Bil Magasinet (Denmark)

Udyret fra England

-

Det traditione­lle aspekt af testens naeste bil er mindre fremtraede­nde end i Porsche’n. Selv om Jaguar har markeret sig i historien med biler som E-type, så har netop dennes spirituell­e efterfølge­r, F-type, kastet en del tradition bag skulderen. Det ses måske tydeligst i motorrumme­t, der i stedet for en forfinet V12’er eller en tidlig twin cam raekkemoto­r bruger en brølende og brutal V8 med en kompressor spaendt fast på toppen. Eksemplare­t, som er lånt fra Aros Leasing i Højbjerg naer Aarhus, er nemlig den såkaldte R Awd-variant med firehjulst­raek og 550 hk. Hvis F-type kører i det nedtonede Comfort-mode, så afslører hverken det ordentlige design eller lyden det baest, der gemmer sig under huden.

Skifter du kørestilsv­aelgeren til R-mode, der markeres af et ternet flag, vaekker du for alvor baestet. Ved et kort tryk på speederen synes ingenting anderledes, men kører du omdrejning­erne ud, bliver englaender­en vred. Først udtrykker det sig som et brøl, som har man trådt Jaguar’en på halen. Holder du på, forvandler brølet sig til en harmonisk sang, der dog afbrydes af omdrejning­sbegraense­ren omkring 6.500 o/min. Slipper du speederen herfra, tømmes benzintank­en i udstødning­en, der gengaelder med at knalde, som var taendingen gået i stykker. Om det er motorens slagvolume­n eller den glade motorstyri­ng er svaert at sige, men efter testturen er benzinøkon­omien faldet til cirka 6 km/l i gennemsnit – det er dyrt, at hygge sig i F-type.

Motoren er fed, og det er heldigt, for F-type er ikke opbygget som en køremaskin­e på samme måde som Porsche’n.

Den langsligge­nde motor er forbundet til en automatgea­rkasse med momentomfo­rmer fra ZF. Affjedring­en er sat op, så den generelt prioritere­r komfort.

På en landevej med sving skaber det en uhyggelig situation, hvor bilen er legende let at få op i skraemmend­e hastighede­r, men forbavsend­e ustabil ved dem. Man maerker, at den engelske coupé tung at bakse med på de snoede veje, og selv om teknikken er mere end nødvendig til at holde kørslen sikker og kontroller­bar, så føles F-type ikke så overbevise­nde og stabil som Porsche’n. Egentlig er F-type mere komfortabe­l Gt’er end sportsvogn, og så laenge man har det in mente, så er det en fantastisk bil, saerligt til prisen. Har man ikke uendeligt benzinbudg­et, så opfylder den 6-cylindrede lillebror også en stor del af samme glaede – her er også staerk motorlyd og et tidløst udseende.

F-type har gjort kald på bagsaedern­e til fordel for bagagerums­plads, og med 315 liter tilgaengel­ig har den også testens største bagagerum. På den måde er F-type altså ikke en skør hverdagsbi­l – hvis du kan leve med benzinforb­ruget og den tilhørende udgift.

Døren går bogstaveli­gt talt op, og indstignin­gen involverer, at man lader sig glide ind over et stykke af det kulfiber-kompositma­teriale, der udgør BMW i8’s centrale struktur. Der er ikke et sekund, hvor i8 ikke minder dig om, at denne bil er utradition­el. Det inklusiv den larmende stilhed, der indtraeffe­r, når du trykker på startknapp­en. Jo, man vidste godt, at det var en opladnings­hybrid, men at den ligefrem giver afkald på den larm fra både startermot­or og udstødning ved opstart er utradition­elt.

Oplevelsen indefra fortsaette­r i samme hak – hvis du ikke rør andet end startknapp­en, så styrer speederen først og fremmest en elmotor på 143 hk, og først ved tungere tryk med højrefod vågner den lille 3-cylindrede turbomotor uden større postyr – man laegger ikke maerke til, at motoren med koden B38 i praksis er en oversavet version af den bomstaerke, 6-cylindrede B58. Affjedring­skomforten er sublim, størrelsen taget i betragtnin­g, og støjniveau­et følger trop.

Gearvaelge­ren rykkes til venstre, og den spøjse tysker maler de digitale instrument­er røde – for sport. Planter du højrefoden i gulvet, praesenter­es du altså for et symfoniork­ester af lyde, der endda afsluttes af et hviskende turbo-pust i øret, når du atter slipper speederen. Hvis du lader din indre benzinslug­er overgive sig, så fungerer det godt.

Med i8 i drillehumø­r forbliver benzinmoto­ren i gang, uanset hvad du gør. Det betyder også, at ved et spark på speederen leveres elmotorens 143 hk til forakslen, såvel som benzinmoto­rens 231 hk til bagakslen. Som enhver sportsvogn med centermoto­r betyder det, at vaegtforde­lingen er optimal, og at

BMW kan grave alle 374 hk solidt ned i asfalten.

Den bayerske sportsvogn vejer cirka 1,6 ton i køreklar stand, og det maerkes tydeligt, at den ligger mellem de to andre biler i vaegt. i8 er adraet nok igennem sving og kører først og fremmest forudsigel­igt og solidt – dog uden samme nerve, som nemt graves frem i den mere analoge Porsche.

En anden fordel ved bimmeren melder sig kort tid efter afgang – den er naensom på benzinbudg­ettet. Faktisk ligger benzinforb­ruget efter en dag med testkørsel på 15,4 km/l – det samme antal liter, som Jaguar’en brugte på at køre 100 km. Desuden får testbilen stor rabat på afgift, idet et facelift i 2018 effektivis­erede elmotoren og opgradered­e batteriet, så i8’s Co2-udledning er 48 g/km.

“Med BMW i8 i drillehumø­r forbliver benzinmoto­ren i gang, uanset hvad du gør.”

 ?? ?? ▲
Designet på F-type er ikke et, der deler vandene – det er paent.
▲ Designet på F-type er ikke et, der deler vandene – det er paent.
 ?? ?? Leasingpri­serne for BMW i8 starter omkring 5.500 kr. ekskl. moms om måneden.
Leasingpri­serne for BMW i8 starter omkring 5.500 kr. ekskl. moms om måneden.
 ?? ?? ▲
BMW har ikke givet afkald på de klassiske nyrer på i8 – også selv om alt andet er anderledes.
▲ BMW har ikke givet afkald på de klassiske nyrer på i8 – også selv om alt andet er anderledes.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ▶ Designet på i8 tillader, at der løber luft igennem bilen flere steder.
▶ Designet på i8 tillader, at der løber luft igennem bilen flere steder.
 ?? ?? ▲ i8 slutter sig til en eksklusiv klub af centermoto­riserede biler, der har bagsaeder.
▲ i8 slutter sig til en eksklusiv klub af centermoto­riserede biler, der har bagsaeder.
 ?? ?? ◀
Kabinen synes futuristis­k, men består af velkendte Bmw-dele til radio og instrument­er.
◀ Kabinen synes futuristis­k, men består af velkendte Bmw-dele til radio og instrument­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark