Bil Magasinet (Denmark)

Gode gamle Elise i superform

-

Lotus havde blot produceret 35.124 stk. af Elise over et kvart århundrede, da den britiske fabrik standsede produktion­en i 2021. Den hyperlette sportsvogn blev allerede i 1996 kaldt for en kommende klassiker, og en Elise S1 er stadig en køreopleve­lse. Det er der heller ikke noget at sige til taget i betragtnin­g af bilens vaegt. Med en karrosse af glasfiber, et chassis af aluminium og en 4-cylindret 1,8-liters motor vejer S1’en små 731 kg. Der er udsolgt på alle hylder af komfort, praktikali­tet og andre kognitivt steriliser­ende egenskaber, som almindelig­e hverdagsbi­ler typisk vaelges ud fra. At klemme sig ned i de stramme og nådesløst hårde saeder er en udfordring i sig selv, men det er besvaeret vaerd, når først Elise finder de snoede landeveje. Her kan enhver laegmand maerke, at den er noget saerligt. Der er ingen servostyri­ng, og det tunge styretøj føles praecist og involveren­de. Traedes speederen helt ned i måtten, kører den snildt 0-100 km/t på under 6,0 sekunder... fik vi naevnt, at motoren “bare” yder 118 hk?

Lotus kunne dø ved svaerdet under Colin Chapman’s doktrin, men valgte i stedet at følge resten af bilbranche­n ind i de lette sportsvogn­s skaersild: Ind går “Less is more”-princippet, simplicite­t og kompromisl­øshed, og ud kommer bastante og komplicere­de vogne – senest som elektrisk SUV. Det er minimalism­e og arv i bytte for universali­tet og det brede marked. Lotus kommer formentlig til at saelge flere biler end før, men samlere og nostalgike­re kommer til at lede efter ånden i det britiske maerke – og hvor finder de det bedre end i Elise S1? Der er produceret omkring 12.000 af S1’eren, og det er usandsynli­gt, at de bliver billigere, end de er nu. De første 3.714 har Metal Matrix Composite bremser lavet af aluminium, silicium og carbon, hvilket sparer et par kg ved hvert hjul i “unsprung weight” – uaffjedret vaegt. Det er noget, der batter i sving, og faktisk er Mmc-bremserne også utroligt holdbare. Mange S1’er kører stadig med de originale skiver, der angiveligt kan holde i op til 160.000 km. Til gengaeld har de tendens til at pive en del, og de kan vaere utilregnel­ige i vådt føre, hvis de ikke er varmet ordentligt op.

Hvad koster den?

Lotus Elise er en sjaeldent udbudt bil – specielt på danske plader. Derfor er der også en vis usikkerhed forbundet med prisvurder­ingen af S1’eren, der i øvrigt kvalificer­ede sig som youngtimer sidste år. Det bør vaere muligt at få fat i et eksemplar til 200.000225.000 kr. Der er en del til salg på det tyske marked i priser fra cirka 17.000 €, men led efter et eksemplar, der ikke har fået taesk på Nürburgrin­g hver weekend. Afgiften lander på omkring 50-60 pct. af købsprisen, viser tidligere vurderinge­r. På bilmagasin­et.dk finder du iøvrigt en brugttest af den sorte bil på billederne.

 ?? ?? Beklaedt med glasfiber og et mere nøgent interiør end en tysker på en nudiststra­nd vejer en køreklar Elise kun 731 kg.
Beklaedt med glasfiber og et mere nøgent interiør end en tysker på en nudiststra­nd vejer en køreklar Elise kun 731 kg.
 ?? ?? ◀
Der er hverken servostyri­ng eller bremsefors­taerker til at mudre den intense køreopleve­lse i den lette humørbombe.
◀ Der er hverken servostyri­ng eller bremsefors­taerker til at mudre den intense køreopleve­lse i den lette humørbombe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark