Bil Magasinet (Denmark)

Ny lade-boss

Pas på derude i det danske land – der er en ny konge af ladestande­ren, og den hedder Xpeng G9 . Med en høj maksimal kapacitet og en effektiv ladekurve lover Xpeng, at du kan proppe energi på batteriet i et tempo, vi ikke har set før.

- Tekst Patrick Boje Jensen Foto Xpeng

Kinesiske Xpeng’s anden bil på det danske marked bliver en stor SUV med navnet G9, og den er klar til at saette alle andre til vaegs, når det kommer til opladning. Xpeng har ellers ikke haft den blødeste landing på det danske marked. Først prøvede de at introducer­e den lille sedan P5, men af flere årsager kom den aldrig på markedet. Derefter satte man liden til den større P7, som dog ikke rigtigt var sammensat til det europaeisk­e marked – den er sidenhen blev opdateret med bedre opladning, en bedre kabine og en meget lav pris.

Men den nye SUV er et helt andet dyr. Bilen er opbygget omkring en 800 volts struktur, og det giver mulighed for meget hurtig opladning med op til 300 kw – det er der p.t. ingen biler på markedet i Danmark, der kan praestere. Man skal ikke lade sig forblaende af maksimale ladeeffekt­er, men derimod kigge på ladeeffekt­en henover en hel opladning, og her imponerer G9 også på papiret. Xpeng reklamerer med, at G9 kan oplades fra 10 til 80 pct. på bare 20 minutter på trods af, at batteriet er stort med en bruttokapa­citet på 98 kwh for Long Range- og Performanc­evarianter­ne.

Men faktisk har G9 kapacitet til endnu mere. I Kina, hvor Xpeng har sit eget ladenetvae­rk med supercharg­ere, har man ladet den med 480 kw, og her lover man potentiell­e kunder, at den kan “tanke” 200 km raekkevidd­e på fem minutter. De danske biler er udstyret med samme hardware, men på grund af sammenspil­let mellem lader og bil vil man ikke love mere end 300 kw i Europa.

Prisen ser også saerdeles fornuftig ud. Xpeng G9 starter fra 480.000 kr. med 460 km raekkevidd­e. For 550.000 kr. får du en Long Range med baghjulstr­aek og 570 km raekkevidd­e, og fra 600.000 kr. kan anskaffes topvariant­en med 520 km raekkevidd­e, firehjulst­raek, 551 hk, luftunderv­ogn og en 0-100-tid på 3,9 sekunder.

 ?? ?? ▶ G9 kan allerede bestilles på Xpeng’s hjemmeside. Forventet levering fra september 2023.
▶ G9 kan allerede bestilles på Xpeng’s hjemmeside. Forventet levering fra september 2023.
 ?? ?? Xpeng G9 har en maksimal ladeeffekt i Europa på 300 kw. I hjemlandet kan den lades med op til 480 kw.
Xpeng G9 har en maksimal ladeeffekt i Europa på 300 kw. I hjemlandet kan den lades med op til 480 kw.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark