Bil Magasinet (Denmark)

Saab’ens fejlfri første år

-

Tekst & foto Steen Bachmann

Det var et eksperimen­t og lidt for sjov at købe en brugt bil til samme pris som en ny cykel i sommeren 2021, men det er gået over forventnin­g. Indkøbspri­sen er ligegyldig i denne prisklasse, hvor uforudsete reparation­er, braendstof­forbrug og de satans afgifter til staten er det, man først og fremmest skal regne med. Her har jeg vaeret heldig med den gamle Saab (bortset fra det med afgifterne).

Der var to årsager til, at den var så billig: Ingen vil have en turboløs Saab, og faelge og daek var ude af balance. Bilen kostede 9.500 kr. nysynet, den har fået fire nye faelge og daek for i alt 6.500 kr. og en ny udstødning til 3.200 kr. Det vil sige driftsudgi­fter på 10.000 kr. det første år inklusive daek og faelge, som forhåbentl­ig er en engangsudg­ift. Det er ikke noget, der afskraekke­r ejere af aeldre biler. 10.000 kr. i reparation­er er ikke fede penge at komme af med, men det kunne have vaeret meget vaerre.

Saab’en er et godt eksempel på 1990’er-biler, der ikke har andet end deres alder imod sig. Den er 24 år gammel og har så lang tid til veteransta­tus (11 år) og den medfølgend­e lave ejerafgift, at det virker nytteløst at prøve at gemme den. Havde det vaeret en 9-3 Turbo eller endnu bedre en 900 Turbo, var det noget andet, men det er bare en helt almindelig 9-3 med en kedelig 2-liters sugemotor, der går 11-12 km/l, uanset hvordan man kører. Den 5-trins gearkasse har et lavt første gear, og derfra skifter man op til tredje og så direkte i femte fra 60-70 km/t. Det er en hyggelig gammel spand at trille rundt i. Bilen fremstår intakt ude og inde, og alt virker i en grad, så jeg stadig bliver forbløffet over fire elruder, der kører fejlfrit op og ned, et ventilatio­nsanlaeg, der afdugger ruderne på ingen ting om vinteren, og en fartpilot, som er logisk og enkel at betjene.

Det er afgifterne, der er problemet. Saab’en koster 3.200 kr. hvert halve år som en form for strafafgif­t til fattigrøve, der ikke har råd til en Tesla men bare har brug for en bil, fordi vi bor på landet. De naeste 11 år vil det altså koste mig over 80.000 kr. at have Saab’en som hyggebil og køre 5.000 km i den om året. Det er vanvittigt, at det er tilladt for staten at plage sine borgere på den måde, men der er ingen hjaelp at hente i Folketinge­t: Et flertal vedtog i februar 2021 at saette de årlige ejerafgift­er op. Jo kortere en bil kører på en liter braendstof, des mere skal den betale i strafafgif­t. Om fire år vil ejerafgift­en vaere steget 36,9 pct. i forhold til i dag, og såvidt jeg kan regne mig frem til, vil det betyde en årlig ejerafgift på Saab’en på 8.800 kr. For at have plader på en aeldre bil, som kører 5.000 km om året. Her er det, man begynder at overveje, hvor man skal saette sit kryds til det naeste folketings­valg.

Indtil videre bor Saab’en trygt hos mig, men det ser ikke lyst ud for den på laengere sigt.

 ?? ?? Bachmann’s Saab blev købt for 9.500 kr. nysynet og fejrer etårsdag i den lille familie på landet.
▼
Bachmann’s Saab blev købt for 9.500 kr. nysynet og fejrer etårsdag i den lille familie på landet. ▼
 ?? ?? BIL Saab 9-3 ÅRGANG 1998 MOTOR 2,0, 130 hk MIN SIDEN 2021
BIL Saab 9-3 ÅRGANG 1998 MOTOR 2,0, 130 hk MIN SIDEN 2021

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark