Bo Bedre - Alt om Mad

\ FARVEL TIL OKSEKØD

Anthony Aconis er direktør i designbure­auet Fireball og formand for Madtanken. Han forudser, at oksekød er historie hurtigere end vi formoder. Og Millionbøf kan sagtens vaere Millionsvi­n ...

- Af ANTHONY ACONIS

Laes Anthony Aconis’ tanker om kød.

Midt mellem de første lockdown-perioder befandt jeg mig pludseligt til møde på Skovshoved Hotel. Besøget dér kunne i og for sig vaere genstand for en hel klumme i sig selv. Stedet er en forunderli­g tidslomme, og den følelse blev ikke mindre af, at vi til frokost kunne konstatere, at restaurant­en nu er en A Hereford Beefstouw. Det er naermest som om hotellet i trods skriger til de besøgende, at det bare på ingen måde har eller vil rykke sig fra opfattelse­n af at vaere et 80'er levn.

Hvem pokker går på steakhouse i 2020? Hvem vil sidde der og vaelge kaempe stykker oksekød på 300, 400, eller 500 gram? Supplere med lidt konservesg­rønt fra en sløj buffet? Førsteklas­ses oksekød og vin kalder de selv konceptet på deres hjemmeside. Jeg taenkte: På Første Klasse Direkte til Klimakatas­trofer og Døde Isbjørne. At spise en frokostbøf på Hereford føltes lidt som at ryge indenfor eller køre uden sikkerheds­sele. En hasarderet utaenkelig­hed. En anakronism­e. Et levn fra dengang ingen vidste bedre. For mig satte det kød-debatten på spidsen. Er store maengder kød en menneskere­t? Er det relevant? Nødvendigt? I orden? Svaert at svare ja til, når verden er, hvor verden nu engang er.

Køddebatte­n raser atter og med rette. Taenketank­en Concito genbesøgte kvaegregne­stykket og konkludere­de tidligere på året, at oksekød belaster klimaet 11 gange mere end før antaget. Regnestykk­et var i forvejen ikke for paent. Ifølge Taenketank­en svarer indtaget af en mørbrad for en person således til en køretur til Paris. Altså en ordentlig stor klimabon på en typisk tirsdag aften i et almindelig­t dansk hjem. Gang det op med far, mor og børn. Det bliver vi ikke alene nødt til at tale om, men også at forholde os til. Og gøre noget ved.

Gode intentione­r, modeluner og uendelighe­der af talte og skrevne ord på trods fylder oksekødet nemlig stadig som en absolut primaer råvare i vores folkekøkke­n. Mere end 50 kilo per dansker om året. Men hvordan aendrer vi det? Kriminalis­ering og religiøsit­et er nok ikke vejen. Det duer ikke. Det har det i hvert fald ikke gjort indtil videre, og det kommer det heller ikke til at gøre i fremtiden. For det handler ikke om at traekke fronter op, men snarere om at gøre et nødvendigt fravalg til et positivt tilvalg. Gøre noget andet end vi alle sammen plejer. Lav lasagnen med lammekød i stedet for. Spis mere kylling og fisk. Millionbøf kan sagtens vaere Millionsvi­n. Og så videre og så videre. Lige nu ser det ud som om at ALT er bedre end oksekød. Så lad os da gribe den stafet, inden vi alle bliver tvangsvega­niserede. Spis mindre, og spis noget andet protein. Det er faktisk ret nemt. Eller det burde det vaere.

Men hvorfor er det med oksekødet så svaert? Så kontrovers­ielt? Se, hvor svaert det var for en ellers ret så handlekraf­tig regering at introducer­e to vegetardag­e i de statslige kantiner. Det var en god idé, men man måtte traekke forslaget tilbage i en fart. Forandring til alles og klodens bedste vejer tilsynelad­ende ikke tungere end folkerette­n til kød. Det er simpelthen for umodigt og visionstom­t. I mine børns børnehave er man gået over til en 100 procent vegetarisk menu. Ikke af nogle ideologisk­e årsager, men snarere et ønske om at spare penge. Bruge dyre kødkroner til bedre og rigere børnemålti­der. Ikke mindst fordi de fleste af børnene alligevel får kød derhjemme til aftensmade­n, og derfor sagtens kan undvaere det. Ganske som hos de statslige ansatte fristes man til at sige. Udover bedre og mere spaendende mad har Kastelsgår­dens initiativ haft den interessan­te sideeffekt, at vores børn ganske enkelt ikke er saerligt kødfiksere­de. Det interesser­er dem stort set ikke. Følgende saetning er et par gange blevet ytret hen over aftensbord­et hos os: ’Spis dit kød, ellers får du ikke mere broccoli’. Ja, ja, jeg ved det godt. Den saetning kan kun blive sagt på Indre Østerbro i København, men det fortaeller da en historie. En historie om hvor nemt det kan vaere og ikke mindst en historie om hvor verden og de naeste generation­er – heldigvis – er på vej hen.

Vi har et fordrejet forhold til oksekød, og det er vel der svaret ligger på, hvorfor det skal vaere så svaert. Der er så meget andet gastronomi­sk vi kan forkaele vores mund med, men alligevel er den røde bøf Hr og Fru Danmarks foretrukne nydelsesme­nu. Når det virkeligt skal vaere godt. Maend i saerdelesh­ed synes at have bundet det tilbagevae­rende af vores skrøbelige maskulinit­et op på store stykker kød. Så er man en rigtig mand.

Lad os alle sammen i stedet mande os op og tage os gevaldigt sammen. Tage et faelles ansvar og aendre vores kollektive kødopførse­l. Samfundssi­nd. Klimasind. Planetsind. Fremtidssi­nd. Kald det, hvad du vil. Ganske som børnenes institutio­n skal nogen begynde at vise vejen. I den kontekst forstår man sagtens, at debatbølge­rne gik højt omkring Paul Cunningham­s og Rene Redzepis burgereven­tyr. Kritikkern­e har en pointe. Dem, der forstår sig på mad, skal hjaelpe os andre. De madfaglige har et ansvar. Det samme har dem, der producerer og saelger os de 50+ kilo oksekød om året. I faellesska­b skal de saette Familien Danmark fri fra den gastronomi­ske Middelmådi­gheds gyldne håndlaenke­r (laes hakket oksekød). Vise, at der er alternativ­er. Demonstrer­e deres lethed. Den nuvaerende ansvarsfra­laeggelse er faktisk ikke mindre end rystende. Oksekød er en klimasynde­r. Den største. Punktum. Så stop. Find på noget andet. Hurtigt. Nemt.

Jeg ved ikke om jeg, som Hans Davidsen-Nielsen den 21. februar 2021 udbrød det i Politikken: ’Har spist min sidste hakkedreng’, men det er taet på. Hjemme hos os går vi udenom oksekødet. Det er et simpelt valg og et nemt et af slagsen. Både at tage og holde.

Imens jeg skriver dette, har jeg lige bestilt Jagger-burgere til os på bureauet, der ikke arbejdede hjemme. Jeg kunne konstatere følgende bestilling: 2 Veganske Burger 2 Vegetar Burger 5 Haloumi Burger 3 Fried Chicken Burger 1 Cheese Burger Måske er oksekød historie hurtigere, end vi tror ...

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark