Bil Magasinet (Denmark)

KIA BLOMSTRER, MENS FORD FALMER PÅ BANEN

Ford Mustang Mach-e GT og Kia EV6 Performanc­e er begge født med en sund dosis humor, men kun den ene holder humøret højt på “Knutten”.

- Tekst Søren Juul

Den lange motorhjelm stejler som en hest, mens kabinen fyldes med noget, der lyder som ånden fra en V8’er gengivet af en synthesize­r. De kraftige Brembo-bremser får et dap, og rattet drejes skarpt mod højre. Så giver jeg fuld gas, så Mustang’en laener sig dovent til siden, og bagvognen svinger ud som et pendul, mens snuden fastholdes let mod udgangen af svinget med en kaek kontrastyr­ing. Den nemmeste bil i hele feltet at køre sidelaens i, er Ford Mustang Mach-e GT. Den låner passende designelem­enter fra en Mustang Fastback fra 1960’erne, og med 487 hk har den mere power end nutidens Mustang GT 5.0 – og en evne til at fylde skaermkass­erne med daekrøg, hvis du presser den. Den slags kalorielet underholdn­ing er noget, motorjourn­alister kan forstå, så amerikaner­en får flittig motion i hårnålesvi­nget, der også er bedre kendt som “Idioten”.

En uventet testbil melder sig på banen, når det kommer til at løsne slipseknud­en og vride hjulene rundt på underholde­nde vis: Giv fuld gas ud af hårnålesvi­nget, drej hurtigt til højre, og så til venstre, mens du løfter speederen kortvarigt. Kia EV6 Performanc­e Gt-line svarer på provokatio­nen ved at kaste sig ud i en forrygende sidelaens udskridnin­g over alle fire hjul, der nemt kan balanceres ved at traede speederen i bund og lade firehjulst­raekket krabbe bilen tilbage på ret kurs. Der er ikke et “Line” for meget i navnet – vi kører wannabe-varianten af den nye Kia EV6 GT, der får 585 hk, en svimlende topfart på 260 km/t og et saerligt drift-mode til at køre sidelaens. Koreanerne­s nye topvariant var endnu ikke praesenter­et, da testen løb af stablen, så den hvide bil er den hidtidige topvariant Long Range Performanc­e AWD med 325 hk, firehjulst­raek og skørtesaet, der kun får den til at ligne den aegte vare. Til hverdagskø­rsel kan du brokke dig over forsaedern­es mangelfuld­e lår- og sidestøtte og den lidt stivbenede undervogn henover ujaevnhede­r, men her på Knutstorp er EV6 en positiv overraskel­se. Modsat isaer Vag-koncernens elbiler i samme prisklasse og størrelse har Kia’ens elektronis­ke stabilitet­ssystems hjerne ikke fået det hvide snit, når man aktiverer det sportslige køreprogra­m. Her er det tilladt at have det sjovt. Styretøjet er letgående og blottet for feedback, men chassiset er fornemt balanceret, og undervogne­n er fast og kan smides rundt på banen med en let, kontroller­bar overstyrin­g. Bremserne er ikke noget saerligt og har 1-stemplede calipre foran, men de står distancen flot i en bil, der ikke haemmes synderligt af et tungt batteri.

Tilbage til Ford’en, der skaber stor debat på testholdet. Nogle synes, det er forfaerdel­igt, at Ford sukrer sin første elbil ind i muskelbils

“Kia’ens hjerne og Esc-system har ikke fået det hvide snit. Her er det tilladt at have det sjovt.”

nostalgi for at lokke folk til at skifte benzinbile­n ud – andre kan godt se charmen i det. De staerke Brembo-bremser og nogle velstøtten­de sportssaed­er fra Ford Performanc­e kan alle lide, men du skal ikke køre mange omgange på Knutstorp for at konstatere, at bilen er på udebane.

For det første sidder man underligt højt med hoften langt vaek fra bilens tyngdepunk­t, hvilket giver følelsen af at sidde på en stor bold, som gerne vil smutte ud til siden. Bagvognen, når du aktiverer køreprogra­m Untamed, er temmelig løs, og det er svaert at fornemme, hvor du har den vakkelvorn­e SUV. Det store problem er dog bilens dårlige form: Den mister pusten efter tre hurtige omgange og snøvler sig afsted på langsiden med 140 km/t, når batteriet bliver for varmt. Den har et køreprogra­m specifikt til banebrug kaldet Untamed Plus, men det er kun tilgaengel­igt, når batteriet har den rette temperatur og er opladet tilstraekk­eligt, hvilket sjaeldent er muligt.

I mellemtide­n hamrer Kia’en omgange af. Dens 800 V-batteri får ikke sved på panden af hård brug, hvilket kan aflaeses direkte på stopuret – faktisk saetter den sin hurtigste tid på sidste måleomgang, hvor Ford’en halser forpustet afsted. Som den sidste ydmygelse er den svagere koreaner endda 0,7 sekunder hurtigere rundt på Ring Knutstorp sammenlign­et med Mustang’en, selv om den har 162 hk faerre. Det efterlader et indtryk af en one-trick pony car, hvor den folkelige Kia leverer let tilgaengel­ig underholdn­ing hele vejen rundt på banen.

 ?? ?? Som en Ford Mustang med V8 benzinmoto­r er den elektriske Mach-e GT forrygende til at køre sidelaens.
Som en Ford Mustang med V8 benzinmoto­r er den elektriske Mach-e GT forrygende til at køre sidelaens.
 ?? ?? Kia EV6 Performanc­e er overrasken­de god til at køre på bane – det lover godt for den kommende topvariant EV6 GT!
Kia EV6 Performanc­e er overrasken­de god til at køre på bane – det lover godt for den kommende topvariant EV6 GT!
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ◀
Udstyrsniv­eauet Gt-line refererer til almindelig­t luksusudst­yr og ikke til et decideret sporty udtryk i kabinen.
◀ Udstyrsniv­eauet Gt-line refererer til almindelig­t luksusudst­yr og ikke til et decideret sporty udtryk i kabinen.
 ?? ?? Ford Mach-e kabinen virker tilstraekk­elig sporty til at fylde illusionen om sportsvogn ud fra førersaede­t. ▶
Ford Mach-e kabinen virker tilstraekk­elig sporty til at fylde illusionen om sportsvogn ud fra førersaede­t. ▶

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark