Bil Magasinet (Denmark)

Økologisk snyd

Måske er vi mange, der siger ét, men gør noget andet, når vi står i butikken.

- MIKKEL THOMSAGER Chefredakt­ør @ mikkelt@bilmagasin­et.dk

Hjemme hos os er det som regel mig, der laver mad. Når jeg skal købe grøntsager til madmad lavningen, bilder jeg mig ind, at jeg vælger økologisk. Hvis du spørger, er det i hvert fald det, jeg svarer. Kendsgerni­ngen er dog nok, at jeg reelt vælger de pæneste, billigste grøntgrønt sager, jeg kan finde, og det er næppe økologisk. I hvert fald ikke hver gang.

Det lille hverdagsse­lvbedrag tror jeg ikke, jeg er ene om. Det er jo sådan set også lige meget. Supermarke­det ved jo, hvad der sælger, og butikken sætter udvalg og priser efter det. Men måske er situatione­n den samme, når det gælder klimavalg, og her er udfordrinu­dfordrin gen, at konsekvens­erne er langt større.

Når vi skal vælge vores politikere, stemmer vi på kandidater, der taler for klimamål i form af den elektriske omstilling, så politisk set bevæger verden sig mod elbiler. Men når vi almindelig­e bilister køber ny bil, vælger vi den løsning, der er praktisk og økonomisk bedst for os hver især – uanset hvad der driver bilen. Er vi i tvivl, vælger vi den kendte løsning, og det er fossilbile­n. Udfordring­en er, at forskellen i det vi siger – når vi stemmer, og det vi gør, er ved at skævvride nybilsmark­edet.

Den praktiske og økonomiske balance i valget mellem el- og fossilbile­r bevæger sig på en smal grænse uden ingenmands­land. Efter en periode, hvor folkevalgt­e har sikret prakprak tiske og økonomiske fordele til elbilerne, er privilegie­rne ved at foretage sig, samtidig med at usikkerhed­en i elbilskøbe­t er stor i øjeblikket.

Resultatet er en stagnerend­e interesse for elbiler, især andre steder i Europa, hvilket teoretisk set burde være en fordel for os danskere, som modtager en lind strøm af elbiler, der er blevet til overs i andre europæiske lande. I praksis bidrager overfloden nok til billibilli gere elbiler, men også til usikkerhed og frygt for totaløkono­mien for den enkelte bilejer.

Stortesten fra side 50 i dette nummer gælder tre elbiler af den slags, som burde være helt perfekte for et stort antal danskere. Måske er vi mere tilbøjelig­e til at vælge VW’S nye benzin-passat, som du kan læse om fra side 26. I sidste ende er valget op til de politikere, du stemte ind.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark