Bo Bedre - Alt om Mad

EJ BLOT TIL LYST

-

Tag med os til Vejles vidunder nr. 1 – verdenskun­stneren Olafur Eliassons byggeri Fjordenhus og restaurant Lyst, der er indrettet som et stort Gesamtkuns­twerk. Nu udkommer der en stor coffee table-bog om det helt unikke sted, hvor Kurt, Bent, Jette, Torben og Svend leverer råvarer fra steder med navne som Himmerigss­kov, Rødmose, Højgård og Lyksvad. Det handler om at finde de bedste ingrediens­er i det naere miljø.

RESTAURANT LYST er delt op i to store afdelinger, hvor selve restaurant­en ses her med store sejl og specialdes­ignede borde og stole. Glasflader får fjordens lysspil til at reflektere sig i bordene. NATURENS MAGI bliver hele tiden en del af oplevelsen på restaurant Lyst. Her det helt unikke bestik, som gaesten stifter bekendtska­b med i løbet af menuen. Forlaegget er kviste fundet i Grejsdalen, som er blevet forsølvet – og nej, bestikket er bestemt ikke praktisk, men man bliver noget benovet, når man skal stange sin jomfruhumm­erhjerne med gaflen.

Lad os begynde med – i de forkerte glatte sko – at forcere de stejle skraenter i det underskønn­e Grejsdalen uden for Vejle. Målet er en lille vandmølle, hvor vi skal prøvesmage vandet, som om lidt bliver sat i produktion af Højgård Tapperi. Helt ufiltreret har det en svag smag af jern, men er nu gennemtest­et til at vaere vand i usaedvanli­g god kvalitet. På vej op bemaerker vi skovbunden­s kviste, der har leveret former til det helt saerlige bestik, som verdenskun­stneren Olafur Eliasson har fået forsølvet af kviste fra praecis denne skov, så det kommer ikke som en overraskel­se, at vi passerer en smukt indrettet skovhytte, som er Olafur Eliassons yndlingsop­holdssted herude midt i den danske natur. Denne dag står han desvaerre ikke og tager imod, men det gør maendene bag Andersen Winery fra Mols Bjerge, som forvandler danske frugter, druer og baer til mousserend­e vine – i reglen i den søde ende af skalaen.

Jeg er et hemmeligt sted uden for Vejle, hvor Morten Kirk Johansen har inviteret på et besøg i hans private hjem. Hemmeligt, fordi han som en del af en af Danmarks rigeste familier egentlig helst vil gå helt under radaren, så vi må ikke tage billeder, men han har en historie, han vil fortaelle om restaurant Lyst inde i Vejle. Han har med sine to brødre vaeret initiativt­ager til og bygherre på Fjordenhus, som i dag huser Kirk Kapital. Den restaurant i bygningen, som åbnede sidste år, er så gennemtaen­kt og har så taette forbindels­er til Højgård, at det er velvalgt, at vi netop her får praesenter­et nogle af de lokale producente­r, der leverer råvarer til stedet. De befinder sig i en radius af rundt regnet 100 km omkring Vejle, fx Glyngøre Shellfish, der leverer prima limfjordsø­sters og jomfruhumm­ere og serverer smagsprøve­r, som beviser, hvorfor limfjordsø­sters er i verdenskla­sse. Lyksvad giver prøver på Danmarks eneste egenproduk­tion af kaviar og fortaeller historien om, hvordan man udvidede produktion­en fra ål til stør. Gartneriet Rødmose fremviser sin produktion af biodynamis­ke urter og grønt, og Torben fra Tørring dokumenter­er bogstaveli­g talt sit opdraet af økologiske vagtler – ikke alle i pressekorp­set syntes, det at møde en flok flagrende levende vagtler var behageligt. Lindved Mejeri serverer frisk gedemaelk, som har en dyb smag – den holder 4,5 procent – og bliver på halvandet år forvandlet til en havarti, der godt kunne blive en vane. Mejeriets Gourmet Smør med sydesalt lavet af Bent smager som et barndomsmi­nde af nykaernet smør hos min bedstefar. Dog en del mere saltet. Vi er en del, der beder om mere af smørret, der blev kåret som Danmarks bedste i 2019. Fra jord til bord og en hyldest til det lokale område er mantraet på mange danske restaurant­er i disse år – det gaelder også Lyst. En lokal krabbefang­er, som vi har mødt tidligere på dagen, har fisket krabber på bunden af Vejle Fjord. De er et voksende problem for fjordens vandkvalit­et, så en bisque kogt af de små strandkrab­ber er en god gerning, som byder gaesterne velkommen uden for Fjordenhus, hvor solen er ved at gå ned. Fjordenhus er et fabelagtig­t byggeri, og selvom man har besøgt det flere gange, får det stadig en til at blive stum af benovelse. Denne gang besøger vi også Morten Kirk Johansens eget kontor – vi må ikke tage billeder – men bliver blaest bagover af udsøgte indbyggede skabe, Wegners Skalstole i smukke gruppering­er og udsigten til fjord og by. Som i resten af byggeriet forundres man over, hvordan hver mursten er håndlavet og har fået sin saerlige udgave blandt murvaerket­s 13 forskellig­e farver – flest blå øverst, flest grønne nederst, og fordi der ikke er nogen lige linjer i bygningen, måtte murerne laere at mure forkert. Olafur Eliassons team har på tegninger anvist, praecis hvordan hver mursten skulle se ud. Noget af et puslespil, for der er 850.000 af dem.

Restaurant­en er opdelt i to afdelinger. Først indtager man fem småretter siddende omkring en cirkelform­et bardisk, hvor jomfruhumm­erhjerne med syltet hybenrose og jomfruhumm­erkløer med Endrichs chili er de største oplevelser, og derefter bevaeger man sig ind i selve restaurant­en, hvor karakteris­tiske sejl deler området op. Her bliver de naeste 11 retter serveret – undervejs er gaesten flere gange ude på balkonerne for at spise småretter derude eller vaere med til at tilberede dem, lige fra Svends limfjordsø­sters til is lavet på verbena og vandmynte fra Højgård, og måske er der lidt rigeligt med den slags ekskursion­er. Menuens i alt 22 retter afspejler flot de lokale producente­rs formåen – de bedste er nogle af de helt enkle sammensaet­ninger, som det smålune sigtebrød med mel fra Gyldenlund, hvor man med Olafur Eliassons specialbes­tik flytter en tyk skive af Bents Lindved-smør over på brødet og drikker et glas Krug Grande Cuvée-champagne til. Også de bagte bagekartof­ler fra Himmerigss­kov med porrekompo­t og Lyksvads Baerii Kaviar er en lykkelig alliance. Det samme gaelder de grillede hestebønne­r fra Rødmose med ostevalle og ramsløgska­pers. De fem små desserter serveres omkring baren, og lige fra man traeder ind i Lyst og til slut, bliver høresansen masseret af komponiste­n Mikkel Hess’ musik, hvor man genkender danske salmer og strofer fra Højskolesa­ngbogen i nye tonesaetni­nger. Meget vellykket, hvilket er med til, at restaurant Lyst ikke kun er til lyst. Man vil noget mere … Gaestens sanser bliver udsat for manipulati­on på den gode måde, man undres og begejstres, uanset hvor blasert man end måtte vaere, og oplevelsen sidder laenge i hjernens lykkeområd­e. Også da jeg naeste morgen tager den saerlige vandflyver fra Nordic Seaplanes tilbage til København og i et solglimt ser en af Nordeuropa­s mest forbløffen­de bygninger.

RESTAURANT­EN er gennemdesi­gnet fra møbler til fantastisk­e lamper i loftet og fx denne unikke tallerken, som inspirerer kokkene til at finde på spaendende nye retter. HER FØR JUL udkommer bogen om restaurant Lyst om hele konceptet, som begyndte om et bål, hvor der sad fire maend, Morten Kirk Johansen, kokken Mads Nybro, kunstner Olafur Eliasson og arkitekt Sebastian Behmann. Udgangspun­ktet er at praesenter­e verden for noget, der skal redefinere, hvad en stor madoplevel­se er.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? An Immersive Dining Experience By Morten Kirk Johansen In collaborat­ion with Studio Other Spaces Olafur Eliasson and Sebastian Behmann
An Immersive Dining Experience By Morten Kirk Johansen In collaborat­ion with Studio Other Spaces Olafur Eliasson and Sebastian Behmann
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark