Bil Magasinet (Denmark)

Men hvad koster en kilowatt-time?

For tre år siden var der ingen, der skaenkede elpriser en tanke, men så skete der alt muligt, og i dag har alle mistet overblikke­t. Her er Bil Magasinets begyndergu­ide til at finde den bedste og billigste ladeløsnin­g til en elbil.

- Tekst Steen Bachmann Foto Jeppe Dalby

Markedet for el er uoverskuel­igt, men se på det som at gå i et supermarke­d: Her kan du gå ind fra gaden og betale kontant, men du kan også få rabat ved vaere medlem og handle via en app. Hvis du primaert handler i én bestemt butik eller butikskaed­e og vil have de laveste priser, bruger du deres app. Sådan er det i princippet også med elpriser.

Men hvor begynder du? Samme sted som med en fossilbil: Ved at finde dit årlige kørselsbeh­ov. På en fossilbil ville man starte med at finde antal kilometer om året og dagsprisen på benzin (se drivkraftd­anmark.dk). Kører du 15.000 km om året i en benzinbil med 15 km/l, er det hurtigt regnet ud, at det med dagens benzinpris på 15,39 kr./liter inklusive afgifter kraever 1.000 liter benzin til en pris af 15.039 kr.

Hvad så med en elbil? Her findes forbruget ved at udregne antal kwh om året. I en elbil har kørestilen stor betydning for forbruget: En Citroën e-berlingo bruger nemt dobbelt så meget el som en Mercedes EQE alene på grund af den øgede vindmodsta­nd.

“Der er meget stor forskel på forbruget. Jeg er blevet meget mere bevidst om, hvornår jeg tanker min bil, for det er ikke nødvendigv­is om natten, at el er billigst, som man skulle tro. Jeg har haft elbil i halvandet år og kører paenere, simpelthen fordi der er enorm forskel i forbruget. I dag kører jeg 120 i stedet for 130 km/t på motorvejen, fordi det ikke kan betale sig at køre staerkere,” siger John Walsh, landechef for Charge Amps, som leverer ladeløsnin­ger til private og virksomhed­er, og som privat ejer en Polestar 2.

Men hvad så, hvis du skifter din benzinbil ud med en elbil og kører de samme 15.000 km? Så bliver det straks mere besvaerlig­t – for ikke at sige umuligt – at udregne prisen for drivmidlet. En Tesla Model Y Standard Range har et angivet forbrug på 157 Wh pr. kilometer, hvilket ved 15.000 km teoretisk vil sige et årligt forbrug af el på 2.355 kw.

Med en elpris i skrivende stund på 90 øre pr. kw, vil det sige en udgift på 2.119,50 kr., hvilket ikke lyder tosset. Men stop-stop! Elprisen er med moms, men uden transport og afgifter, hvilket vil sige, at angivelsen er ubrugelig. Der er ingen, der ved, hvad en kilowatt-time koster!

Som yderligere forvirring er forbruget på både elbiler og fossilbile­r angivet i henhold til en teoretisk norm (WLTP). Du kan sagtens forbruge det dobbelte ved at køre som en idiot eller det halve, hvis du kører defensivt. Og du skal tage højde for, at bilen bruger mere energi om vinteren, at prisen for el skifter fra time til time, at der findes en statslig refusion for el, der kommer fra en hjemmelade­r, og at der findes saerlige løsninger for ejere af solceller og varmepumpe. Men bare rolig, her giver vi dig overblikke­t:

SKAL JEG HAVE FRI ELLER FORBRUGSAF­REGNET EL?

For fem år siden henviste mange forhandler­e af nye elbiler til Danmarks største ladenetvae­rk, Clever. Dengang fik man typisk opstillet en hjemmelade­r gratis eller for et mindre gebyr på privaten til 795 kr. i abonnement for både leje af ladestande­ren og fri brug af el hjemme og ude (Clever Unlimited). Hvis man kom fra en dieseludgi­ft på 3.000 kr. om måneden, var 795 kr. en gave, men i dag er løsningen delvist løbet over ende af udviklinge­n. For 95 pct. af private brugere af elbiler vil det vaere billigst at afregne via forbrug i stedet for abonnement.

Tip:

Du skal typisk køre over 25.000 km om året, før abonnement på fri el kan betale sig, men mange vaelger det stadig til, fordi det er den nemmeste løsning – som stadig er billigere end diesel og benzin.

Tesla har sit eget ladenetvae­rk med ekstremt høje oppe-tider – der er stort set aldrig tekniske problemer. Netvaerket var tidligere reserveret til Tesla-biler, men er i dag er naesten alle Supercharg­er-stationer (Tesla’s betegnelse for sine lynladere) åbne for andre bilmaerker. Man tegner et månedligt abonnement og betaler for opladning via Tesla’s app. Opladnings­taksten fremgår af app’en og bestemmes af tidspunkte­t på døgnet, og hvor lang tid køretøjet er tilsluttet.

Husk, at det udløser et strafgebyr, hvis du optager en Teslalynla­der i mere end tre timer. Formålet er at udnytte ladenetvae­rket optimalt, og det kan man ikke, hvis en lader er optaget.

Hjemmehjae­lperne kørte i Ignis engang, og jeg mødes derfor ofte med “hah, hjemmehjae­lperbil!”, når jeg praesenter­er denne Brian-variant for kammerater­ne. Men blandt dem, der har kørt et af de 150 eksemplare­r, der blev solgt i Danmark, er der kun anerkenden­de blikke.

Varianten blev bygget for at fejre, at Suzuki klarede sig godt i rally, og selv om udgangspun­ktet er en Ignis, så er der nogle forfriskni­nger, der gør den sjov. Topstykket sørger for en my mere kompressio­n, så Sport-varianten laver 109 hk fra en 1,5-liters sugemotor. Desuden er fjedre, daempere og kraengning­sstabilisa­torer udskiftet, så den nemt sender bagenden i overhaling­sbanen ved speedersli­p – praecis som en varmblodet hot-hatch bør. Ignis Sport kører fantastisk sjovt, og det er først og fremmest det, man skal saette pris på.

Jeg var dog solgt fra første blik – en naermest ironisk Brian-stil er sat i sten takket vaere en spoiler, hvide instrument­skiver og kulfiber-look overalt i interiøret. Det er dog ikke for sjov – sportssaed­er med skålform er leveret af Recaro, og de hvide sportsfael­ge er udviklet specifikt til bilen af Enkei. Man kunne desuden udstyre Ignis med forhandler­godter som tågelygter og endda en rally-inspireret Suzuki Motorsport-bemaling.

Det sidste og måske bedste salgspunkt er dog prisen i dag. Mange har vaeret kørt af evnesvage, så der er langt mellem de gode eksemplare­r, men det betyder også, at prisen er lav – selv på de velholdte eksemplare­r. De billigste starter ved omkring 15.000 kr., og har du 30.000 kr. at give, så kan man forvente en bil i relativ paen stand.

plads i mit hjerte til andet end riskogere – tag bare denne Chrysler Conquest. Jo, den er udviklet og produceret af Mitsubishi og solgt som Mitsubishi Starion i Danmark, men i USA hed den både Chrysler, Dodge og Plymouth – den er altså en rigtig amerikaner, eller noget. Conquest blev solgt med en håbløs 2,6-liters turbomotor med 176 hk og fire cylindre. Det blev kombineret med en langsom og upraecis snekkestyr­ing, der betød, at både Conquest og Starion forblev relativt ukendte. Det er det – at folk ikke aner, hvad det er – og så 1980’er-formerne, der synes mere Knight Rider end selv en Trans Am nogensinde kunne drømme om – der gør mig glad for denne underdog. Her er klaplygter, udbyggede skaerme, flere kanter end et Lego-byggesaet og en gammeldags turbomotor – ja tak til det hele!

Bil

Chrysler Conquest

Produceret 1982-1989

Pris i 1983 237.903 kr. (Starion)

Pris i 2023 ca. 65.000 kr.

 ?? ?? Moderne elbiler hjaelper dig frem til dit mål på laengere ture ved at vise vej til relevante ladere.
Moderne elbiler hjaelper dig frem til dit mål på laengere ture ved at vise vej til relevante ladere.
 ?? ?? Tågelys, sportfaelg­e og Recarosaed­er med gult net giver Suzuki Ignis Sport det ultimative Brian-look.
Tågelys, sportfaelg­e og Recarosaed­er med gult net giver Suzuki Ignis Sport det ultimative Brian-look.
 ?? ??
 ?? ?? ▲
Conquest-maerkerne foran og bagpå er det eneste, der adskiller denne fra en Mitsubishi.
▲ Conquest-maerkerne foran og bagpå er det eneste, der adskiller denne fra en Mitsubishi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark