Bo Bedre - Alt om Mad

KORT OM TRØFLER:

-

HVORNÅR SKAL MAN KØBE FRISKE TRØFLER?

Du kan købe friske trøfler hele året, men udvalget varierer. De bedste siges at vaere hvide trøfler fra Piemonte, og her er saesonen fra oktober til december. Da trøfler er meget vaerdifuld­e, skal du sørge for, at den person eller butik, du køber fra, er trovaerdig. En trøffel skal vaere fast, når du rører ved den.

HVORDAN RENSER MAN DEM?

Når man køber trøfler, skulle de gerne vaere renset for jord, da prisen pr. gram ellers ville blive for høj. Minimale jordrester kan dog nemt fjernes med en ren tandbørste og en tør klud.

HVORNÅR SKAL MAN BRUGE DEM?

Hurtigst muligt, da trøflens smag vil forsvinde mere og mere, for hver dag der går. Eksperter fraråder at lade en trøffel ligge i mere end 7-10 dage. For at få mest smag og duft ud af den skal den serveres på en varm ret (hvid trøffel fungerer dog også fint på kolde retter).

HVORDAN SKAL MAN OPBEVARE DEM?

Pak trøflerne ind i en tør og ren klud eller køkkenrull­e, og opbevar dem i en lufttaet beholder. Kluden/papiret skal skiftes efter 2-3 dage, for at undgå at det fugtige stof får trøflerne til at rådne. Du kan med stort held opbevare trøflerne med aeg eller risottoris, som absorberer den fantastisk­e duft.

HVORDAN SERVERER MAN DEM?

Du skal altid bruge et specielt trøffelriv­ejern for at få tynde flager, der sikrer størst muligt udbytte af både smag og aroma. Du bør aldrig skraelle, koge eller fryse trøfler eller rive dem som parmesan.

HVAD SKAL MAN SERVERE TRØFFEL TIL?

Simpel mad, som kan baere trøflens kraftige smag. Trøfler skal aldrig saettes sammen med andre dominerend­e smage. De ideelle ingrediens­er til trøffel er aeg, pasta og kartofler.

HVAD KOSTER TRØFLER PR. 100 GRAM?

Prisen varierer fra år til år, men som udgangspun­kt koster hvid trøffel, “Tuber magnatum Pico”, fra 1600 til 2400 kr., mens sort trøffel, ”Tuber aestivum”, ligger mellem 260 og 300 kr.

HVOR STOR MAENGDE TRØFFEL BRUGES PR. PERSON?

Nogle vil nok påstå, at jo mere, desto bedre, men som tommelfing­erregel bruges 15-30 g revet trøffel pr. person.

HVILKEN VIN KAN MAN SERVERE TIL?

Det afhaenger naturligvi­s af retten, men generelt er trøfler gode med rødvin fra Langhe og Roero, som er vindistrik­ter omkring Alba i Italien, eller med hvidvinen, Bianco d’Alba.

HVOR SKAL MAN KØBE/BESTILLE TRØFLER?

Hvis du er i Piemonte, så er Ratti et godt sted at bestille trøfler. Den lille familieeje­de forretning ligger i midten af den billedskøn­ne by Alba og saelger alle de lokale sorter og andre delikatess­er med trøfler. De sender til hele verden. I Danmark har vi med held fundet gode trøfler hos Trøffelsho­ppen.dk, som leverer lige til døren – fx havde de i sommer vintertrøf­ler fra Australien, som virkelig smagte godt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark