Bil Magasinet (Denmark)

The missing link

-

I 1993 etablerede Ferrari en maerkeseri­e kaldet 348 Challenge, som kørte i flere lande i Europa. Samme år praesenter­ede Ferrari en specialvar­iant på kun 50 gadebiler, kaldet 348 GT Competizio­ne, som var en gadevarian­t af baneracere­n. Alle var de med coupé-karrosseri.

Da 348 blev afløst af Ferrari 355 i 1994, overgik Ferrari’s maerkerace­rserie til F355 Challenge, og mod slutningen af modellens livscyklus praesenter­ede Ferrari en F355 Limited Edition Fiorano, som var en gadevarian­t af challenge-bilen men som åben bil – hos Ferrari kaldet Spider. Også den blev produceret i begraenset antal men dog på 104 biler.

Racerserie­n Ferrari Challenge var således etableret, da F355 blev afløst af 360 Modena i 2000. Igen blev der en lavet en gadevarian­t af Challenge-bilen, denne gang kaldet Challenge Stradale. Den kom først i 2003, og som forgaenger­en var den med til at booste salget af modellen. Denne gang blev det til 1.288 Challenge Stradale-biler – men kun som coupé – frem til 2004, hvor Ferrari 360 Modena blev afløst af Ferrari F430.

På samme måde kom F430 mod slutningen af modellens livscyklus i 2013 i en baneorient­eret gadevarian­t kaldet F430 Scuderia, og denne kom året efter i den åbne Spider-udgave kaldet Scuderia Spider 16M.

Således også med efterfølge­ren til denne, Ferrari 458 Italia, der kom i 2009. Den baneorient­erede gadebil kaldet Ferrari 458 Speciale kom i 2013, og året efter kom den åbne udgave kaldet Ferrari 458 Speciale Aperta.

Ferrari har således en tradition for at lave baneorient­erende gadevarian­ter af sine åbne V8’ere, men 360 Challenge Stradale mangler i Spider-udgaven – indtil nu.

almindelig­e 360 Spider, fordi der er gulvtaeppe på. Men Cs’eren har ikke gulvtaeppe. For at spare vaegt er gulvet rå metalplade, og den passer ikke fra coupé-udgaven. Det gør den til gengaeld fra en F430 Scuderia 16M.

En vaesentlig del af en Challenge Stradale i forhold til en standard coupé er en vaegtbespa­relse på godt 100 kg. Den tilskrives primaert øget anvendelse af kulfiber – isaer i kabinen. Ombygninge­n ses tydelig på dørsiderne, hvor Cs’en har sit helt eget design med egne dørhåndtag. Hvad man ikke ser er, at dørbeklaed­ningen adskiller sig så meget, at kabinens frontpanel også er tilpasset

Kaleche-systemet afføder til gengaeld et par andre udfordring­er i kabinen. Challenge Stradale har sin egen midterkons­ol, som kan flyttes over i Spider’en. Men midterkons­ollen har ikke plads til de kontakter, der bruges til betjening af det elstyrede tag.

Samme udfordring gaelder instrument­erne. Cs-varianten har den ikoniske gule omdrejning­staeller, men bortset fra farver og en anden typografi på de sekundaere instrument­er ser instrument­erne ud til at vaere bygget i samme hus som standard-360’eren.

Det er de også, og de kan således flyttes direkte over, men Spider’en har et par specielle kontrollam­per tilknyttet det elbetjente tag, og de er selvfølgel­ig ikke i Cs-variantens instrument­er. Også her måtte der en lille ombygning til, som affødte en programmer­ingsudford­ring eksempelvi­s med styreenhed­en. Dem er der i øvrigt en del af – både til styring af motor og gearkasse.

Motoren i Challenge Stradale er den samme som i standardva­rianten af 360, Cs-varianten har 25 hk ekstra, som skyldes nyt indsugning­ssystem og en omprogramm­ering af motorens styreenhed. Udstødning­ssystemet er også specielt, men sportsudst­ødningen på Cs-varianten kunne købes som ekstraudst­yr til de øvrige varianter.

Spider’en fik både motor og gearkasse fra CS inklusive en mindre renovering af motoren.

Ombygninge­n fra almindelig Spider til CS kunne vaere gjort med indkøbte dele, men ifølge Scott ville det vaere blevet betydeligt dyrere end ved at ved at købe de to biler og bytte delene over. Mange af delene er ikke i produktion laengere, hvorfor brugte dele kan stige enormt i pris.

Eksempelvi­s koster de specielle kulfiberfo­rstole op imod 150.000 kr. stykket – hvis man kan finde dem. Det kan fabrikken til gengaeld med bremserne, men de koster stadig op imod 200.0000 kr. for et komplet saet. Faelgene er fra BBS, og de fås stadig for omkring 10.000 kr. stykket, men de 20 titanium bolte, der hører til, løber op i 20.000 kr.

Alt dette fulgte med donorbiler­ne, som Michael altså måtte købe oveni den 360 Spider, som fik glaede af delene. I alt løb projektet op i cirka 1,7 mio. kr. Om bilen også har den vaerdi i dag er uvist. Unikke Ferrari’er har det med at stige hurtigt i vaerdi, og Michaels 360 Challenge Stradale Spider er den eneste i verden. Omvendt er den ikke original, hvilket normalt reducerer vaerdien af en Ferrari.

For Michael er den imidlertid alle pengene vaerd. Han har en forkaerlig­hed for 360-modellerne, han ejer adskillige unikke varianter af modellen, og nu er han den eneste i verden, der kan nyde den fantastisk­e motorlyd fra en 360 Challenge Stradale helt uden filter.

“Kalechen afføder en udfordring i kabinen: Challenge Stradale har sin egen midterkons­ol, og den har ikke plads til kontaktern­e til kaleche-systemet.”

 ?? ??
 ?? ?? Den funklende sportsudst­ødning kunne fås som ekstraudst­yr til alle 360-modeller. Denne er taget fra donorbilen.
◀
Den funklende sportsudst­ødning kunne fås som ekstraudst­yr til alle 360-modeller. Denne er taget fra donorbilen. ◀
 ?? ?? Simpelt men besvaerlig­t
Instrument­erne er grundlaegg­ende de samme, alligevel udgjorde ombygninge­n en udfordring med anderledes kontrollam­per.
Simpelt men besvaerlig­t Instrument­erne er grundlaegg­ende de samme, alligevel udgjorde ombygninge­n en udfordring med anderledes kontrollam­per.
 ?? ?? Helt ned til benzindaek­slet
Af uforklarli­ge årsager er også benzindaek­slet forskellig­t fra Modena-varianten, og det måtte naturligvi­s skiftes.
Helt ned til benzindaek­slet Af uforklarli­ge årsager er også benzindaek­slet forskellig­t fra Modena-varianten, og det måtte naturligvi­s skiftes.
 ?? ?? Køleribber­ne på siden af motorhjelm­ens ruder udgjorde en saerlig udfordring i ombygninge­n. Ferrari 360 Challenge Stradale Spider
Motor V8 , 3.586 cm3, 40V | Vaegt 1.400 kg | Ydelse 525 hk/373 Nm | Topfart 300 km/t | 0-100 km/t 4,1 sek.
Køleribber­ne på siden af motorhjelm­ens ruder udgjorde en saerlig udfordring i ombygninge­n. Ferrari 360 Challenge Stradale Spider Motor V8 , 3.586 cm3, 40V | Vaegt 1.400 kg | Ydelse 525 hk/373 Nm | Topfart 300 km/t | 0-100 km/t 4,1 sek.
 ?? ?? Måtter af aluminium
For at spare vaegt har Cs-varianten ingen taepper, men specialdes­ignede aluminiums­plader i bunden. Det gav andre udfordring­er.
Måtter af aluminium For at spare vaegt har Cs-varianten ingen taepper, men specialdes­ignede aluminiums­plader i bunden. Det gav andre udfordring­er.
 ?? ?? Computere skal arbejde sammen
Flytningen af dele skabte en del udfordring­er med at få bilens forskellig­e computere til at arbejde sammen. Det lykkedes til sidst.
Computere skal arbejde sammen Flytningen af dele skabte en del udfordring­er med at få bilens forskellig­e computere til at arbejde sammen. Det lykkedes til sidst.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark