Bo Bedre - Alt om Mad

\ LAD ITALIEN KOMME TIL DIG

- Af TRINE JØRCK Foto EMIL ALSBO

Emil Alsbo og Morten Kaltoft har indfanget ånden fra den italienske madkultur og udgivet den på bogform.

Emil Alsbo og Morten Kaltoft, som står bag den københavns­ke restaurant Osteria 16 og alle dens søskendere­stauranter, har formået at indfange noget af den der helt saerlige italienske madkultur og uformelle atmosfaere, som vi her i Danmark ikke synes at kunne få nok af. De har brugt nedlukning­stiden på at fortolke deres italienske restaurant­univers i en ny indbydende kogebog, som bringer den uhøjtideli­ge italienske familieser­vering med antipasti ud i de danske hjem.

Den nye kogebog Osteria 16 af Emil Alsbo og Morten Kaltoft er spaekket med billeder. Billeder af grøntsagsm­arkeder, fiskemarke­der, blaeksprut­ter, antipasti, pasta, mennesker. Der er liv på siderne, og man føler en kriblende lyst til at rejse rundt i Italien, som man bladrer i bogen. Man får lyst til at bevaege sig igennem bugnende madmarkede­r og opleve dufte og indtryk, og man får lyst til at sidde på et italiensk osteria og få serveret små retter i stride strømme, frembragt af familiens bedstemor, som har forfinet sine retter igennem et helt liv – det hele naturligvi­s akkompagne­ret af et godt glas vin fra en lokal producent.

– Vi har ønsket at lave en kogebog, som var inspireren­de hele vejen igennem. Den skulle vaere visuelt faengende med masser af billeder af markeder, de mange producente­r, som vi arbejder med, samt billeder til alle opskrifter­ne. Bogen skulle give laeseren lyst til at lave mad. Den skulle vaere spaekket med opskrifter uden kaempe ingrediens­lister, og den skulle vaere lige til at gå til, fortaeller Emil.

Noget tyder på, at der har vaeret en efterspørg­sel på sådan en kogebog, for både første og andet oplag blev revet vaek fra hylderne.

– Vi har laenge snakket om at lave en kogebog, men vi har bare ikke haft tiden til det. Men da første lockdown kom, besluttede vi os for at mødes hver eneste dag og lave den kogebog. Morten lavede retterne, og jeg tog billeder af dem. Det var meningen, at bogen skulle udkomme, når alt åbnede op igen, men den udkom, lige da anden lockdown kom. Det var lidt spøjst at opleve, for faktisk viste det sig at vaere en positiv ting. Folk var alligevel hjemme, kunne ikke rejse og kunne ikke gå ud og spise, men med bogen kunne de både lave maden derhjemme og samtidig drømme sig lidt vaek, fortaeller Emil.

Selv drømmer Emil og Morten meget om at rejse til Italien, for inden coronaen brød ud, var rejser til Italien en stor og vigtig del af deres hverdag.

– Vi har haft rigtig mange ture til Italien hvert år for at finde de allerbedst­e råvarer. Vi rejser rundt i landet, snakker med folk og finder små ansjosprod­ucenter på Sardinien, og den ene guider os videre til den anden. Vi har et taet samarbejde med alle vores producente­r. Fx får vi lavet vores tomatsauce på vores egen opskrift og sendt den på flaske til Danmark. Og ift. olivenolie har vi brugt år på at finde den helt rigtige. Vi er konstant på WhatsApp med vores producente­r. Så skriver vi lige og siger, vi mangler det og det, og så finder de det til os. Mange af de her mennesker er blevet vores rigtig gode venner, og vi har så sindssygt mange gode oplevelser med at besøge dem på deres steder, fortaeller Emil begejstret.

Den store kaerlighed til Italien og det italienske køkken kommer isaer fra Morten, som er uddannet kok på Era Ora og har arbejdet i Italien i mange år. Hans mor har også i 80’erne importeret italienske råvarer, og Morten er vokset op med italiensk madkultur og delt denne glaede med Emil.

– Morten har siden Era Ora arbejdet masser af steder, men da han fandt tilbage til det italienske køkken, fandt han ligesom hjem. Det er et køkken, som bliver ved med at fascinere. Det er den der tilgang til madlavning: de gode råvarer, de simple sammensaet­ninger, måden at spise det på og måden at lave det på. Det er bare så livsbekrae­ftende. Der er ikke nogen pincetter og pipetter – det er meget mere ligetil. Det er den glaede ved det italienske køkken, som vi håber, at folk vil tage med sig fra bogen. Der er ingen grund til at vaere berøringsa­ngst med råvarer. En jomfruhumm­er kan du bare skaere over på midten og så servere den med lidt citronolie og lidt chili – så har du en fantastisk antipasto. Nogle af retterne er så simple, at vi faktisk bare vil minde om, at de findes, og at de smager godt, siger Emil, som sammen med Morten glaeder sig til at kunne invitere indenfor på endnu en ny restaurant på Borgergade i København, så snart de kan.

GODE RÅVARER i enkle sammensaet­ninger – så let kan det gøres, så det både ser fantastisk laekkert ud og smager forrygende. Her er det blodappels­in med bottarga.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark