Bil Magasinet (Denmark)

Når designeren dikterer

Det er tydeligt, at designeren har fået lov til at bestemme over udviklinge­n af Peugeot 408. Den er iøjnefalde­nde, men praktikali­teten lider under de flotte linjer.

- Tekst Patrick Boje Jensen Foto Søren Juul

Det er ikke sådan lige at saette den nye Peugeot 408 i bås. Nyeste påfund fra det franske maerke er en lang coupé med fire døre, men med en mere Suv-agtig frihøjde på 19 cm.

Bilens laengde er 469 cm, og med en akselafsta­nd på 279 cm er benpladsen på bagsaedet overdådig. Det samme kan dog ikke siges om pladsen under loftet. Den faldende taglinje stjaeler pladsen til håret, og for at imødegå det har Peugeot “udhulet” loftet, så jeg med mine 185 cm godt kan sidde på bagsaedet, men stirrer direkte ind i kanten af taget.

Rykker man om på forsaedet, er der noget, der ser helt forkert ud – i hvert fald hvis man ikke er vant til Peugeot. 408 er udstyret med det, franskmaen­dene kalder i-cockpit, hvor instrument­eringen ses henover det lille rat i stedet for igennem det, som de fleste er vant til. Det virker helt skaevt første gang, man ser det, men man vaenner sig lynhurtigt til det. Heldigvis kan man fravaelge 3D-effekten, der nok har til hensigt at få tallene til at “flyde” i fri luft, men i praksis ser gammeldags ud og ikke rigtigt fungerer.

Resten af førerplads­en er en gennemført fornøjelse. I højeste udstyrsniv­eau GT er saederne beklaedt med Alcantara og mere behagelige at sidde i, end de har nogen ret til at vaere. Trods den ellers anderledes førerplads er betjeninge­n intuitiv og nem at bruge.

Peugeot 408 er også udstyret med et nyt infotainme­nt-system. På en smal sekundaer skaerm kan du selv vaelge fem genveje. Det fungerer godt, og det er nemt at tilføje saedevarme­knappen om vinteren og erstatte den med noget andet om sommeren. Nedenunder er 408 udstyret med en raekke fysiske knapper, hvorfra du nemt får adgang til klima med mere.

Speederped­alen giver adgang til en hybriddriv­line med en systemydel­se på 225 hk. Stamper du pedalen helt i bund, kan Peugeot 408 godt flytte sig, men det hele spiller bedst i hybridmode, hvor man starter på el, og den stilfaerdi­ge benzinmoto­r først traeder til, når der skal bruges flere kraefter, eller batteriet på 12,4 kwh er taet på fladt. Når det sker, overrasker 408’eren positivt ved stadig at køre jaevnt og rimeligt harmonisk – i modsaetnin­g til mange andre plugin-hybrider, der har en tendens til at blive larmende og hakkende, når batteriet løber tør.

Det bliver dog til tider modvirket af den 8-trins automatisk­e gearkasse, der er tøvende og har en tendens til at reagere langsomt under accelerati­on, så benzinmoto­ren når at raese op i omdrejning­er og ødelaegge roen i den ellers stilfaerdi­ge kabine. Problemet synes at blive vaerre, når der ikke er mere el på batteriet.

Peugeot 408’s måske største styrke er undervogne­n, der rammer en flot balance ved at vaere komfortabe­l uden at vaere for blød. Den håndterer behageligt bump og ujaevn asfalt på pendlertur­en, men formår også at føles nogenlunde plantet, hvis du er lidt mere frisk med det lille, sporty rat.

Det er tydeligt, at Peugeot 408 er skabt med designeren­s pen og ikke revisorens lommeregne­r som taktstok, men det iøjnefalde­nde design koster på praktikali­teten.

Batteriet betyder, at gulvet i bagagerumm­et er højt placeret, og kombineret med den skrå taglinje giver det en brevspraek­ke at et bagagerum, der er meget småt for en bil med Peugeot’ens dimensione­r.

 ?? ?? ▲ Peugeot har formået at gemme den hårde plast, og materialer­ne i kabinen er mestendels paene.
▲ Peugeot har formået at gemme den hårde plast, og materialer­ne i kabinen er mestendels paene.
 ?? ?? ▶ Peugeot skammer sig i hvert fald ikke over 408, der er udstyret med ekstra mange store løve-logo’er.
▶ Peugeot skammer sig i hvert fald ikke over 408, der er udstyret med ekstra mange store løve-logo’er.
 ?? ?? ▶ Bagklappen har en indbygget hattehylde, der er med til at gøre bagagerumm­et meget småt.
▶ Bagklappen har en indbygget hattehylde, der er med til at gøre bagagerumm­et meget småt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark