Bo Bedre - Alt om Mad

KULINARISK­E GULDKLUMPE­R

- Af MARTINA HUNGLINGER Foto MADS MOGENSEN

Trøfler er en af gourmetver­denens mest dyrebare ingrediens­er, og med få flager af den underjordi­ske svamp kan man løfte selv de simpleste retter og gøre dem til ekstraordi­naere smagsoplev­elser. Variantern­e er mange og forskellig­artede, men lige nu skal du holde øje med vintertrøf­len. Vi har samlet en raekke opskrifter, der utvivlsomt giver belaeg for den lille knolds naermest guddommeli­ge status.

DET TAGER LANG TID at laere en hund nye tricks, og at lokalisere underjordi­ske trøfler er ingen undtagelse, men belønninge­n er stor for en trøffeljae­ger – eller “trifolao” – de små knolde er en eftertragt­et delikatess­e verden over.

Ingen ingrediens har så meget magt som trøflen, og bare tanken om den lille knolds kraftige aroma kan få gourmeter fra hele verden til at rejse land og rige rundt i jagten på den dyrebare svamp, der ligger skjult i skovbunden­e. De mest eksklusive trøfler siges at komme fra Alba i den italienske region Piemonte. Her annonceres starten på den kortvarige trøffelsae­son af de kolde og tågede dage i oktober, hvor kyndige trøffeljae­gere saetter jagten ind på den efterspurg­te delikatess­e om natten, dog under ledsagelse af deres trofaste hunde og en lille trøffelhak­ke.

Den underjordi­ske svamps overvaelde­nde aroma har givet den tilnavne som “Deorum Cibus” (food of the gods), “Sacrum Sacrorum” (the holiest of all holy) og intet mindre end køkkenets diamant, og de dyrebare trøffelfla­ger har da også pyntet retter gennem historien fra det gamle Babylonien og Graekenlan­d til den moderne verden og har fået berømthede­r som Winston Churchill, Marylin Monroe og Louis Armstrong til at dagdrømme om den raffinered­e trøffels smag – nogle mener endda, at den lille svamp indeholder afrodisiak­um. Den lille diamant har om noget vaeret indhyllet i mysterier gennem tiden. Før man fandt ud af, at trøflen er en svamp, var forestilli­ngerne ellers mange. Den lille knold er blevet betragtet som frugt fra kaerlighed­sgudinden Afrodite, mad til heksene, en parasit og et mineral.

Trøflerne vokser under jorden og lever i symbiose med visse arboreale planter og buske som eg, lindetrae, poppel, pil og hasselnød. De dannes ved planternes rødder gennem filamenter, hvis struktur til sidst definerer trøffelart­en. Den mest dyrebare sort er uden tvivl den hvide trøffel, “Tuber magnatum Pico”, der af gourmeter er bedre kendt som hvid Alba-trøffel eller “Acqualagna”. Den mest vaerdsatte sorte trøffel er fra Norcia i Italien, men trøfler findes i et utal af sorter og vokser i naesten hele verden. Selv i Danmark kan man vaere heldig at finde den efterspurg­te råvare. Skal du opleve den aegte vare, bør du dog rejse til Piemonte, hvor der hvert år afholdes trøffelfes­tival for at hylde den hvide trøffel og italiensk gastronomi.

Trøflernes specielle smag, den unikke aroma og vanskeligh­eden ved at finde den har givet svampen en naermest guddommeli­g status i gourmetver­denen og har gjort den til en af de mest dyrebare ingrediens­er. Den eneste reelle bekymring, der i dag er forbundet med brugen af trøffel, er den, der involverer pengepunge­n. Men du behøver lykkeligvi­s kun en lille maengde i din madlavning, da selv få flager leverer en generøs og vidunderli­g smag til retten. De opskrifter, vi har samlet her, er lavet med hvid trøffel, men du kan bruge lige den slags, du bedst kan lide, eller som er i saeson lige nu.

RISOTTO er på ingen måde forbeholdt restaurant­erne, den kraever bare opmaerksom­hed og tid ved gryden – og resultatet er tiden vaerd. CREMA DI PATATE er ligeledes nem at lave, og kartoflern­es milde smag fremhaever trøflernes aroma.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ER DET FØRSTE GANG, du skal smage trøffel? Så skal du forberede dig på en helt ny smagsoplev­else; en smag, der bedst kan beskrives som nødde- eller jordagtig, og som er staerkt vanedannen­de.
ER DET FØRSTE GANG, du skal smage trøffel? Så skal du forberede dig på en helt ny smagsoplev­else; en smag, der bedst kan beskrives som nødde- eller jordagtig, og som er staerkt vanedannen­de.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark