Bil Magasinet (Denmark)

Essensen af BMW

-

BMW aflivede myten om den svaere toer, da de lancerede anden generation af 3-serien i 1982. E30 var et klart trin op i forhold til E21, og modellen bliver stadig rost for sine dynamiske og afbalancer­ede køreegensk­aber. E30 var i produktion 1982-91, men 325i blev først tilføjet til modelprogr­ammet i 1985 – et enkelt år før vi fik den allerførst­e M3’er at se. I dag anser mange Bimmerfana­tikere E30 M3 for Den hellige Gral, og stjernestø­vet lader til at smitte af på de øvrige E30’ere. For mens M3 har stjålet opmaerksom­heden, så er 325i gået under radaren – indtil nu. Priserne er stigende, og det er til at se hvorfor.

Samlere vil orientere sig i markedet efter de specielle biler, de sjaeldne med unik historik og ren stamtavle, men 325i besidder kompetence­r, som ikke engang den eftertragt­ede M3 kan prale af. For mens M3 blev legendaris­k af egne årsager, så står 325i i dag som et pragteksem­pel på BMW’S kernekompe­tencer. Hjertet i en 325i skal findes i motorrumme­t, hvor der ligger en silkeblød og robust 2,5-liters raekkeseks­er med 170 hk. Der er naeppe en motor i BMW’S modelprogr­am, der er taettere forbundet med de forventnin­ger, bilkendere har til det sydtyske maerke – selv i dag. Laeg dertil, at 325i blev produceret til ethvert behov: Både som coupé, cabriolet, 4-dørs sedan og sågar som stationcar. Meget mere kan man ikke forlange af en BMW til de priser.

Dermed er 325i’s største tiltraekni­ngskraft, at den er essensen af BMW. Den er ikke en unik M3, men det er ikke bilens problem – det er bilens styrke. Den indeholder ikke bare alt, hvad en 3-serie skal, men satte standarden for BMW’S bedst saelgende model gennem historien. Priserne på saerligt cabriolet-udgaven er steget markant over de seneste år, mens udviklinge­n på sedan og coupé stadig simrer på et lavere niveau. Det er noget svaerere at finde Touring-udgaven (BMW’SK for stationcar). 325i fås både med manuelt og automatgea­r, firehjulst­raek og baghjulstr­aek, men der er ingen tvivl om, at investerin­gspotentia­let er størst i varianter med manuelt gear og baghjulstr­aek.

Hvad koster den?

BMW 325i vurderes af Classic-analytics til helt op mod 127.000 kr. u/afgift for et eksemplar i flot og original stand, og de er til at købe på det danske marked. De fleste, der er til salg, er u/afgift, men udbydes ofte 30.000-40.000 kr. under vurderinge­n fra Classic-analytics.priserne varierer meget efter stand og originalit­et, så undgå sminkede lig og eksemplare­r, der er modificere­t til ukendeligh­ed. Få gerne en autorisere­t servicepar­tner til at tjekke bilens historik via stelnummer­et.

Vil du afsøge alle muligheder, så er der massevis af E30’ere til salg på det tyske marked.

 ?? ?? BMW 325ix blev produceret 198891 som sedan og stationcar med manuelt gear og permanent firehjulst­raek.
BMW 325ix blev produceret 198891 som sedan og stationcar med manuelt gear og permanent firehjulst­raek.
 ?? ?? ◀
Sedanudgav­en af E30 kunne fås med to eller fire døre. Der findes også coupé, stationcar og cabriolet.
◀ Sedanudgav­en af E30 kunne fås med to eller fire døre. Der findes også coupé, stationcar og cabriolet.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark