Bil Magasinet (Denmark)

FRA NUL TIL RAKETFART FOR ALLE

Accelerati­on var engang en definerend­e faktor for sportsvogn­e og superbiler. Det er det ikke laengere.

- Tekst Mikkel Thomsager

Begrebet fart har fået en helt anden betydning med introdukti­onen af elbiler. For 15 år siden kraevede det en Porsche 911 Carrera til mere end 1,6 mio. kr. at skyde fra 0-100 km/t på 5,0 sekunder. Og det var bestemt ikke alle ejere af modellen beskåret at ramme det tal. Det kraever nemlig både talent, teknik og øvelse at komme bare i naerheden af de fem sekunder, fordi kobling, gear og speeder skal betjenes og koordinere­s praecist for, at bilen praesterer optimalt.

Med elbilerne er det derimod enhver beskåret at køre hurtigt fra 0-100 km/t. Bare saet bilen i “D”, og traed på speederen. Blandt vores sportslige elbiler er det kun trekløvere­t Cupra Born, Skoda Enyaq og VW ID.5 samt Kia EV6, der bruger mere end fem sekunder på at ramme 100 km/t. Og det er vel at maerke i det virkelige liv under gode, men ikke optimerede forhold. Til gengaeld virker det naermest udramatisk og måske mest af alt en smule overrasken­de. Kun Mercedes-amg har et saerligt launch control-system, der får bilen til at vibrere, når man er klar til benytte det.

Stort set alle biler i vores test rammer spot on eller bare 0,1 sekund fra den opgivne tid, og det uden øvelse eller tilløb. Det er saerligt imponerend­e, når tiden er opgivet til 3,3 sekunder, men det var den tid, vi målte for Audi e-tron GT RS, mens vi målte 3,8 sekunder for den store BMW ix M60. Og mens Ford Mustang Mach-e taber pusten efter få kilometer, så klarer den trods alt fint at gå fra 0 til 100 km/t på de angivne 4,4 sekunder.

Vores Cupra Born fik et teknisk problem, som gjorde, at tiden blev skaev (9,0 sek), men under banetesten klarede den sig i øvrigt fint.

“Med elbilerne er det derimod enhver beskåret at køre hurtigt fra 0-100. Saet blot bilen i D.”

 ?? ?? Elbiler kraever ikke noget saerligt af deres fører for at give en heftig fartopleve­lse. Bare traed sømmet i bund.
Elbiler kraever ikke noget saerligt af deres fører for at give en heftig fartopleve­lse. Bare traed sømmet i bund.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark