Bil Magasinet (Denmark)

Udenfor kategori

- Tekst & foto Søren Juul

Toyota GR Yaris kan terroriser­e sportsvogn­e på en racerbane, men kan knytnaeven også slå til i hverdagen? Lad pendlertes­ten begynde.

C-stolpen er bred som en fortovsfli­se og gør det svaert se, hvornår karavanen af cyklister skråt bagude stopper. Et dyt bagfra fortaeller mig, at det gør den NU, så jeg slipper den tunge kobling og giver gas. Den lille Yaris spaender musklerne og springer afsted, så en Porsche Taycan bliver lille i det gigantiske bakspejl, der fylder op i forruden.

GR Yaris er anstrengen­de at køre gennem København. Du sidder underligt højt i sportssaed­er lavet til små jockey’er og roder med en manuel gearkasse, der kraever muskelkraf­t i arm og koblingsbe­n. Undervogne­n er hård og får dig til at lette i saedet over ujaevnhede­r, mens motoren vibrerer og snerrer i kabinen.

På motorvejen ligger den bredskuldr­ede bandit solidt på asfalten gennem stormvejr, mens den baeller benzin.

8,5 km/l – og helst oktan 100 – hvis den skal praestere optimalt. Der er fartpilot, saedevarme og et aeldre infotaimen­tsystem med én Usbindgang til at gøre turen tålelig.

Du sidder hele tiden med en følelse af, at den her bil bare venter på at komme afsted. Vad på speederen i topgear og den traekker hårdt helt op til begraenser­en ved 230 km/t, kan jeg forestille mig, men i stedet finder jeg på alle mulige undskyldni­nger for at tage en snoet omvej hjem i, hvad der kandiderer til den mest anstrengen­de pendlerbil, penge kan købe. Men også en af de sjoveste. GR Yaris aeder sving med velbehag, kan traekke mest på baghjulene og vaekker din indre rallykører.

Det lille Frankenste­in-monster kom til verden i sin tid, da Toyota’s motorsport­steam Gazoo Racing skulle bygge den optimale rallybil til WRCSErien ud fra minibilen Yaris.

Det kraevede et bredere, lavere og stivere karrosseri med tre i stedet for fem døre, forvognen fra en Yaris og bagvognen fra en Corolla, firehjulst­raek og verdens kraftigste 3cylindred­e turbomotor (hvis vi ignorerer, at Koenigsegg laver en med 600 hk). Akselafsta­nden er den samme som på en Yaris, ligesom lygterne og hajfinnen på taget, men du føler dig hele tiden bag rattet af noget mere eksotisk: En barsk homologeri­ngsbil taet beslaegtet med en rallybil i stedet for en kompakt GTI. Det er en kultbil for kendere. Min kaereste synes, den er åndssvag – og samtlige personer, jeg ellers nåede at vise bilen til i løbet af testugen, rystede på hovedet, da de hørte den røde kanonkugle koster fra over en halv mio. kr. De skulle bare vide – GR Yaris er et samleobjek­t! •

 ?? ?? Efter en uges triviel pendling på motorvej lader vi Toyota’s rallybil i civil få lidt jord under neglene på landet. Yehaaarh!
Efter en uges triviel pendling på motorvej lader vi Toyota’s rallybil i civil få lidt jord under neglene på landet. Yehaaarh!
 ?? ?? ▲ Du sidder højt ovenpå firehjulst­raekket. Bakspejlet i størrelse XL tager udsyn.
▲ Du sidder højt ovenpå firehjulst­raekket. Bakspejlet i størrelse XL tager udsyn.
 ?? ?? ▶ Letvaegtsf­aelge med Michelin Pilot Sport 4S daek indgår i Circuit-pakken.
▶ Letvaegtsf­aelge med Michelin Pilot Sport 4S daek indgår i Circuit-pakken.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark