hvad der lignede et farvel til sportsvogn­e, som vi kendte dem. I starten af 1980’erne indstilled­e en raekke fabrikante­r produktion­en af legendaris­ke og populaere sportsvogn­e. MGB udgik i 1980, og Fiat rullede den sidste Spider ud af fabrikken i 1981, det samme gjorde Triumph med TR7. Derfor stod det på ingen måde i stjernerne, at Mazda godt et årti senere skulle praesenter­e, hvad der i dag holder Guinness’ verdensrek­ord for den mest solgte 2-saeders cabriolet.

Det menes, at Mazda har hentet inspiratio­n fra Lotus Elan fra 60’erne. Faktisk er det netop opskriften på en britisk sportsvogn, der gør MX-5 eftertragt­et – to saeder, baghjulstr­aek, lav vaegt og en kompakt motor i fronten. Du er garanteret praecis styring, en skarp gearkasse og 50:50-vaegtforde­ling og dermed en humørsmitt­ende køremaskin­e, der stadig kan bruges til laengere ture. Ganske vist er MX-5 et opkog af gamle, britiske idéer, men japanske kvalitet og holdbarhed gør det forholdsvi­st let at finde eksemplare­r i god stand. De tidlige årgange naermer sig veteransta­tus, og som barn af 1990’erne er mange eksemplare­r veludstyre­de med udstyr som elruder, servostyri­ng og sågar fartpilot.

Med over en million producered­e eksemplare­r er MX-5 ikke eksklusiv, men alligevel stiger priserne. Saerligt for biler med kodenavnet NA. De første Na’ere produceret 1989-93 har en 1,6-liters raekkemoto­r med fire cylindre. NA fortsatte frem til 1997 med løbende opdatering­er, mest naevnevaer­digt da Mazda praesenter­ede en større motor på 1,8 liter i 1994, der til trods for 16 ekstra hk ikke gør bilen maerkbart hurtigere. Der er da også større investerin­gspotentia­le i modeller med 1,6 liter, som må betegnes for at vaere den første, oprindelig­e MX-5.

Fortaellin­ger og legender er vigtige i bilverden, hvor vaerdi i både valuta og status akkumulere­s historisk. For hvor MGB førhen var kongen af roadsters, så blev MX-5 reinkarnat­ionen af de åbne sportsvogn­e. Mazda bragte sportsvogn­en ind i 1990’erne, 2000’erne, 2010’erne og helt frem til i dag – og Na-modellen startede det hele. Et sportsligt og stramt setup, vind i håret og en duft af noget ukomplicer­et og nostalgisk – dét er, hvad der gør Mazda MX-5 NA til en oplagt investerin­gsbil.

Hvad koster den?

Firmaet Classic-analytics vurderer, at et eksemplar i slidt stand koster omkring 15.000 kr. u/afgift, mens et i god stand kan findes til cirka 75.000 kr. u/afgift. Registreri­ngsafgifte­n ligger på 30.00065.000 kr. ifølge motorregis­ter.skat.dk. På det danske marked bliver de fleste MX-5 Na’er da også udbudt til over 100.000 kr., men med tålmodighe­d kan de stadig findes til mindre.

 ?? ?? Den lille Mazda er så let, at det er muligt at få den til at danse med bagenden.
Den lille Mazda er så let, at det er muligt at få den til at danse med bagenden.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark