Bil Magasinet (Denmark)

El? ikke endnu

Redaktøren tester mange elbiler, men han har ikke en selv endnu – og den er heller ikke på vej.

- MIKKEL THOMSAGER Chefredakt­ør mikkelt@bilmagasin­et.dk

“Skal du have en elbil”, bliver jeg ofte spurgt, og lige så ofte overraskes spørgeren, når jeg svarer, at det ikke passer godt ind i mine transportb­ehov lige nu. Misforstå mig ikke: Jeg har intet imod elbiler. Jeg kører dem gerne, og vi tester dem hver uge. Men jeg kører jaevnligt over 400 km på en dag, det kraever, at en elbil skal lades ude i trafikken, og det har jeg ikke tålmodighe­d til – endnu.

Netop tålmodighe­dsspørgsmå­let er essentielt for overgangen til elbilsdrif­t. Entusiaste­r og fortalere for elbiler forklarer gerne, at pauser er en god ting. Det er de måske også, og jeg tager gerne pauser under de lange ture, men pauserne finder sted, når det passer mig, ikke når det passer bilen.

Netop den holdning kan vel gå hen og blive en luksusbetr­agtning om ikke så laenge, for selv om infrastruk­turen bliver bedre, så ser vi ind i en fremtid, hvor vi ikke laengere kan regne med, at vores private bil er tilrådighe­d når som helst og hvor som helst, sådan som vi har vaennet os til det gennem de seneste 50 år. Det er den lille hemmelighe­d, som aldrig bliver fortalt, når elbilens nødvendigh­ed og fortraeffe­ligheder råbes ud.

Og så er vi endda godt stillet i Danmark. Selv om udviklinge­n i elbilspark­en fortsat kører hurtigere end udviklinge­n i infrastruk­turen, så er der trods alt en nogenlunde naturlig “udbud-og-efterspørg­sel”-udvikling. I Sydeuropa er det en helt anden sag. Bilproduce­nterne ved det, men befolkning­en ved det endnu ikke.

Det er givet vis også årsagen til, at nogle europaeisk­e bilproduce­nter fortsat lancerer nye benzinbile­r med større eller mindre elassistan­ce. Det lagde Renault ikke skjul på ved praesentat­ionen af den nye Austral, som jeg deltog i. Modellen fås ikke som diesel, men heller ikke som elbil. Den fås end ikke som opladnings­hybrid, men kun med benzinmoto­rer med en grad af hybriddrif­t. Til gengaeld er det den hidtil mest energieffe­ktive af sin slags. Laes alt om den fra side 32.

Udviklinge­n mod elbiler er uundgåelig, men med den følger en ny transportk­ultur, som i hvert fald i en årraekke frem levner plads til effektive benzinbile­r.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark