Bo Bedre - Alt om Mad

\ ASPARGES – FORÅRETS GRØNNE GULD

Forårets grønne guld

- Af LOUISA LORANG Foto LENE SAMSØ Regi JAHOKO, TIMM VLADIMIR KITCHEN, BITZ , FREDERIK BAGGER, KAY BOJESEN BESTIK M.FL. Location: ROKKEDYSSE­GAARD

6 nemme retter med asparges.

– Der er altid saerlige råvarer, der fortaeller mig, at det for alvor er forår. Det begynder med rabarber, fjordrejer og agurk, og når de første asparges kommer, ved jeg, at nu er det nu! Sommeren er lige om hjørnet, og jeg husker mig selv på at spise så mange asparges, jeg overhovede­t kan, inden de lige om lidt er vaek igen, fotaeller Louisa Lorang. Her kommer 6 nemme, skønne retter med asparges, der kan laves i hverdagen eller til gaester.

ØSTERS MED ASPARGES OG GERANIUM SNACK TIL 2-6 PERSONER

Der er jo stor forskel på, hvor mange østers folk kan spise. Så servér dem i bunkevis for de store fans eller en lille velkomst til seks som her.

OLIE Skal af 1 økocitron ½-1 dl olivenolie

ØSTERS 3-4 grønne asparges 1 spsk. citronsaft 12 gode østers Lidt plukkede geraniumbl­omster

• Kom skraellen fra en citron i en smule olivenolie, og lun olien i et par minutter – den skal ikke koge, bare lunes. • Knaek de traeede ender af aspargesen­e, og kassér dem. Lav tynde strimler af asparges, og skaer den smukke top af – brug resten af dem i en anden ret. • Afdryp dem inden brug, og vend dem med en smule citronsaft. • Sigt olien. • Åben østers, og saet dem gerne på is på et fad. Top med en dråbe citronolie, lidt aspargesto­p- og strimler og en smule geranium. Servér straks.

TIP: Brug helst en mild olivenolie til din citronolie.

ASPARGES Danske økoasparge­s er i saeson i maj og juni. De konvention­elle lidt laengere. Friske asparges kan spises rå eller tilberedes ganske kort i lidt kogende, saltet vand. Altid gerne med smør. Asparges er rige på C- og B-vitaminer og indeholder en del folinsyre. Asparges indeholder naesten ingen kalorier. Den nederste ende af asparges er sej og svaer at tygge. Man siger, at asparges knaekker der, hvor den traeede ende begynder, men jeg synes, det er bedre at skaere lidt af enden af – ellers mister man ofte for meget asparges.

ASPARGES MED SAUCE NAGE FORRET TIL 3-4 PERSONER

Jeg tør naesten ikke sige det – men måske er sauce nage bedre end bearnaise. Har du aldrig prøvet den, skal du glaede dig. Saucen er syrlig og fed, men ikke cremet som en aegte sauce. Men den er fantastisk! Og der skal ikke meget mere end sauce nage og asparges til for at skabe en smule lykke på en tallerken.

SAUCE NAGE 1 gulerod 1 løg 2 fed hvidløg 10 hvide peberkorn 3 dl hvidvin 1 dl vand ½ dl hvidvinsed­dike 2-3 store spsk. koldt smør Salt

SAUCE NAGE • Skrael gulerod og skaer den i skiver.Pil løg og hvidløg og hak dem groft. Kom det hele i en kasserolle med peberkorn, hvidvin, vand og eddike. Kog op, og reducér til omkring 1 dl. • Sigt saucen. Kassér grøntsager­ne, og montér saucen med koldt smør lige inden servering. Smag til med salt.

ASPARGES • Knaek eller skaer den nederste, traeede ende af aspargesen­e, og kassér den. • Kom aspargesen­e i 1-2 cm kogende, saltet vand med 1 spsk. smør i. Damp dem i ½1 min. Afdryp dem grundigt. Asparges kommer i mange størelser, men regn med ca. 6 til hver.

SERVERING Anret sauce i dybe tallerkene­r. Top med asparges og evt. tynde skiver af radise. Servér straks med godt brød til.

TIP: Du kan toppe aspargesen­e med lidt røget eller stegt fisk. Men retten kan sagtens tåle at stå alene.

ASPARGES MED RAMSLØGSMA­YO OG FJORDREJER FORRET TIL 4 PERSONER

Ramsløg og forår haenger så godt sammen. Og ramsløg og asparges er virkelig gode venner. Her en grøn ramsløgsma­yo med fine asparges. Meganemt og smukt til gaester eller en solrig onsdag.

1 stort bundt grønne asparges, 450 g Salt Smør

• Knaek den nederste, traeede ende af aspargesen­e, og kassér den. Damp aspargesen­e i 1-2 cm kogende, saltet vand med en smule smør i. Damp i ½-1 min. Afdryp.

RAMSLØGSMA­YO 1 dl grofthakke­de ramsløg 2 dl olie, fx vindrueker­neolie 2 aeggeblomm­er 1 tsk. dijonsenne­p 1 tsk. salt 2 spsk. hvidvinsed­dike

DESUDEN: 100-200 g pillede fjordrejer Godt brød Citron

RAMSLØGSMA­YO • Blend ramsløg med olien. • Pisk aeggeblomm­e med dijon, salt og eddike, og pisk den grønne olie i stille og roligt. Smag til.

SERVERING • Servér asparges med mayo, rejer, godt brød og citron.

TIP: Har du ikke ramsløg, kan du lave mayonnaise­n med purløg.

GRØN RISOTTO MED ASPARGES FORRET TIL 4-6 PERSONER – HOVEDRET TIL 2-3 PERSONER

Servér risottoen som hovedret eller forret. Begge dele er skønt. Bruger du den som forret, er her nok til 4-6 personer. Du kan undlade at komme spinat i, men jeg synes, den grønne farve er så fin.

2 dl risottoris 1 lille løg, finthakket 2 fed hvidløg, finthakked­e 1 spsk. smør til stegning 2 spsk. olivenolie til stegning 1 dl hvidvin Ca. 5-6 dl lun hønse- eller grøntsagsb­ouillon 1 håndfuld spinat 1 bundt asparges, 250 g 1 spsk. koldt smør 100 g revet parmesan Salt og peber Evt. mere parmesan

• Sautér ris, løg og hvidløg i smør og olie. Det skal ikke tage farve, men må gerne sautere i 4-5 min. under omrøring. • Tilsaet hvidvinen lidt ad gangen, og fortsaet derefter med den varme bouillon, til risene er cremede og stadig al dente. Blend det sidste bouillon med spinat. • Knaek imens de traeede ender af aspargesen­e, og kassér dem. Skaer aspargesen­e i skrå skiver, og kom dem i risottoen i 1 min, før du vender spinatboui­llon i risottoen sammen med en klat smør. Tag den af varmen. Vend parmesan i, og smag til med salt og peber. • Servér straks med masser af peber og evt. lidt mere parmesan.

TIP: Risottoen kan toppes med et stykke stegt fisk eller skaldyr.

RYGEOSTCRE­ME, ASPARGES OG SPRØD BOGHVEDE SNACK TIL 3-4 PERSONER

Brug retten som en snack inden en god middag eller til en eftermidda­gsdrink. Hvis du ikke bryder dig om rå asparges, kan du evt. overhaelde dem med kogende vand og afdryppe godt inden servering.

CREME 200 g rygeost, 10 % ½ tsk. dijonsenne­p 200 g cremefraic­he, 38 % Salt

KNAS 1 dl boghvede Olivenolie Salt

GRØNT 250 g grønne, slanke asparges 1 bundt radiser 1-2 minifennik­el

• Pisk rygeost, sennep og cremefraic­he sammen, og smag til med salt. • Rist boghvede i olivenolie på en varm pande. De skal bare have et par minutter. Afdryp, og krydr med salt. • Knaek de traeede ender af aspargesen­e, og kassér dem. Skaer radiserne i halve eller kvarte. • Flaek fennikel i 2-4 stykker. • Anret rygeostcre­men i en skål, og servér den drysset med sprød boghvede og med sprøde grøntsager til.

TIP: Du kan udbløde boghveden dagen før. Det gør den ekstra sprød, når den bliver stegt. Men det er ikke en nødvendigh­ed.

ONEPAN-ASPARGES OG -LAKS HOVEDRET TIL 3-4 PERSONER

En af de helt nemme måder at lave mad på! Alt på en bageplade og ind i ovnen. Nemt og superlaekk­ert. Servér godt brød eller nye kartofler til.

1-2 bundter forårsløg 1 bundt grønne asparges, 450 g 500-600 g god laks med skind Lidt olivenolie Salt

SMØR 100 g smør, stuetemper­atur 1 spsk. kaernemael­k 1 tsk. fintrevet citronskal Salt

DESUDEN 1 spsk. nigellafrø Evt. lidt purløgsblo­mster

TILBEHØR: Godt brød eller kartofler Evt. en stor salat

• Taend ovnen på 165°. • Trim den øverste top og bund af forårsløge­ne, og knaek den nederste ende af aspargesen­e. Vend begge dele med olivenolie og salt, og laeg dem på en bageplade. • Gå laksen efter for ben. Hiv dem ud med en laksetang eller en pincet, hvis du finder nogen. • Saet laksen på bagepladen. Dryp den med lidt olivenolie, og krydr den med salt. • Bag hele balladen i den varme ovn i ca. 12 min.

SMØR • Pisk imens smørret med kaernemael­k og citronskal. Smag til med salt.

SERVERING • Servér laks, asparges og forårsløg med pisket smør og et drys nigellafrø og purløgsblo­mster. • Servér brød eller kartofler til og gerne en god salat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ASPARGES er nemme at plante – og det skal man gøre i april, men vente med at høste til mindst året efter. Så vil de til gengaeld de naeste 30-40 år give masser af skud.
ASPARGES er nemme at plante – og det skal man gøre i april, men vente med at høste til mindst året efter. Så vil de til gengaeld de naeste 30-40 år give masser af skud.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark