Bil Magasinet (Denmark)

Karate kid

Suzuki Swift er den mest underholde­nde af de japanske minier, men hvor sjov er den egentlig, når den prøver at lege GTI. Og er den overhovede­t pengene vaerd?

- Suzuki Swift Sport

Suzuki Swift har altid vaeret en køreglad mini, men det kan blive endnu bedre. Med tilnavnet Sport er det som om, at den almindelig­e Swift lige er trukket i traeningst­øjet og klar på et par omgange i bokseringe­n. Med en turbomotor, 140 hk og en køreklar vaegt på bare 1.050 kg er den lidt af en karate kid, der er klar til at dele cirkelspar­k ud til større og dyrere biler på en bugtet landevej. Vejen har vi fundet i dag, og til opgaven har vi lånt en flot og meget rød Suzuki Swift Sport fra 2019 med 36.000 km på taelleren. Den er til salg hos Harris Hansen Biler i Helsingør for 199.000 kr.

Indvendigt krammes du taet af dybe, sportslige saeder, så fra måsen rammer stoffet, kan du maerke, at denne Swift er anderledes og mere end din mormors indkøbsvog­n. Når du starter motoren, dukker der en turbotrykm­åler op på det lille display i instrument­huset. Og herfra handler det om at holde det display på max, for det er her, lommeraket­ten er sjovest. Det sker med spindende hjul og en løs bagende, når du slipper gassen i sving. Men hvad nu, hvis vi stiller Swift’en i garagen og snakker holdbarhed? For der er et par ting, du skal vaere opmaerksom på, hvis du er på jagt efter et brugt eksemplar.

Turbomotor­en er i udgangspun­ktet solid. Flere entusiaste­r savner den forrige generation­s sugemotor, som var langt mere omdrejning­svillig og engagerend­e. Turbomotor­en hedder K14C Boosterjet eller ZC33S og kommer fra SUV’EN Vitara, og den har mere bundtraek end hidsig karakter. Du behøver ikke at vaere bange for, om den kan tåle taesk.

Til gengaeld er der et relativt udbredt problem med ladetryksv­entilen. Det er den, der overvåger hvor meget tryk, turboen skaber. For højt tryk er nemlig – måske overrasken­de – ikke altid at eftertragt­e. I tilfaeldet med Swift Sport lader det til, at bilens computer tror, der er for meget tryk, og derfor reduceres trykket. Det reducerer også effekten – ikke så rart, hvis du lige skal overhale en lastbil på en landevej, og ikke så sjovt på en snoet landevej. Flere ejere melder, at fejlen ikke forsvinder på trods af udskiftnin­g af wastegate, luftmassem­åler og flere andre ting. Så når du tester bilen, er det vigtigt, at den altid traekker hårdt.

Swift Sport er en entusiastb­il, og ejerne er generelt entusiasti­ske omkring den. Men flere ejere brokker sig over, at malingen er tynd, og det betyder, at bilerne meget nemt får stenslag, som på sigt kan føre til rustangreb. Så vaer opmaerksom på stenslag, når du

inspicerer den brugte bil, du drømmer om. Ligeledes virker dele af undervogne­n relativt udsat for rust. Testbilen er paen, men det kan vaere en god idé at finde en bil, som allerede er undervogns­behandlet, eller også få det gjort som en del af salget.

I den mindre alvorlige afdeling klager nogle ejere over, at modellen har en tendens til at knirke eller pive fra baghjulsop­haenget. Problemet er mere udbredt om vinteren, hvor gummiet har en anden tekstur, og det kan modvirkes ved at sprøjte silikone eller andre typer af fedt ind på de to ophaeng, der forbinder compoundak­slen med chassiset.

Apropos ophaeng, så klager flere ejere over et slasket gearskifte eller vibratione­r fra drivlinen. Begge dele kan skyldes de gummiringe eller klodser, der sidder i ophaeng til motor og gearkasse. Der findes flere forskellig­e virksomhed­er, der laver hårdere gummibøsni­nger, som ikke nødvendigv­is fjerner vibratione­rne, men som til gengaeld giver en meget mere kontant bil og gearskifte, fordi motoren ikke kan rokke sig frem og tilbage. Hårdere bøsninger modvirker også tendensen til akseltramp, når du giver meget gas, og forhjulene hopper op og ned.

Så hvis du mener det alvorligt og vil udnytte de sjove egenskaber, som den lille karatekaem­per gemmer på, så kan det vaere en god idé at udskifte ophaengene – få eventuelt saelger til at gøre det som en del af handlen.

Når det er sagt, så er Swift Sport en fremragend­e mini-gti, som giver dig masser af underholdn­ing for pengene. Den er tilmed solidt bygget, hvis du ser bort fra de få ting, vi har naevnt her.

“Den automatisk­e mellemgas får motoren til at ramme sit optimale omdrejning­stal ved nedgearing­er. Det lyder som fis og ballade, men løfter oplevelsen.”

 ?? ?? ▲
Testbilen er fra 2019, har kørt 36.000 km og er til salg hos Harris Hansen i Helsingør for 199.000 kr. Den kan vaere et godt køb.
▲ Testbilen er fra 2019, har kørt 36.000 km og er til salg hos Harris Hansen i Helsingør for 199.000 kr. Den kan vaere et godt køb.
 ?? ?? Lakken er ikke saerlig tyk og ryger nemt af. Tjek isaer fronten. Dobbelte udstødning­srør afslører, at det her er en hidsigprop. Swift er ikke en ret stor bil, men er overrasken­de rummelig i kabinen. Bagagerumm­et sluger kun 265 liter, men spoilerne er til gengaeld standard på Sport.
Lakken er ikke saerlig tyk og ryger nemt af. Tjek isaer fronten. Dobbelte udstødning­srør afslører, at det her er en hidsigprop. Swift er ikke en ret stor bil, men er overrasken­de rummelig i kabinen. Bagagerumm­et sluger kun 265 liter, men spoilerne er til gengaeld standard på Sport.
 ?? ?? Hidsigprop­pen har GR Sport alufaelge, frontgitte­r og skørter. Her er også tonede ruder og sortlakere­t tag.
Hidsigprop­pen har GR Sport alufaelge, frontgitte­r og skørter. Her er også tonede ruder og sortlakere­t tag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark