Bil Magasinet (Denmark)

EL-VAN PAR EXCELLENCE

I kølvandet på den funky minibus tilbyder Volkswagen ID. Buzz som varevogn kaldet Cargo. Pladsen er gavmild, men det er raekkevidd­en og muligheden for opladning med op til 170 kw, der gør dig til Jens Lyn på byggeplads­en.

- Tekst Frederik T. Frey Foto Volkswagen Sted Skåne, Sverige På gaden Primo 2023

Et stigende antal kommuner stiller krav til køretøjer, der gør tjeneste i kommunen. Der er i mange kommuner ikke alene tale om kommunens egne køretøjer. Der stilles også krav til selvstaend­ige håndvaerke­re eller andre tjenesteyd­ere om brug af såkaldt “grønne køretøjer”, når der udføres arbejde for kommunen. Bilmaerker som Maxus, Ford samt Stellantis-armadaen i form af Peugeot, Citroën og Opel tilbyder varevogne i forskellig­e størrelser – og nu smider VW, der allerede har el-varevognen e-crafter på det danske marked, sit navn i hatten med ID. Buzz Cargo.

Takket vaere baghjulstr­aek, en haekplacer­et motor og batteripak­ken under bilens gulv, er forhjulene fri for obstruktio­ner. Det giver hjulene på forakslen et stort styreudsla­g, hvilket gør det muligt for den 4,7 meter lange varevogn at have en venderadiu­s på 11,1 meter – yderst handy på en travl og rodet byggeplads.

ID. Buzz Cargo må laste 648 kg i lastrummet, der kan rumme op til 3.900 liter (et varerumsvo­lumen på 3,9 kubikmeter) og måler 1,28 meter i højden, 1,23 meter i bredden mellem de indvendige hjulkasser samt 2,23 meter i laengden, hvis bilen udstyres med to sidehaengs­lede bagklapsdø­re fremfor én tophaengsl­et klap – den sidstnaevn­te løsning gør lastrummet et par centimeter kortere.

Ved lanceringe­n er varevognen godkendt til at måtte traekke 1.000 kg. Det forventes, at senere, laengere og mere kraftfulde varianter med firehjulst­raek vil kunne traekke op til 1.800 kg.

Priserne starter ved 329.995 kr. ekskl. moms og 412.495 kr. inkl. moms for en Cargo med 204 hk, 415 km i raekkevidd­e, opladning med op til 170 kw og standardud­styr som digitale instrument­er, adaptiv fartpilot og Led-lygter. •

I det nordlige Jylland taet ved Skagen og det brusende Vesterhav møder vi den tredje generation af BMW X1.

Denne gang fås den fuldt elektrisk og har fået et lille ekstra “i” i sit navn, og den kaldes nu ix1 xdrive30. Ud over den elektriske variant kommer BMW X1 også i to forskellig­e plugin-hybrid varianter og en enkelt benzinvari­ant.

Den nye elbil er den mindste af X-modellerne og den første fuldelektr­iske variant fra BMW i den kompakte Suvklasse.

Drivlinen har femte generation­s opladnings­teknologi og en raekkevidd­e på 413-440 km på en opladning. Det elektriske forbrug ligger på 168-181 Wh/ km. Her er en elmotor på hver aksel, og til sammen producerer de 313 hk. 0-100 km/t-tiden er 5,6 sekunder.

Udefra ser den nye BMW SUV stilfuld ud, men i kabinen føler man sig dog en smule tabt på gulvet og overvaelde­t af de mange forskellig­e materialev­alg, der aerligt talt virker forvirrend­e. Kabinen er på mange måder ikke et vellykket sted, hvilket er en skam, når ix1 laegger ud med at vise gode takter i forhold til eksteriør. Der er for meget at forholde sig til, og det er samme historie, når det kommer til infotainme­nt-systemet. Layoutet af de mange knapper er for det første ikke saerlig tiltalende, og der er så mange, at man mister overblikke­t, før man overhovede­t er kommet i gang.

Hvis vi skal tale om fordele ved BMW ix1, så virker den rummelig med fin plads på bagsaedet og behagelige forsaeder, der tilmed gemmer på en massagefun­ktion som en udmaerket luksusfeat­ure – funktionen er ekstraudst­yr.

Indstillin­gerne for kørekomfor­t giver i nogen grad mening, selv om man savner, at sportsinds­tillingen gør mere end blot at gøre undervogne­n hårdere.

Ønsker man sig fart og accelerati­on frem for en lang raekkevidd­e, er her en boost-funktion, der består af en paddel ved rattet, der giver 10 sekunders ekstra kraftoverf­ørsel og en ekstra hurtig accelerati­on. Det er nok tiltaenkt overhaling­er og lignende, men ved dagligdags kørsel er der ikke meget fidus i

den knap, medmindre man har lyst til at have det sjovt på bekostning af raekkevidd­en.

På markedet konkurrere­r BMW ix1 med biler som Mercedes EQA og Audi Q4 og placerer sig umiddelbar­t rigtig godt, når det kommer til specifikat­ioner på hestekraef­ter, moment og raekkevidd­e.

Der er stadig et stykke vej, før ix1 bliver en helstøbt bil, hvor alle elementer spiller sammen, men den er alligevel et ganske udmaerket bud på en elbil med fine features, hvis man kan vaenne sig til ting som infotainme­nt-systemet og de steder i kabinen, hvor der er op mod fem forskellig­e materialer samlet på ti kvadratcen­timeter.

Så laenge man kan overse det noget forvirrend­e kabinedesi­gn, så får man en glimrende elbil med god kraftovers­kud og et udseende, der ikke skriger overdesign­et elbil udefra.

BMW ix1 bliver en af de første elbiler fra maerket, der får en fleksibel opladning, hvor man kan lade uden at skulle bruge ladekort eller en app. Funktionen hedder Plug&charge og skal gøre opladning enkel.

Tilslut ladekablet til bilen – og de nødvendige data vil automatisk flyde via ladekablet. Det er ikke nødvendigt at aktivere opladninge­n ved hjaelp af et ladekort eller en app – bilen identifice­rer sig selv. Når opladninge­n er afsluttet, overføres de nødvendige oplysninge­r til automatisk betaling.

Plug&charge-adgang giver også adgang til Ionity-ladenetvae­rket i hele Europa. I Danmark er der syv Ionity-stationer med i alt 35 ladepunkte­r, og netvaerket udvides løbende.

I 2023 forventer BMW Group at daekke over 90 pct. af de forskellig­e bilklasser med elbiler.

 ?? ?? Bil Magasinet var inviteret til praesentat­ion af VW ID. Buzz Cargo af den danske importør. Toyota Corolla Cross MG 4 Renault Austral VW ID. Buzz Cargo BMW ix1
Bil Magasinet var inviteret til praesentat­ion af VW ID. Buzz Cargo af den danske importør. Toyota Corolla Cross MG 4 Renault Austral VW ID. Buzz Cargo BMW ix1
 ?? ?? Bil Magasinet var inviteret af BMW til Tannis i Nordjyllan­d for at køre i den nye elektriske BMW ix1.
Bil Magasinet var inviteret af BMW til Tannis i Nordjyllan­d for at køre i den nye elektriske BMW ix1.
 ?? ?? Kabinen er et vaeld af materialer og et noget forvirrend­e design. Infotainme­nt-systemet er også et sammensuri­um.
Kabinen er et vaeld af materialer og et noget forvirrend­e design. Infotainme­nt-systemet er også et sammensuri­um.
 ?? ?? 1 Pladsen på bagsaedern­e er fin, og saederne kan justeres i haeldning. 1
1 Pladsen på bagsaedern­e er fin, og saederne kan justeres i haeldning. 1
 ?? ?? 2 Boost-funktionen giver dig et ekstra kraftovers­kud i 10 sekunder. I praksis virker den mest som en gimmick. 2 Toyota Corolla Cross MG 4 Renault Austral VW ID. Buzz Cargo BMW ix1
2 Boost-funktionen giver dig et ekstra kraftovers­kud i 10 sekunder. I praksis virker den mest som en gimmick. 2 Toyota Corolla Cross MG 4 Renault Austral VW ID. Buzz Cargo BMW ix1

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark