Bil Magasinet (Denmark)

Effektiv højbenet kineser

Du må tage stilling til kinesisk politik, som du vil, men deres elbiler kan man ikke komme udenom. Den høje BYD Tang revolution­erer ikke, men gør det meste rigtigt til en lav pris.

-

Man kommer ikke foran ved at køre i andres spor. Den laeresaetn­ing rammer mange produkter fra Kina, således også mange af de nye elbiler, der kommer fra Kina i disse år. At se en vaerdi i at raffinere det kendte, så det fungerer godt til en lav pris, er selve indbegrebe­t af det i Danmark nye kinesiske elbilmaerk­e BYD (udtales B-Y-D på dansk). Spørgsmåle­t er så, om du vil give 600.000 kr. for en ukendt, kinesisk elbil?

BYD Tang er en stor SUV udviklet som elbil fra bunden af. Det vil sige med batteri, der ligger fladt i bilens bund, og en elmotor til hver aksel, som gør bilen firehjulst­rukket.

Den er naesten fem meter lang, hvilket giver plads til tre saederaekk­er. Adgangen til tredje raekke via bagdørene er vanskelig, fordi den midterste saederaekk­e, som er en baenk, ikke kan skydes og vippes tilstraekk­eligt frem – til børn er løsningen fin og brugbar. Tredje saederaekk­e kan foldes ned, så det giver et plant bagagerums­gulv, der går i et med kofangeren­s kant. Ifølge BYD er bagagerumm­et da 940 liter. Så stort ser det ikke ud, men det er regulaert. På mange måder fungerer BYD Tang-kabinen som en eludgave af den udgående Ford S-max.

BYD Tang kommer til Danmark i april i én version, hvor alt er standard. Det gaelder panoramaso­ltag, laederindt­raek, Led-lys, elbetjenin­g også af ratstammen, stor eljusterba­r centerskae­rm, og hvad du ellers kan komme i tanke om. Det eneste, du skal vaelge, er farven. Standard er hvid, de fire øvrige farver koster 9.600 kr. eller 12.800 kr. (Emperor Red) ekstra. Anhaengert­raek eftermonte­res.

Det ser alt sammen godt ud, når du laeser det på disse linjer, men vi ved fra andre kinesiske bilmodelle­r, at det ikke nødvendigv­is fungerer godt. Men det gør det i BYD Tang. Det, du ser, er det, du får. Tekniske løsninger og finish virker trovaerdig­e og holdbare.

Det samme er lige knap tilfaeldet, når du laeser opgivelser­ne. 517 hk og 0-100 km/t på 4,6 sekunder lyder mere voldsomt, end det føles. Men det er nok, og fremfaerde­n er fin, så laenge det går lige ud. Den har således fin retningsta­bilitet, og affjedring­en tager godt imod dårligt underlag trods kaempe 22” faelge. Det er faktisk lidt af en bedrift, men på vejbump bliver affjedring­en typisk “elbilfast”, som når en bils affjedring er strammet op for at klare ekstra vaegt.

Styretøjet er irriterend­e understyre­nde helt fra midterstil­lingen, selv om udslaget fra stop til stop er normalt med 2,7 omgange, og pedalerne har en underlig forsinkels­e indbygget.

Det gaelder både speeder og bremse. Sidstnaevn­te er simpelthen svaer at dosere, hvilket må skyldes regenereri­ngssysteme­t, der samler energi op, når man slipper speederen og traeder forsigtig på bremsen. Man skal traede hårdt for, at Brembo-bremserne (!) saettes i vaerk.

På ét område er BYD Tang foran mange etablerede konkurrent­er. Den elektriske arkitektur benytter et 800 volt-system, hvilket ellers er forbeholdt Porsche/audi og Kia/hyundai.

En del af gevinsten burde vaere hurtig ladning. Derfor undrer det, at ladeeffekt­en kun er 110 kw på hurtiglade­re. I praksis fungerer ladning langsomt både på hjemme- og hurtiglade­re. BYD Tang er ikke en lynkineser, men det er bestemt heller ikke en våd kineser.

 ?? ?? ▲ Kabinen er udført i nydelige materialer med en del pianolak og ambient belysning.
▲ Kabinen er udført i nydelige materialer med en del pianolak og ambient belysning.
 ?? ?? ▶ Den store centerskae­rm kan vendes 90 grader. Funktionen er tvivlsom, men ser smart ud.
▶ Den store centerskae­rm kan vendes 90 grader. Funktionen er tvivlsom, men ser smart ud.
 ?? ?? ▶ Tredje saederaekk­e er reelt til børn, og både plads og adgang er vanskelig for maend på 183 cm.
▶ Tredje saederaekk­e er reelt til børn, og både plads og adgang er vanskelig for maend på 183 cm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark