Bil Magasinet (Denmark)

Årets højeste og største varebil

- Tekst & foto Steen Bachmann

Arbejdshes­ten Mercedes Sprinter har noget, der ligner europaeisk rekord i antal varianter. Den fås med manuelt gear eller 9-trins automatgea­r i kort, mellemlang, lang eller ekstra lang udgave og med bag-, for- eller firehjulst­raek (!). Den 3-liters V6-turbodiese­l er udgået og erstattet af en 2-liters Mercedes-diesel med mellem 114 og 190 hk. Kun 2,0 liter til så stor en bil lyder klejnt, men motoren har overame og stiller med et moment på hele 450 Nm mellem 1.400 og 2.400 o/min. Den fungerer faktisk godt i kaempen og kører gerne 9-10 km/l i snit.

Testbilen er en lang udgave og ekstra høj udgave med en akselafsta­nd på naesten 3,7 meter, en totallaeng­de på knap seks meter og et varerum på 10,5 kubikmeter. Her er dobbelte, lodrette bagdøre og to store skydedøre, og det omfangsrig­e udstyr inklusive et nyt elektronis­k styret firehjulst­raek (34.993 kr.), der kan sende op til 50 pct. af kraefterne til den forreste aksel – på forgaenger­en skulle man selv slå firehjulst­raekket til. Det betyder, at du også kommer frem på byggeplads­en i november i regnvejr.

Forgaenger­ens 7-trins automatgea­rkasse med lavgear er erstattet af den 9-trins fra Mercedes’ personbile­r, og det er en gevinst for varebilen. Med førerassis­tentpakke følger en fremragend­e adaptiv fartpilot, så du sidder med armen i karmen på niveau med rigtige truckere i et støjniveau, der ikke er mange decibel over en Mercedes’ personbil. Sidevindsa­ssistenten sørger for, at Esc-systemet modvirker sidevind på motorvejen og over Storebaelt­sbroen, og uden last er den 2-liters motor tilstraekk­elig. Kollega Andreas L. Hedegaard fra Biltorvet har dog kørt testbilen med 2,5 ton last på krogen, og han beretter, at det får motoromdre­jninger – og braendstof­forbruget – til at stige maerkbart. •

 ?? ?? ▲
Firehjulst­raek koster 34.993 kr. til Sprinter og øger frihøjden i en grad, så du får respekt fra Scania-folket.
▲ Firehjulst­raek koster 34.993 kr. til Sprinter og øger frihøjden i en grad, så du får respekt fra Scania-folket.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark