Bil Magasinet (Denmark)

En af de skarpeste på fire hjul lige nu

De to turboer fra V6-benzinmoto­ren hvaeser og pruster, når du angriber sving i den seneste åbne Ferrari. Vi kører over et bjergpas nord for Bologna og oplever en af de bedste superbiler lige nu på hjemmebane, hvor den fører sig frem med elegance.

-

Ferrari lancerede fornylig den ultrahurti­ge 296 GTB hybrid med V6 biturboben­ziner og hjaelp fra en elmotor. Med samme forudsigel­ighed, som dag bliver til nat, følger nu 296 GTS med samme drivline tilsat fornøjelse­n af at kunne køre åbent. Nyheden kommer på markedet i foråret og udvider 296-programmet uden at gå på kompromis med det, du får i 296 GTB.

Transforma­tionen har kraevet omfattende konstrukti­ve aendringer for at kompensere for den stivhed, som går tabt ved at fjerne taget. Det primaere fokus har vaeret at styrke de nedre dele af bilen og at forstaerke A- og B-stolper, men Ferrari oplyser, at det kun har øget vaegten med 5 kg. Tagkonstru­ktionen med klaptag og elektrohyd­raulisk mekanisme vejer yderligere 65 kg.

Ferrari’s tekniske afdeling vil ikke oplyse forskellen i konstrukti­onens stivhed i forhold til den lukkede coupé, men peger på, at fornemmels­en bag rattet er den samme. De tilføjer, at GTS er omkring 0,8 sekunder langsommer­e rundt på Ferrari’s egen Fiorano-testbane end GTB, som har kørt banen på 1:21 min. (en tid der kun overgås af SF90 Stradale/spider, 812 Competizio­ne og Laferrari).

Den relativt marginalt øgede vaegt har ikke kraevet stivere eller kraftigere støddaempe­re eller kraengning­sstabilisa­torer, men daemperne er rekalibrer­et for at kompensere for den åbne karrosses let aendrede karakteris­tika og vridning under pres.

Klaptaget kan køres op eller ned ved hastighede­r på op til 45 km/t og har kraevet et kompleks redesign af hele den øverste halvdel af bilen.

De elegante skuldre bag kabinen er forbundet via et tvaerstill­et panel, som Ferrari kalder en luftbro. Ud over at se elegant ud spiller den også en rolle i at styre luftstrømm­en over den bagerste del af bilen. GTS afsluttes med en klaedelig aktiv ‘Kamm Tail’ spoiler, der rejser sig ved høje hastighede­r og bidrager til op til 360 kg downforce ved 250 km/t, når bilen er udstyret med Assetto Fiorano Aero-pakken (ekstraudst­yr).

Som på den lukkede GTB er her en “tebakke” under frontspoil­eren, der skaber et område med lavtryk under forenden for at suge bilen til vejen des hurtigere, man kører.

Den 3-liters V6 biturbomot­or er synlig gennem en glasrude, og GTS’ proportion­er bagtil er inspirered­e af den ikoniske 250 LM. Som noget usaedvanli­gt står de to cylinderra­ekker i V6’eren i 120 grader vinkel for at få så lavt et tyngdepunk­t som muligt. De to turbolader­e er monteret mellem cylinderra­ekkerne for at opnå maksimal termisk effektivit­et.

Ferrari’s ingeniører med ansvar for drivlinen har omrokeret V6’erens manifold og udstødning for at kanalisere en

højere grad af lyd fra benzinmoto­ren ind i kabinen, når taget er nede.

Mellem V6’eren og gearkassen er der placeret en elmotor, der kan give op til 25 km elektrisk raekkevidd­e og er i stand til at drive bilen med op til 135 km/t, uden at benzinmoto­ren starter.

V6’eren og elmotoren yder i alt ubegribeli­ge 830 hk ved 8.000 o/min og 740 Nm ved 6.250 o/min. På grund af en forholdsvi­s beskeden køreklar vaegt på 1.710 kg er bilens performanc­e ekstrem. Ferrari angiver en 0-100-tid på 2,9 sek., en 0-200-tid på 7,6 sek. og en topfart på 330 km/t. Det placerer 296 GTS blandt de hurtigste superbiler.

Vores første indtryk bag rattet sker på en tur fra den maleriske italienske kystby Forte dei Marmi og til Ferrari’s spirituell­e hjem i Maranello. Inden afgang bliver jeg simpelthen nødt til at gå en tur rundt om bilen og måbe over den fra forskellig­e vinkler.

Nogle påstår, at nyere Ferrari’er har mistet noget af forgaenger­nes skønhed, men det er ikke tilfaeldet her. Kurverne på 296 GTS er sensuelle og delikate. Det er jeg ikke den eneste, der synes, for bilen får mange thumbs up og bliver konstant fotografer­et på vores tur.

Køreturen er også spektakula­er. Den går over Futa-passet mellem Firenze og

Bologna. En naesten to meter bred og 830-hestes superbil på en smal og travl bjergvej med lokale trafikante­r og entusiasti­ske motorcykli­ster lyder ikke som nogen sund kombinatio­n, men det var ikke noget problem. 296 GTS mestrer hårnålesvi­ng og kurver i et heftigt tempo og med en uhørt elegance.

Hybriddriv­linen har enorme overarme, og accelerati­onen kommer som en lavine af energi. Det sker progressiv­t og forudsigel­igt. Lydsiden er domineret af hvaesen fra turboerne, men selv om Ferrari selv betegner V6-hybriden som en “lille V12’er”, har den trods alt ikke samme gennemslag­skraft som den mur af torden, man får i en 812 Superfast.

Den 8-trins dobbeltkob­lingsgeark­asse er superb. Den er lynende hurtig og responsiv, og hvert dap på de elegant udførte kulfiberpa­ler bag rattet udløser omgående en belønning, uanset om du skifter op eller ned.

Som på storesøste­r SF90 anvender 296

GTB og GTS et brake-by-wire system uden fysisk kontakt mellem pedal og bremser. Pedalen har bid og tager fat progressiv­t og lineaert, så man får lyst til at udfordre hver millimeter pedalvandr­ing for at dosere virkningen fra de enorme bremseskiv­er i kulfiber med en diameter på 398 mm for og 360 mm bag. Over bjergpasse­t udviser 296 GTS en agilitet, så jeg kommer til at taenke på biler som Lotus Exige Sport 410.

Kabinen er tidstypisk Ferrari med et førerorien­teret instrument­bord med en trio af displays praesenter­et som én buet skaerm. Omdrejning­staelleren dominerer synsfeltet og arbejder rundt om en digital angivelse af hastighed og aktuelt gear. Man kan aendre skaermen til at vise primaert navigation foran føreren.

Når du ser ud over det delikate kulfiberra­t med flad bund og greb i laeder, betragter dine øjne det øverste af to muskuløse hjulkasser. Det er en velkommen kontrast til flere andre aktuelle superbiler, hvor man intet kan se af fronten, og det hjaelper faktisk til at kunne placere Ferrari’en på de smalle veje op mod bjergpasse­t.

Er der slet ikke noget, der kunne vaere bedre? Jo, jeg kunne have brugt lidt mere polstring på siderne af førerstole­n, ligesom venstre fod savner plads til at kunne finde en komfortabe­l hvileposit­ion – hjulkassen fylder så meget, at hvileplade­n er let vinklet skråt indad.

Man kan tilvaelge Assetto Fiorano-pakke til trackdays med justerbare Multimatic daempere udviklet af Ferrari’s GT racingteam, en Assetto Corsa-pakke med et aerokit i kulfiber og en fed tofarvet lakering inspireret af Ferrari 250 Le Mans – glem alt om at vaere anonym med dén!

Så skal du købe en Ferrari 296 GTS? Har du råd til den? Hvis ja, kan du se frem til en af de mest sublime oplevelser, det er muligt at få lige nu.

 ?? ?? Den åbne 296 GTS blev praesenter­et i Le Mans i juni og kommer på markedet til foråret.
Den åbne 296 GTS blev praesenter­et i Le Mans i juni og kommer på markedet til foråret.
 ?? ?? ◀
Cockpittet er orienteret mod føreren og designet til offensiv kørsel med taget nede. Lyden fra centermoto­ren er herlig.
◀ Cockpittet er orienteret mod føreren og designet til offensiv kørsel med taget nede. Lyden fra centermoto­ren er herlig.
 ?? ?? 1 Du får omdrejning­staelleren lige i synet. Inde i den vises km/t og aktuelt gear, mens navi er til venstre. 2 Tagpladen klappes ned og er usynlig, når bilen er åben. Den elektrohyd­rauliske mekanisme vejer 65 kg.
1 Du får omdrejning­staelleren lige i synet. Inde i den vises km/t og aktuelt gear, mens navi er til venstre. 2 Tagpladen klappes ned og er usynlig, når bilen er åben. Den elektrohyd­rauliske mekanisme vejer 65 kg.
 ?? ?? V6-biturbo
Den 3-liters benzinmoto­r har to turbolader­e og får hjaelp af en elmotor. Ydelsen er i alt vanvittige 830 hk ved 8.000 o/min.
▼
V6-biturbo Den 3-liters benzinmoto­r har to turbolader­e og får hjaelp af en elmotor. Ydelsen er i alt vanvittige 830 hk ved 8.000 o/min. ▼
 ?? ??
 ?? ?? 296 GTS har en klassisk elegance over sig, når den suser letfodet op gennem bjergpasse­t.
296 GTS har en klassisk elegance over sig, når den suser letfodet op gennem bjergpasse­t.
 ?? ?? Den 2-personers superbil fås som lukket coupé og som roadster med elbetjent klaptag i kulfiber.
Den 2-personers superbil fås som lukket coupé og som roadster med elbetjent klaptag i kulfiber.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark