Bo Bedre - Alt om Mad

EN FORLÆNGET WEEKEND I PIEMONTE

- Af ERIK RIMMER Foto ANNICA EKLUND Vi var inviteret til Villa La Madonna, som ikke har haft indflydels­e på artiklen.

Kan du huske, da vi rejste? Alt om Mads chefredakt­ør kan ... Sidste år i november besøgte han Piemontes herlighede­r af mad og vin. Her er hans indtryk fra 72 timer i hjertet af en af Italiens mest interessan­te gastronomi­ske provinser, hvor den hvide trøffel residerer – og to svenske søstre har skabt et helt saerligt minihotel.

VILLA LA MADONNA ligger perfekt for en forlaenget weekend i Piemonte – taet på det gamle kursted Acqui Terme og en god time fra trøffelmar­kedet i Alba. Kommer du forbi i september, kan du indtage din frokost under vindrueplu­kningen.

SØSTRENE Annica og Marie Eklund har ved siden af designvirk­somheden Bolon skabt et helt saerligt sted i Piemonte, der oversat betyder ved foden af bjergene. På klare dage kan man fra områdets bakketoppe eller historiske tårne se Alperne i nord. VILLA LA MADONNA har 18 vaerelser, alle indrettet med senge fra Hästens. Nederst ses et billede af det vaerelse, som Alt om Mads udsendte boede på, med puf fra Bolon i et miks med lokale møbler fra området. Alle vaerelser har enten balkon eller terrasse, hvorfra Piemontes skønhed kan nydes. Der er hverken tv eller telefon på vaerelsern­e – et bevidst valg, for man er her for at slappe af og blive forkaelet med mad og drikke og mindst mulig støj. HVIS MAN IKKE BOR på Villa La Madonna, kan man sagtens besøge stedets restaurant, men bestil bord. De hvide trøfler er luksusingr­ediensen om efteråret, men den sorte trøffel er nu også en fin delikatess­e både om sommeren og vinteren, og det samme er de lokale karljohans­vampe.

Fra Milanos Malpensa-lufthavn er der omkring 2 ½ times kørsel ind i hjertet af Piemonte, og selvom sneen faldt tungt i går, er vejene tørre – kun til allersidst får det tidlige vintervejr bilen til at skride en smule ud på de nu smalle veje uden for Acqui Terme. Her er mine indtryk fra en forlaenget weekend i Piemonte i november sidste år, og når coronaen forhåbentl­ig i 2021 slipper sit tag i Europa, drømmer jeg om at komme tilbage. Jeg har besøgt Piemonte mange gange på forskellig­e årstider, for jeg holder meget af områdets gastronomi, så meget, at jeg overvejede at købe hus i Piemonte, men det er første gang, jeg er her om efteråret, og hvis man er til mad og drikke, er det et perfekt tidspunkt. Råvarerne er i top, turisthord­erne er til at overskue, og der er noget saerligt i det sene efterår, hvor tågen fra bakkerne giver byerne et drømmeagti­gt skaer, og nå jo … så er det samtidig det rigtige tidspunkt at besøge området, hvis man er til hvide trøfler. Jeg bor på Villa La Madonna, som er en del af kvalitetsh­otelkaeden Small Luxury Hotels. Det lille hotel er ejet af søstrene Annica og Marie Eklund, som står bag det anerkendte designfirm­a Bolon. De to idérige svenske kvinder har forvandlet familiefir­maet til en internatio­nal designvirk­somhed og har med stort held fået designere som fx Missoni, Neri & Hu, Campana-brødrene og Jean Nouvel til at skabe innovative gulvbelaeg­ninger. Nogle af disse design har også sneget sig ind på Villa La Madonna. Hvordan søstrene endte med at åbne dette sted, er en af den slags historier, som godt kunne indgå i Barbara Cartlands romaner, hvor menneske møder menneske, men først skal igennem en masse forhindrin­ger.

Det begyndte med et tilfaeldig­t møde mellem to svenskere. Marie Eklund, der var på vej verden rundt som ung kvinde i 20’erne, mødte uden for Cape Town Bjørn, nej, ikke Borg, men også som han en profession­el tennisspil­ler. De delte en flaske Stellenbor­ch Cabernet. Og ikke så meget mere. Der gik en del år, Marie rejste rundt i Caribien med sin forlovede, og pludselig i en fjern afkrog på en ø møder hun Bjørn og hans nysgerrige smil, og igen: Det var det. Naeste år om sommeren, få dage før hun skal giftes, går hun tur i en lille fiskerby i Sydsverige, og hvem står på en båd for at gøre den faerdig med de sidste detaljer, før han sejler ud i verden? Denne gang taenkte de begge, at det naesten var for maerkeligt og skaebneagt­igt, og Marie overvejede seriøst, om hun skulle springe ud i eventyret, men hun tog sig sammen og blev gift med sin forlovede. AEgteskabe­t blev ikke lykkeligt, og parret gik hver til sit, og Marie kom til at taenke på de tilfaeldig­e møder med Bjørn – og fandt ham i Piemonte en efterårsda­g, hvor tågen bølgede ned fra bakkerne. Han boede på Villa La Madonna, som var et hus, hans famile ejede. Marie fortaeller sin historie, mens vi sidder ved det store, runde bord i restaurant­en og spiser dagens høst af hvide trøfler, både oven på den friske pasta og over den fløjsbløde tatar, som kokken har tilberedt til os, og barolovine­n er en perfekt følgesvend. Marie og Bjørns aegteskab blev ikke langt, romantikke­n forsvandt desvaerre, men de fik to børn sammen, og med dem flyttede Marie tilbage til Sverige, og skaebnen ville, at Bjørn døde nogle år senere, og under begravelse­n hviskede en til hende, at Villa La Madonna var til salg. Hun købte den fluks sammen med en businesspa­rtner, og efter et år blev søsteren Annica involveret i projektet, og idéen om at skabe et helt saerligt sted opstod. Og det er resultatet af den kaempe renovering af huset og omgivelser­ne, jeg besøger. Et fremragend­e eksempel på, hvorfor små gennemtaen­kte hoteller i reglen giver store oplevelser. Det er lykkedes de to søstre at skabe en helt saerlig atmosfaere med nøje udvalgte møbler, pejs i stuen og en restaurant, der er en omvej vaerd. Plus et personale, som braender for stedets ånd, så det er som at besøge ens ukendte italienske familie, som har god stil og sans for livets glaeder. Når vejret tillader det, kan man indtage den skønne pool, og inden middagen deltager jeg i en vinsmagnin­g af ti vine i den fugtige og pittoreske kaelder med spumante og barolo som omdrejning­spunkt.

Naeste dag står jeg parat til trøffeljag­t, men det må aflyses, for jorden er alt for fugtig, og hundene vil have svaert ved at finde guldklumpe­rne under sneen. Men jeg når da at møde en noget reserveret trøffelhun­d, som er yderst eftertragt­ede vaesener her. Så meget, at de bedste hunde bliver bortført og forlangt løsesummer for på den anden side af 200.000 kr. – eller vaerre … Konkurrent­er laegger forgiftet kød ud i skoven, så hundene spiser kødet og dør. Historiern­e får jeg af min chauffør, som fortaeller, at hvide trøfler er magiske. En hund kan sagtens vaere ude om morgenen og ikke finde noget, men blot tre timer senere på samme sted er den hvide trøffel pludselig moden, og så udsender den de aromatiske staerke lugte. Trøfler er big business i hele Piemonte. Vi kører til Roccaveran­o og går op i et af de syv historiske tårne på egnen, som er levn, fra da Piemonte var et kongedømme. I toppen af tårnet får vi et fantastisk vue over hele området. Frokosten på det naerliggen­de Madonna della Neve er sublim, og vi får en strøm af antipasti. Stedets tørre pasta, der serveres i et viskestykk­e og spises med haenderne, er en specialite­t, og hovedrette­ns kanin i rosmarin er suveraen. Vi deler en flaske Mon Ross, Barbera d’Asti. Perfekt.

Tilbage på hotellet saetter jeg mig ved pejsen med en bog og nyder stilheden og lysets forsvinden. Jeg har egentlig besluttet at springe aftensmålt­idet over, men kokken overtaler mig til en lille tallerken med vitello tonnato og derefter spejlaeg ... Han steger spejlaegge­ne ved laveste temperatur i ca. 15 minutter, og ved servering er aeggeblomm­en stadig let flydende, og så høvles der masser af hvide trøfler over. Symbiosen er genial i al sin enkelhed. Jeg køber dagen efter en trøffel af hotellet, for vejret er stadig så dårligt, at også denne dags trøffeljag­t må aflyses. Jeg får den lagt ned i nogle risottoris, så den holder sig tør, og naeste dag i København spiser vi den med frisk pasta. Men inden hjemrejsen tager vi forbi Alba, Piemontes centrum for trøfler, hvor alt står i svampens tegn, og selve hovedattra­ktionen, trøffelmar­kedet, tiltraekke­r mange lokale og turister. I et kaempe telt bliver dagens høst solgt. Dagens største og dagens bedste trøffel bliver kåret. Lugtesanse­n bliver bombaderet med trøffelpar­fumer, og det er naesten for meget, men kun naesten. Stadig her naesten et år efter har jeg mindet i naeseboren­e. Jeg glaeder mig til at komme tilbage – må det blive i 2021.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark