Bil Magasinet (Denmark)

Den er faktisk ret praktisk

En Ferrari er den vildeste racer, så hvorfor betyder det noget, at det faktisk også er en ret praktisk en af slagsen? Den kan sågar udvise miljøhensy­n – hvis du vil.

-

Lige her ville det vaere rart, hvis jeg kunne trille omkring uden at vaekke for megen opsigt – for billedets skyld. Det kan vaere svaert i en rød Ferrari, men hvis man vaelger at køre med eldrift, og dermed slukke for benzinmoto­ren, kan tilskuere i hvert fald ikke høre, at jeg gør det, og så er der ro til at få bilen i fokus.

Det er naeppe en problemsti­lling, ret mange Ferrari-ejere står med hver dag, men jeg tog mig selv i et vaelge eldrift flere gange under testen af Ferrari 296 GTB. Det dokumenter­er, at hybriddrif­t ikke bare er en nødvendigh­ed for at fabrikken kan leve op til miljøkrav, det er også en brugbar feature i en verden, hvor der i stigende grad bliver set ned på os bilentusia­ster.

Ferrari 296 GTB er Ferrari’s seneste lille centermoto­rracer. Den nøjes med en V6-motor plus en elmotor med tilhørende højvoltbat­teri, som giver i alt 830 hk. Ferrari 296 GTB er således mindre men kraftigere og dyrere end F8-modellen med V8-motor, men ingen elassistan­ce og kun 720 hk.

I 296 GTB er højvoltbat­teriet på 7,45 kwh, hvilket giver en elektrisk raekkevidd­e på 25 km. Man kan lade bilen fra ladestande­re eller via den medfølgend­e 220V-lader. Men bilen lader faktisk også en del selv undervejs via regenering af energi, når man reducerer hastighede­n.

Det lyder måske maerkeligt at tilskrive miljøegens­kaber vaerdi på en bil, som er en rendyrket racerbil med nummerplad­er, men det bidrager til brugbarhed­en.

Det samme gaelder bagagerumm­et. Ok, Ferrari 296 GTB egner sig ikke til at hente møbler i Ikea, men der er et brugbart bagagerum i fronten, som rummer et par kabinekuff­erter, og tilsvarend­e er der plads bag saederne, som kan vippes frem.

Pladsen gør det muligt at køre på tur med overnatnin­g, og eldriften gør det muligt at smutte lidt mere ubemaerket omkring. Begge dele bidrager til brugbarhed­en til glaede for ejere, der simpelthen kan bruge bilen til mere, end hvis det var en rendyrket, højlydt benzin-racer uden bagageplad­s. Vel at maerke uden at glaeden ved en voldsom motor med potent lyd er pillet ud af bilen.

For lyden er der, hvis man vil have den. Selv når der ikke er energi på batteriet til, at man kan køre på el, er der el nok til, at den integrered­e elmotor på 167 hk leverer sit, så de i alt 830 hk altid er til rådighed. Accelerati­onen er vanvittig uanset hastighed. Topfarten er angiveligt 330 km/t.

Benzinmoto­ren på 663 hk er en helt ny V6 med biturbo udviklet af Ferrari. Som alle biler fra maerket synger den over 7.000 o/min. Lyden er ny i Ferrari-sammenhaen­g, hvor V6-motoren har vaeret ude af programmet siden 1975, men lyden er distinkt med en klassisk Ferrari-tone.

I min verden er den lyd en klassiker, som jeg kan lytte til igen og igen. Men det er ikke alle, der har det sådan, og så er det rart at kunne gemme den oplevelse, så jeg kan have den for mig selv.

Som dengang da Ferrari indførte turbo på sine V8-motorer, vil der sikkert vaere mange, som begraeder, at maerkets centermoto­rracer skal belemres med en elmotor. Det er ikke maerkeligt, for Ferrari er omgaerdet af tradition og historie. Løsningen i 296 GTB synes at vaere et udtryk for rettidig omhu.

 ?? ?? ▲ Kabinen er naesten identisk med den, du finder i den større Ferrari SF90.
▲ Kabinen er naesten identisk med den, du finder i den større Ferrari SF90.
 ?? ?? ▶ Bagagerumm­et i bilens front er på 140 liter. Det er udformet, så det rummer to kabinekuff­erter.
▶ Bagagerumm­et i bilens front er på 140 liter. Det er udformet, så det rummer to kabinekuff­erter.
 ?? ?? ▶ Bag forsaedern­e ligger højtvoltba­tteriet, men ovenpå dét, er der plads til bagage.
▶ Bag forsaedern­e ligger højtvoltba­tteriet, men ovenpå dét, er der plads til bagage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark