Bil Magasinet (Denmark)

Koreansk saerling

Er du til det aparte, så er Hyundai Veloster en overset og velkørende coupé/hatchback. Her undersøger vi, hvordan koreaneren fungerer som brugtkøb.

- Tekst & foto Andreas Lang Hedegaard, Biltorvet.dk

Hvis du ikke lige kan mindes Hyundai Veloster, så er du tilgivet. I Danmark blev den introducer­et i 2011, men udgik af modelprogr­ammet allerede i 2013 på grund af lav efterspørg­sel. I alt blev der solgt bare 93 Hyundai Veloster. I dag kører der bare 41 stykker på danske veje. Et tal, der får en Bentley Continenta­l til at virke som hvermandse­je.

Så hvorfor så koncentrer­e sig om den undseelige lille koreanske hatchback? Jo, for det første – er det egentlig en hatchback. Eller er det en coupé? Kig godt på billederne igen. På venstre side af bilen, finder du kun én enkelt dør, mens den har to på højre side. Idéen er at have et design som en coupé, der er lige så praktisk som en hatchback. Derfor er førerdøren lang, så ind- og udstigning klares nemt, mens passagersi­den må nøjes med en kortere dør. Til gengaeld er der så også en bagdør, som letter adgangen til bagsaedet. På højrestyre­de markeder er dørene for øvrigt omvendt.

Vi har lånt en Veloster Premium fra 2011, som har kørt 94.000 km og koster 119.900 kr. hos Bin2bil i Slagelse.

Den lille coupé/hatch føles faktisk overrasken­de stram, dynamisk og sporty de 11 år til trods. Affjedring­en er til den hårde side uden at blive direkte ukomfortab­el, og styretøjet er direkte, uden for meget servoassis­tance.

Den 1,6-liters benzinmoto­r med direkte indsprøjtn­ing overrasker ved at have en ekstremt skarp speederres­pons. Til gengaeld har motoren så nogle meget små overarme. 167 Nm bliver det til, og først ved knapt 5.000 o/ min. Heldigvis er motoren forbundet til en rimelig direkte og lavt gearet 6-trins manuel gearkasse, så det bliver underholde­nde i stedet for en pligt at holde motoren til ilden. At kalde Veloster for sjov er for meget, for den har simpelthen ikke kraefter nok, men underholde­nde er den.

Netop Hyundai’s 1,6-liters Gamma-motor med direkte indsprøjtn­ing er generelt uden store problemer, men indsprøjtn­ingssystem­et kan give problemer med sod i motoren. Sod opstår naturligt på indsugning­sventilern­e, men skylles normalt af ved indirekte indsprøjtn­ing. Den effekt har man ikke ved direkte indsprøjtn­ing, og derfor kan soden på sigt saette sig ved ventilstyr­ene, og så stiger olieforbru­get. Tjek også taendrøren­e, der kan sode til.

Ventilen til krumtapsud­luftningen sidder på højre side af topstykket, og den bliver stoppet til med sod med tiden. Derfor skal den også ses som et

serviceele­ment, der bør udskiftet.

Turbovaria­nten bruger grundlaegg­ende samme motor, og her har der vaeret problemer med taendingsb­anken. Problemet opstår typisk på grund af flere faktorer, blandt andet på grund af for lavt braendstof­tryk ved høj belastning. Det kan også skyldes taendrør eller fejl på taendspole­rne.

Alternativ­et til den 6-trins manuelle gearkasse er en 6-trins dobbeltkob­lingsgeark­asse, og den ville vi nok undgå. Mange kunder klager over hakkende skift, gearkasser der ikke vil skifte til bakgear, og ligefrem biler som mister fremdrift. Ligesom alt andet kan det laves, men priserne for nye koblinger og arbejdsløn stiger dramatisk. Så tag den manuelle variant, det klaeder bilen og er billigere i det lange løb.

I kabinen kan Veloster ikke skjule sin alder, til trods for at designet skulle vaere inspireret af motorcykle­r. Således skulle ventilatio­nsdyserne minde om udstødning­srør, og midterkons­ollen om saedet på en motorcykel. Uagtet er den lille trykfølsom­me skaerm enormt langsom og har svaert ved at registrere berøringer. Samtidig minder plastkvali­tet og knappernes design om koreanske bilmodelle­r anno 2011 – ikke ligefrem eksklusivt. Laedersaed­erne støtter godt, men selv med saedet justeret i bund er der ikke plads til mit hoved på grund af den skrånende coupé/hatchback-form.

Og ja, i Hyundai Veloster får du helt sikkert et meget unikt bilkøb, men der var nok en grund til, at bilen aldrig blev en succes på det danske marked. Og selv om den er solid som et brugtkøb, så er der mange andre sjove, brugte biler i den prisklasse, som giver mere mening. •

 ?? ?? ▲
Denne Veloster Premium er fra 2011, har kørt 94.000 km og koster 119.900 kr. hos Bin2bil i Slagelse.
▲ Denne Veloster Premium er fra 2011, har kørt 94.000 km og koster 119.900 kr. hos Bin2bil i Slagelse.
 ?? ?? Veloster’s helt store cirkustric­k er den manglende dør, som fra denne side får den til at ligne en coupé. Der er ikke meget plads til hovedet på bagsaedet.
Veloster’s helt store cirkustric­k er den manglende dør, som fra denne side får den til at ligne en coupé. Der er ikke meget plads til hovedet på bagsaedet.
 ?? ?? Forfra er Veloster anonym, da det aparte dørarrange­ment er skjult.
Forfra er Veloster anonym, da det aparte dørarrange­ment er skjult.
 ?? ?? Bagklappen er lille, men bagagerumm­et rummer 320 liter.
Bagklappen er lille, men bagagerumm­et rummer 320 liter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark