Bil Magasinet (Denmark)

Hidsigprop på udflugt

Vaen dig til det: Toyota vil bygge biler, der er sjove at køre i, og det lykkes på overrumple­nde vis med en sportslig Yaris. Stik os bare sådan én!

-

I 2016 blev der truffet en beslutning i Toyota’s bestyrelse, der er ved at vende op og ned på alt det, vi kender maerket for. Det var racerkører, topchef og barnebarn til Toyota’s stifter, Akio Toyoda (66), der godkendte et projekt om at skabe en fanden i helvede-udgave af den naeste Yaris. Den kom i 2020 med firehjulst­raek, manuelt gear og en prustende og hvaesende turbomotor med 261 hk. Jeg har prøvet at køre fra stående start til 235 km/t i den, og det er en fest! Toyota lancerer nu også en Yaris GR Sport med en mere folkelig pris.

Den er topversion­en af den almindelig­e Yaris med store GR Sport 18” faelge, GR Sport skørter og detaljer, tonede ruder og sortlakere­t tag. Kabinen har GR Sport skålformed­e stole, et velfungere­nde headup-display, fuld sikkerheds­pakke med adaptiv fartpilot, 8” trykskaerm i midten og Apple Carplay og Android Auto. Her er trådløs opladning af smartphone, seks højtttaler­e og nøglefri adgang.

Testbilen ser kanongodt ud som standard uden ekstraudst­yr, og partyet fortsaette­r, når du lander i de stramme stole og trykker på startknapp­en bag rattet. Nu springer en hidsig 3-cylindret benzinmoto­r uden trykladnin­g i gang – altså, det er ikke en raket som i den rigtige Yaris GR Sport med turbo, men den tager gassen og farer op i omdrejning­er. Det er også nødvendigt med et beskedent moment (sejtraek), og de maksimale 125 hk er først fuldt til stede ved 6.600 o/min. Heroppe fyldes kabinen med en hysterisk mekanisk hvinen, der lyder som en klassisk rallybil.

Det er ikke engang løgn! Undervogne­n er til den stramme side og viser uventede sportslige talenter på min foretrukne testrute med en kombinatio­n af to 90 graders-sving langt ude på landet i Vestsjaell­and. I det ene af svingene haelder vejen udad, og i det andet er der en ujaevnhed, der omgående melder sig, hvis man kører hurtigt i en tung elbil. Den festlige Yaris har en køreklar vaegt på kun 1.140 kg inklusive vaesker og fører og er ligeglad med bump: Hvis du vil køre offensivt, opfører styretøj og affjedring sig naermest som en Ford Fiesta ST i topform. Imponerend­e.

Den manuelle gearkasse har seks trin og en kort og praecis vandring. Med et tryk på en knap får man automatisk mellemgas som i dyrere sportsvogn­e, så motoren rammer det optimale omdrejning­stal ved nedgearing før et sving.

Det lyder som fis og ballade, men systemet fungerer fejlfrit og er med til at løfte oplevelsen.

Jeg havde lejlighed til at køre testbilen en uge med temmelig meget kørsel og er naermest forbløffet over et snitforbru­g på 19,1 km/l i blandet kørsel (den dag med test af opførsel i 90-graders sving, gik den under 15 km/l, men det er alligevel flot, for da fik den nogle taesk). At du kan købe en sjov bil, som samtidig er praktisk og kan pendle med 19 km/l, vaekker opsigt. På motorvejen slapper man af med den udmaerkede adaptive fartpilot aktiveret, og Yaris har 3 år/100.000 km garanti. Serviceres den hos et autorisere­t Toyota-vaerksted, forlaenges garantien hver gang indtil naeste foreskrevn­e service. Det gaelder indtil 10 år eller maks. 160.000 km.

Festbomben står i kontrast til den halvkedeli­ge Yaris Hybrid og er for dem, der gerne vil have en fed lille bil, men ikke vil bruge over en halv mio. kr. på den rigtige Yaris GR Sport.

 ?? ?? ▲ Analoge knapper på rattet, tre pedaler, manuel gearkasse og manuel håndbremse. Tillykke, Toyota!
▲ Analoge knapper på rattet, tre pedaler, manuel gearkasse og manuel håndbremse. Tillykke, Toyota!
 ?? ??
 ?? ?? ▶ Her er ingen falske afgangsrør, og tak for det. Fra kromhalen kommer der en snerrende, rallyagtig motorlyd.
▶ Her er ingen falske afgangsrør, og tak for det. Fra kromhalen kommer der en snerrende, rallyagtig motorlyd.
 ?? ?? ▶ Bridgeston­e-daekkene er 215 mm brede og ret lave. De leverer fornemt vejgreb i sving.
▶ Bridgeston­e-daekkene er 215 mm brede og ret lave. De leverer fornemt vejgreb i sving.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark