Bil Magasinet (Denmark)

7 saeder, 2 elmotorer og 0 ladestik

Den nye Nissan X-trail kan køre på el, men skal aldrig lades op. Den er rummelig, komfortabe­l og støjsvag, men afgifter og andre faktorer betyder, at de mest interessan­te varianter rammer skaevt i Danmark.

-

Quiz-spørgsmål: Hvad var verdens mest solgte SUV i 2017? Det er desvaerre forkert, det var faktisk Nissan X-trail, hvor tredje generation var en kaempe succes i isaer Kina og USA. Herhjemme har den levet i skyggen af lillebror Qashqai, som har vaeret lidt af en danskerfav­orit.

Nu er Nissan klar med fjerde generation af X-trail, og ligesom forgaenger­ne kan den fås med firehjulst­raek – det er den, vi kører her.

Men firehjulst­raekket er ikke, som man kender det. På hver aksel sidder en elmotor, og under motorhjelm­en findes en 1,5-liters benzinmoto­r, der aldrig driver hjulene, men kun genererer el til et lille 1,8 kwh batteri, der fordrer elmotorern­e. Systemet, som Nissan kalder E-4ORCE, giver nogle af fordelene ved at køre elbil, som f.eks. et bundtraek, der står parat, så snart du trykker på pedalen. Der findes desuden en såkaldt e-power-variant med samme system, men kun en enkelt elmotor og forhjulstr­aek.

Hybridsyst­emet er en speciel oplevelse at køre med, for trykker du på speederen, skyder bilen afsted, men lyden af de stigende omdrejning­er kommer med forsinket reaktion. Det er nu ikke noget, der forstyrrer freden i kabinen, for alle hybridvari­anter bruger en subwoofer til aktivt at modvirke støjen fra benzinmoto­ren, som man kender det fra støjreduce­rende høretelefo­ner.

Generelt er Nissan X-trail et ualmindeli­gt støjsvagt sted at opholde sig. Selv ved 130 km/t er støjniveau­et meget lavt, isaer hvis man ruller “gardinet” for det store panorama-glastag. Det er imponerend­e, når man taenker på, at testbilen er udstyret med 20” faelge. Selv vinduesvis­kerne er bemaerkels­esvaerdigt støjfri.

Den 3-cylindrede benzinmoto­r er i stand til at aendre kompressio­nsforhold, alt efter hvor meget du kraever af den. Det betyder i praksis, at motoren bliver mere højtydende, hvis du trykker hårdt på speederen, men kan arbejde i et mere afslappet tempo, når du kører i et stabilt tempo. Men selv med det sindrige system bliver Nissan X-trail naeppe en

grøn darling, for den når ikke over et officielt forbrug på 17 km/l.

Nissan X-trail er et behageligt bekendtska­b på den lange tur. Retningsst­abiliteten hjaelpes på vej af et velfungere­nde lane assist-system, hvor “linjevogte­ren” naermest ubemaerket puffer dig tilbage på sporet og kun traeder maerkbart ind, hvis det er ved at gå galt. Du sidder højt i meget behagelige saeder, og fordi der ikke er nogen mekanisk forbindels­e mellem den forreste og den bageste elmotor, er gulvet fladt og benpladsen på bagsaedern­e også god.

For 10.000 kr. ekstra kan Nissan X-trail udstyres med en tredje saederaekk­e, hvor to foldbare saeder bringer det totale antal saeder op på syv. De to bagerste saeder er dog ikke til voksne, og Nissan anbefaler ikke, at man anbringer nogen over 160 cm på dem. Bagagerumm­et er stort, selv om de to ekstra saeder stjaeler 100 liter plads, når de er lagt ned.

Nissans hybridsyst­em har en akilleshae­l. For med forhjulstr­aek må X-trail e-power kun traekke 670 kg. på krogen, og det er svaert at forestille sig, at det er nok til danske købere af en bil i denne størrelse og type, der er oplagt at spaende for en campingvog­n. Med firehjulst­raek må du spaende 1.800 kg. efter (1.650 kg med syv saeder), men så er du også nødt til at slippe mindst 560.990 kr. for den billigste version og 684.990 kr. for udstyrsbom­ben Tekna, som vi har fat i her.

Nissan har i Danmark større forventnin­ger til den mere konvention­elle mildhybrid-variant med en 163 hestekraef­ters benzinmoto­r, der sender kraefterne direkte til forhjulene. Den må traekke 2.000 kg (1.800 kg med syv saeder) og koster fra 449.990 kr.

Alle priser er 2023-priser, og Nissan kan levere de første nye X-trail’s i januar.

 ?? ??
 ?? ?? God plads
Nissan X-trail er højere og bredere, men lidt kortere end forgaenger­en. Den opleves generelt meget rummelig.
▼
God plads Nissan X-trail er højere og bredere, men lidt kortere end forgaenger­en. Den opleves generelt meget rummelig. ▼
 ?? ?? ▶ Kabinen i Tekna-versionen virker velbygget og laekker, men der er utroligt mange forskellig­e materialer og teksturer..
▶ Kabinen i Tekna-versionen virker velbygget og laekker, men der er utroligt mange forskellig­e materialer og teksturer..
 ?? ?? 1 Det er ikke nemt at komme ind til de bageste saeder. 2 Motoren kan aendre kompressio­n og slagvolume­n efter behov. 3 Bagagerumm­et er rummeligt – også med syv saeder.
1 Det er ikke nemt at komme ind til de bageste saeder. 2 Motoren kan aendre kompressio­n og slagvolume­n efter behov. 3 Bagagerumm­et er rummeligt – også med syv saeder.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark