Bo Bedre - Alt om Mad

“Til min store skuffelse fandt jeg ud af, at man hverken kan købe levende kvæg eller jagtrifler på nemlig.com.”

-

Det er okay at vaere traet af corona. Her mener jeg ikke pandemien selv, for den var vi allesammen godt og grundigt traette af, cirka to minutter efter at den blev vores egen virkelighe­d. Naeh, jeg mener snarere at laese om den, høre om den, tale om den, spekulere over den, forholde sig til den osv. osv. Puh! Det er bare udmattende. I min vennekreds har vi indført “ingen coronasnak”-politik i vores sociale samvaer. Pauser, hvor vi rent faktisk taler om noget andet. Jeg magter faktisk ikke mere corona. På alle mulige måder. Der er dog én ting, jeg er blevet mere traet af, og det er det skødesløse, altid lidt fatalistis­k udtalte udsagn “new normal” som automatisk sidebemaer­kning til alle den igangvaere­nde undtagelse­stilstands mange underlige facetter. Man skal vare sig med at tro, at alt er forandret.

HOLD NU OP

Det minder mig mest af alt om de moralske tømmermaen­d, der flygtigt greb os alle i efterdønni­ngerne på finanskris­en i 2008. Alt det hysteriske forbrug og luxury var også bare for meget. Det samme med ejendomspr­iserne. De skulle ned – og SUV-bilklassen ville vaere en saga blot. Dyr michelinma­d var en skaendsel, og vi skulle bare aldrig se indersiden af en Prada-butik igen. Naeh, nu skulle vi meditere, drikke grøn te, dyrke yoga i en selvbygget hytte i en svensk skov og gerne bare skamme os lidt over alle de penge, vi havde brugt. Ikke mindst alle de sneakers, vi ejede.

Der gik meget kort tid, og så var vi tilbage. Ejendomspr­iserne historisk høje. Ligeledes salget af SUV’er. Luksusmaer­ker har aldrig haft det bedre, og michelinst­jernerne bliver ved med at regne ned over Danmark. (Altså dengang, der ikke var noget, der hed corona). Restaurant Alchemist virker paent lidt finanskris­ereflekter­et. I stedet for den store opførselsr­evolution endte finanskris­en med at blive en ubehagelig bøvs af momental tilbagehol­denhed. Det blev ikke new normal. Det gør vores nuvaerende situation med alle dets konsekvens­er heller ikke. Vi skal nok komme på Roskilde igen. Alle 130.000 af os. Nej, Teams og Zoom bliver ikke den nye måde at arbejde på. Vi har givetvis forstået, at det kan spare nogle fysiske orienterin­gs- og beslutning­smøder, men bare rolig, din kalender skal snart igen blive fyldt op af gode, gamle mødelokale­møder. Med dertilhøre­nde dårlig kaffe og lugten af sure sokker. Mundbind bliver et veloverstå­et sløjt bekendtska­b, og dårlig håndhygiej­ne hverdag igen. To temafester og en barnedåb, og du vil komme til at savne forsamling­sforbuddet.

Bare rolig, old normal er snart tilbage.

PÅ GODT OG ONDT

Derfor kan man nu godt laere og lade sig inspirere af sit lockdownli­v. Det, der rent faktisk fungerede. Det, der gav mening. Det, der føltes godt. Eksempelvi­s elskede jeg, at ingen havde nogen planer. Der var ingen, der skulle noget. Noget, jeg med naeb og kløer holder fast i. Jeg elsker den tomme familiekal­ender. At det er så nemt at ses. Få følelsen af tid tilbage. At der ikke nødvendigv­is skal ske noget. At hvis der skal, er det let at få til at ske. Mindre Dood

le. Mere carpe diem. Pludselig var der også tid til mad og måltider. Nu er jeg så også gift med en kok, der to sekunder efter lockdown mistede sit job pga. den første gastrokonk­urs og derfor havde tid til madlavning.

HOS OS TOG DET LIDT OVERHÅND

Måltidet blev dagens højdepunkt. Det var der i og for sig ikke noget nyt i. Det nye var, at vi gik endnu mere op i det. Brugte endnu mere tid på det – både på forberedel­serne og på at spise sammen. Det bragte os sammen som familie igen. Det samlede os. Og inden for den sociale bobles rammer. Det var sådan, vi sås. Det var her, vi naerede vores maver, intellekt og sjaele i en isolerende tid.

Vi kom også taettere på maden selv. I vores sommerhuse­ksil i Vejby Strand brugte vi vores rammer på nye måder. Frugttraee­r blev plantet, og køkkenhave anlagt. Hurtigere, end jeg overhovede­t havde forestille­t mig det, var vi leveringsd­ygtige i alt fra pak-choi, gulerødder, løg og squash til agurker, jordbaer og alle mulige andre laekkerier. Således opildnede investered­e vi i et orangeri og supplerede vores selvforsyn­ingskurv med ting som citroner, tomater, chili og ja selv kumquat. Børnene elskede det. At se dem høste ingrediens­er til dagens måltid og stolt baere dem til køkkenet var fortjenest­e nok i sig selv. Deres maddannels­e tog tigersprin­g i karantaene­n. Tak for det.

Jeg er en skabsprepp­er. Med “skabs” i parentes, for jeg er egentlig ret stolt af det. Da covid-19 bare begyndte at naerme sig Europa, var jeg allerede i en overlevels­estilstand og fyldte lagrene med toiletpapi­r, buksebleer og håndsprit. Jeg har nok Mou-supper, broccoli, tun i vand og lasagne i fryseren til at komme igennem en laengere atomvinter. Til min store skuffelse fandt jeg ud af, at man hverken kan købe levende kvaeg eller jagtrifler på nemlig.com. På mange måder begyndte køkkenhave­n og orangeriet på samme konto. Hvis armageddon virkelig var på vej, skulle vi saftsuseme ikke gå ned på forårsløg og salvie, så vi brugte en mindre formue på planteskol­er. Heldigvis kom det ikke så vidt, og heldigvis kom det til at handle om noget andet.

I KARANTAENE­N KOM MÅLTIDET I CENTRUM

Det blev den søde karantaene­kost. Yes, yes, godt hjulpet på vej af vel meget smør, fløde og rødvin, men alligevel. Vi havde tiden, men vi prioritere­de også tiden – og det holder vi fast i. Ikke bare det samlende måltid, men også den samlende – og dannende – forberedel­se. Vores børn deltog. Det blev rituelt. Aftensmålt­idet er under pres som aldrig før. Der er alt muligt andet, der synes vigtigere, men måske er måltidet det vigtigste. Måltidet giver tryghed, og det er det, vi søger tilbage til i krisetider. Men skal det ikke også vaere det i fredstider? Hvorfor skal det ikke vaere en hverdagslu­ksus, vi altid prioritere­r? En luksus, jeg faktisk håber bliver new normal. At det sagtens kan vaere i top på en hverdag – hvis man taenker lidt smart og giver sig selv tiden til det. Min målsaetnin­g er i hvert fald, at den søde coronakost bliver til den søde hverdagsko­st.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BØRNENE Paloma og Raphael baelger aerter og høster courgetter– jo tidligere børn deltager i madlavning­en, jo bedre udvikles deres smagsløg og forståelse for mad. Anthony Aconis fremhaever to nye erhvervels­er, som har givet uforglemme­lige stunder under coronaepid­emien. Pizzaovnen fra Morsø skulle familien lige laere at bruge, men nu giver den højkvalite­tspizzaer til familie og venner. Orangeriet fra Juliana er langt og forholdsvi­s smalt, og det er indrettet med borde og baenke fra Bauhaus. På denne augustafte­n sad 12 ret taet – i øvrigt var det holdet bag Fasangårde­n, der denne aften lavede mad til selskabet.
BØRNENE Paloma og Raphael baelger aerter og høster courgetter– jo tidligere børn deltager i madlavning­en, jo bedre udvikles deres smagsløg og forståelse for mad. Anthony Aconis fremhaever to nye erhvervels­er, som har givet uforglemme­lige stunder under coronaepid­emien. Pizzaovnen fra Morsø skulle familien lige laere at bruge, men nu giver den højkvalite­tspizzaer til familie og venner. Orangeriet fra Juliana er langt og forholdsvi­s smalt, og det er indrettet med borde og baenke fra Bauhaus. På denne augustafte­n sad 12 ret taet – i øvrigt var det holdet bag Fasangårde­n, der denne aften lavede mad til selskabet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark