Bil Magasinet (Denmark)

Laenge leve benzinmoto­ren

Det føles efterhånde­n unaturligt at bruge et benzinkort til andet end at vaske bil. Derfor var det en befrielse igen at lade dråberne flyde gennem disse fem cylindre.

-

Som de fleste faste laesere nok har bemaerket, er langt de fleste nye biler, vi har til test, elektriske. Man kan hurtigt blive lullet ind i elbilens univers med hurtige accelerati­oner og en lydløs køreopleve­lse. Men den tilstand får denne Cupra Formentor VZ5 i den grad rusket op i – og hvor er det tiltraengt.

Alene lyden fra den fremragend­e 5-cylindrede Audi-forbraendi­ngsmotor, som får mit blod til at strømme mere frit gennem årene. Med 390 hk er Cupra VZ5 langt fra lige så hurtig, som en ganske almindelig familie-elbil. 0-100 km/t er overstået på 4,2 sekunder, og takket vaere firehjulst­raekket er det intet problem at levere kraefterne i underlaget.

Der, hvor magien opstår, er, når de fem cylindre bare hamrer derudad. De tilføjer en ekstra dimension i den entusiasti­ske køreopleve­lse, som man aldrig opnår i en elbil – og jeg elsker det. Kombineret med de lynhurtige skift fra den 7-trins dobbeltkob­lingsgeark­asse er Cupra Formentor VZ5 en stensikker vinder, allerede fra det sekund man trykker på startknapp­en.

Som du sikkert allerede ved, er motoren lånt fra Audi RS 3, hvor den yder 400 hk. Hvor RS 3’eren er en klassisk hatchback eller sedan, er Formentor mere en højbenet og syv cm højere crossover.

Det højere tyngdepunk­t har Formentor forsøgt at kompensere ved en stiv undervogn, men bag rattet oplever man stadig en bil der bevaeger sig mere end en Audi RS 3. Det er ikke det bedste, hvis man jagter omgangstid­er på en racerbane, men på almindelig landevej bidrager det til en mere levende køreopleve­lse.

I køreprogra­mvaelgeren kan man vaelge mellem seks indstillin­ger: Der er de almindelig­e som Comfort, Sport, Individual, Cupra og Offroad.

Mest specielt er Drift, som saetter firehjulst­raekket op til at vaere klar til at smide med bagenden. Det slår Esc-stabilitet­ssystemet fra, og man får at vide, at man kun må benytte det på lukkede straekning­er. Hvis man finder sådan en straekning, skal jeg love for, at den vil logre ved halen. Specielt når vejen er halvvåd, kold og testbilen står monteret på vinterdaek.

Cupra Formentor VZ5 er en hyldest til benzinmoto­ren, som nok snart bliver kvalt af emissionsk­rav.

 ?? ?? Spot den potente Formentor VZ5 på de fire skrå afgangsrør i kobberfarv­e.
Spot den potente Formentor VZ5 på de fire skrå afgangsrør i kobberfarv­e.
 ?? ?? ▲ Det 5-cylindrede hjerte på 2,5 liter med turbo er lånt fra Audi RS3.
▲ Det 5-cylindrede hjerte på 2,5 liter med turbo er lånt fra Audi RS3.
 ?? ?? ▶ På vinterdaek bliver Formentor VZ5 en levende oplevelse.
▶ På vinterdaek bliver Formentor VZ5 en levende oplevelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark