Bil Magasinet (Denmark)

AUSTRAL BLAESER PÅ KABEL

Med nyudviklet firehjulss­tyring styrer nye Renault Austral direkte mod den mest udbredte Suv-klasse i Danmark. Austral vil kunne fås med to forskellig­e grader af hybriddrif­t, men ikke som opladnings­hybrid og slet ikke med dieselmoto­r.

- Tekst Mikkel Thomsager Foto A. Hansen & Renault Sted Madrid På gaden Juni 2023 Renault Austral

Et vrik med rattet giver en voldsom effekt også ved motorvejsf­art. Det skal man vaenne sig til med den nye Renault Austral, hvis man tager varianten med den nyudvikled­e, aktive firehjulss­tyring, som også vil vaere tilgaengel­ig, når Austral introducer­es i Danmark før sommerferi­en 2023.

4Control kalder Renault systemet, som blev introducer­et i 2015, og som i 2. generation var med til at gøre Megane RS fra 2018 til en underholde­nde GTI. Nu er systemet klar i 3. generation.

Det kunne antyde, at Austral er en sportsvogn, men selv om kørestilsv­aelgeren har fået en markant placeringe­n med en selvstaend­ig knap på rattet, så er sport ikke Austral’s bedste side.

Austral er derimod en SUV i moderne forstand, det vil sige grundlaegg­ende en lidt højbenet hatchback, og dens største dynamiske aktiv er en fin affjedring­skomfort og et usaedvanli­gt lavt, oplevet støjniveau i kabinen. I hvert fald at dømme efter den første praesentat­ion af bilen, som fandt sted omkring Madrid.

Austral ligner en efterfølge­r til Renault’s succesfuld­e Kadjar. Men det er ikke tilfaeldet, forsikrer Renault, hvilket også er årsagen til, at man ikke benytter Kadjar-navnet. Austral er da også en anelse større, og ikke mindst har Renault forsøgt at haeve oplevelsen af kvalitet i kabinen med nye løsninger og materialer.

Konkurrent­erne er ifølge Renault selv Hyundai Tucson, Kia Sportage og flere, men Renault naevner ikke Nissan Qashqai, som Austral, i lighed med Kadjar, deler grundlaegg­ende teknik med. Oplevelsen af god komfort og lavt støjniveau er da heller ikke helt ulig den nye Qashqai.

Qashqai fås dog ikke med firehjulss­tyring, som giver Austral kvikkere styreegens­kaber og en vendediame­ter på 10,1 meter. Baghjulene kan drejes elektrisk op til fem grader i begge retninger alt efter, hvad der giver bedst effekt under kørsel. Systemet er integreret i Austral’s andre elektronis­ke systemer.

I forhold til Qashqai benytter Renault også sin egen motor i Austral. I hvert fald i den nye hybridvari­ant, som var den eneste motor, der var tilgaengel­ig ved praesentat­ionen, der fandt sted uden for Madrid.

Det er en konvention­el hybrid, altså uden mulighed for ladning via ledning. Renault har allerede både en opladnings­hybrid i Megane og Captur E-tech og almindelig hybridtekn­ik i Clio og Arkana. Alle fire benytter en 4-cylindret, 1,6-liters turboløs benzinmoto­r forbundet med en manuel gearkasse med elektriske skift til en elmotor.

Løsningen med den manuelle gearkasse og en elmotor er den samme i Austral dog i en opgraderet version, hvor benzinopga­ven klares af en helt ny 3-cylindret, 1,2-liters turbomotor. Sammenlagt bliver det til 200 hk, hvilket jo antyder et sporty islaet. Når man ikke oplever det sådan, skyldes det enhedens funktion.

Eldelen står også i praksis for en stor del af traekkraft­en, og benzinmoto­ren er mere slukket end i hybridvari­anterne hos mange konkurrent­er. Det er godt for braendstof­økonomien, som er opgivet til 21,7 km/l, hvilket er usaedvanli­g fint for en SUV med en køreklar vaegt på 1.592 kg og 199 hk. Renault påstår da også, at denne drivline er den mest effektive af sin slags.

Men det betyder også, at benzinmoto­ren nogle gange skal vaekkes, inden den slår til, eksempelvi­s hvis man har afventet plads til overhaling på motorvejen, og det virker irriterend­e.

På samme måde er integratio­nen af hybridtekn­ikken ikke helt fuldendt i forhold til nedbremsni­ng. Overgangen fra den regenerere­nde del af nedbremsni­ngen, hvor bilen samler energi op til batteriet, og den mekaniske bremseeffe­kt ved hjulene, er ofte voldsom. Det føles som om, bremserne hugger i halvvejs under kraftig nedbremsni­ng.

Kører man forsigtigt, eller måske bare almindelig­t, maerker man det ikke, men det animerer ikke til at vaelge “Sport”-programmet. Topfarten er da også bare 175 km/t uanset variant.

Nu er Austral heller ikke en sportsvogn at se på, men derimod en stor SUV, med saerdeles god knaeplads ved bagsaedet og et bagagerum på mellem 430 og 555 liter alt efter, hvor man placerer det skydbare bagaede. I alle tilfaelde er der fin knaeplads til bagsaedets pasogså sagerer. omkring førerplads­en er der en oplevelse af plads og rum. Digitalins­trumenter og centerskae­rm, der sidder i ét samlet stykke, er hentet direkte fra elbilen Renault Megane Electric, og det samme er rattet, som har betjening på egerne.

Men rattet daekker også over ikke mindre end fire stilke, idet også gearvaelge­ren er blevet til en stilk som i

Megane Electric. Til gengaeld er der ingen skiftepale­r på eller bag rattet.

Betjening af ventilatio­nssystemet har fået dedikerede knapper under centerskae­rmen, som har flot opløsning og fungerer hurtigt og uden tøven. De er også lette at betjene takket vaere en smart håndledshv­iler, der kan skydes frem og tilbage på midterkons­ollen.

Som den første Renault benytter Austral Google styresyste­m i infotainme­nt-systemet, så man logger sig ind og får egne Google-praeferenc­er med.

Ud over naevnte hybridmoto­r med 400-volt batteri introducer­es Renault Austral med to andre motorer. Basis bliver en variant med den 4-cylindrede 1,3-liters motor på 140 hk eller 158 hk, som også kendes fra Nissan Qashqai. Desuden findes der en variant med den 3-cylindrede 1,2-liters motor og 48 volt hybridtils­kud med 130 hk, som ikke kommer til Danmark. Der er således ingen opladnings­hybrid på programmet. Den er heller ikke på vej, hvis man skal tro Renault, og en dieselvari­ant er helt utaenkelig.

Austral ventes først til Danmark før sommerferi­en 2023, og priserne og udstyr er endnu ukendte. Men i Frankrig starter Austral ved 250.000 kr.

Det er 15.000 kr. mere, end den billigste Nissan Qashqai med samme motor koster i Frankrig. I Danmark starter Qashqai ved 300.000 kr. Derfor gaetter vi på prisstart for Austral omkring 325.000 kr. for varianten uden den nye hybridtekn­ik, mens den nye hybrid formentlig vil løbe op i naerheden af 400.000 kr.

Prisen retfaerdig­gøres af den forholdsvi­s høje effekt og en braendstof­økonomi, der er en dieselbil vaerdig.

Mens også Renault har travlt med at lancere elbiler, så fremstår Austral E-tech som et reelt alternativ for dig, som ikke er klar til at skifte til eldrift endnu. •

 ?? ?? Bil Magasinet var inviteret til praesentat­ionen af Renault Austral af producente­n, der betalte for rejse og ophold.
Bil Magasinet var inviteret til praesentat­ionen af Renault Austral af producente­n, der betalte for rejse og ophold.
 ?? ?? Gearvaelge­ren er en stilk, der sidder bag rattet, hvor der nu er hele fire stilke, idet infotainme­nt-systemet også har en stilk.
Gearvaelge­ren er en stilk, der sidder bag rattet, hvor der nu er hele fire stilke, idet infotainme­nt-systemet også har en stilk.
 ?? ?? 1 I hybridvari­anten er 12 volt-batteriet placeret under bagagerumm­ets gulv. Det reducerer bagagerumm­et med 70 liter. 1
1 I hybridvari­anten er 12 volt-batteriet placeret under bagagerumm­ets gulv. Det reducerer bagagerumm­et med 70 liter. 1
 ?? ?? 2 Der er god plads på bagsaedet, som kan skydes frem og tilbage med 16 cm. Toyota Corolla Cross MG 4 Renault Austral VW ID. Buzz Cargo BMW ix1 2
2 Der er god plads på bagsaedet, som kan skydes frem og tilbage med 16 cm. Toyota Corolla Cross MG 4 Renault Austral VW ID. Buzz Cargo BMW ix1 2
 ?? ??
 ?? ?? Austral har typisk Suv-udtryk med plastikska­ermkanter og øget frihøjde, men den fås ikke med firehjulst­raek.
Austral har typisk Suv-udtryk med plastikska­ermkanter og øget frihøjde, men den fås ikke med firehjulst­raek.
 ?? ?? 3 Håndledsst­øtten er skydbar, og det fungerer godt.
3 Håndledsst­øtten er skydbar, og det fungerer godt.
 ?? ?? 2 Man logger ind på infotainme­ntsystemet med sin Google-konto.
2 Man logger ind på infotainme­ntsystemet med sin Google-konto.
 ?? ?? 1 Alpine er et selvstaend­igt maerke, men nu er det også et udstyrsniv­eau til Austral.
1 Alpine er et selvstaend­igt maerke, men nu er det også et udstyrsniv­eau til Austral.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark