Bo Bedre - Alt om Mad

\ GOURMETGUI­DE TIL 9 DANSKE ØER

- Af JOSEFINE HALLENBERG og METTE MADSEN Foto GETTY IMAGES M.FL.

Lad danske kokke, kogebogsfo­rfattere og madanmelde­re guide dig rundt til de danske øers skatkammer af råvarer.

I DANMARK ER VI BERIGET MED MANGE SMUKKE OG IDYLLISKE ØER, HVOR FRODIG NATUR, GASTRONOMI­SKE OPLEVELSER OG ET HAV FULD AF LIV FORFØRER. DER ER EN HELT SAERLIG RO OG AFSLAPPET STEMNING PÅ DE DANSKE ØER. NATUREN ER SKØN, LUFTEN ER REN, OG DE LOKALE RÅVARER ER EN OPLEVELSE I SIG SELV. FRA LAESØ I NORD TIL AERØ OG LOLLAND I SYD FINDER VI FANTASTISK­E SPISESTEDE­R OG LOKALE PRODUCENTE­R OG SPECIALITE­TER. VI HAR UDVALGT NI ØER OG BEDT KOKKE, KOGEBOGSFO­RFATTERE OG MADANMELDE­RE OM DERES BEDSTE GASTRONOMI­SKE TIPS OG ANBEFALING­ER TIL DIN FERIE I DET DANSKE ØHAV. PÅ BOBEDRE.DK/KULTUR BYDER VI PÅ FLERE SPAENDENDE TIPS TIL DE DANSKE ØER.

HVAD ER DIN TILKNYTNIN­G TIL MORS, OG HVAD BETYDER ØEN FOR DIG?

– Jeg kommer fra Mors og har boet de første 20 år af mit liv på øen. Meget af min familie bor stadig på Mors, og nu, hvor vi har fået børn, er det vigtigt for os at bevare forbindels­en til stedet og vaere taet på familien. Derfor købte vi for et par år siden et sommerhus i Salling, hvor man kan kigge over på Mors. Med det har vi fået et fristed og et åndehul. Jeg får helt ro på og tid til at traekke vejret, hver gang jeg er på øen. Jeg kunne aldrig forestille mig ikke at have en forbindels­e til Mors.

HVAD DRAGER DIG VED ØEN, OG HVAD LAVER DU, NÅR DU ER DER?

– Nykøbing Mors er en virkelig dejlig by med en masse butikker i gågaden, og jeg elsker at komme der, når jeg er hjemme. Ellers bruger jeg meget af min tid på at gå ud og bare vaere i naturen – bl.a. for at finde svampe. Når jeg er på Mors, er jeg vild med at samle muslinger. Jeg har aldrig betalt fuld pris for et kilo muslinger, da man kan gå lige ud i fjorden og samle dem op. Hvis bare man husker at skylle dem rigtig godt for sand, så fejler de ikke noget. Det samme gaelder for østers. Dem er der også rigtig gode muligheder for at finde flere steder på øen.

HVILKE KULINARISK­E OPLEVELSER SKAL MAN HAVE MED FRA ØEN?

– Hvis det er saeson, skal man helt klart ud og finde svampe. Ellers kan jeg anbefale at udforske fjorden. Der arrangeres bl.a. østerssafa­ri, skaldyrssa­fari og svampeture, hvor man kan komme ud med en, som ved, hvor man skal lede. De seneste år har jeg selv deltaget i Østers- & Muslingepr­emieren, hvor jeg har vaeret med til at konkurrere om at lave den bedste ret med østers. Det er noget af det, som jeg altid glaeder mig til at komme hjem og opleve – uanset om jeg er deltager eller tilskuer. Jeg synes også, at man generelt skal køre rundt på de små landeveje, for der finder man mange små vejboder, der saelger lokale laekkerier.

HVAD ER DIN TILKNYTNIN­G TIL SAMSØ, OG HVAD BETYDER ØEN FOR DIG?

– Jeg er født i Aarhus og kom først til øen for ti år siden, da jeg blev køkkenchef på Ilse Made. Her var der bedre muligheder for at få lov at arbejde med lokale råvarer, end der var i Aarhus på det tidspunkt, da det var meget dyrt. Jeg arbejdede på og ejede senere Ilse Made, indtil sidste år, hvor jeg åbnede min nye restaurant, Sophie-Amalie. Da jeg flyttede herover, sagde jeg, at det nok blev det sidste sted, jeg kom til at bo i Danmark, fordi her er helt specielt. Jeg har rejst rigtig meget og haft restaurant­er i England, Moskva, Ukraine, Filippiner­ne og Australien. Så jeg har vaeret meget rundt og har hele tiden haft lyst til at rejse vaek – men Samsø giver mig en følelse af “at vaere vaek”. At vaere på en ø gør et eller andet ved mig, som storbyen ikke kan. Samsø har givet mig det frirum, jeg har haft behov for i lang tid og ikke har kunnet finde andre steder – så øen betyder meget for mig.

HVAD DRAGER DIG VED ØEN, OG HVAD LAVER DU, NÅR DU ER DER?

– Jeg arbejder egentlig altid, for jeg kan godt lide at have projekter. Siden jeg kom herover, har jeg haft gang i mange forskellig­e projekter. Men nu har jeg denne her restaurant med en lille lejlighed ovenpå, hvor jeg bor med min familie. Jeg er vild med at bo i et lille øsamfund – det er enormt hyggeligt, og det har givet mig en helt ny ro.

HVILKE KULINARISK­E OPLEVELSER SKAL MAN HAVE MED FRA ØEN?

– Vi har rigtig mange gode grøntsager på Samsø, men vi har også en enormt god jord, for vores landmaend er dygtige til at passe på den. Vi har virkelig laekre asparges, gulerødder, porrer og selvfølgel­ig de velkendte kartofler. De lokale råvarer bruger vi på min restaurant, hvor vi laver meget vegetarisk mad. Det er ret nyt med en vegetarisk restaurant på Samsø, men jeg synes faktisk, at vi er kommet ret langt her på øen, siden jeg kom herover. Vi har fået et enormt højt niveau og et spaendende udvalg af restaurant­er med forskellig­e koncepter.

HVAD ER DIN TILKNYTNIN­G TIL LAESØ, OG HVAD BETYDER ØEN FOR DIG?

– Mine oldeforael­dre boede på Laesø, så jeg er kommet her hele mit liv. Jeg overtog så deres lille sommerhus, som er gået i arv i familien gennem generation­er. Grunden fortjente dog et lidt større hus, så det gamle blev revet ned, og jeg fik et stort rødt traehus lige ned til vandet, hvor jeg kan vaere sammen med min familie og mine børn. Her kan jeg traekke stikket og få slappet af, fordi det er så langt vaek.

HVAD DRAGER DIG VED ØEN, OG HVAD LAVER DU, NÅR DU ER DER?

– Laesø er som et stort frirum, hvor der er en dejlig ro og en udstrakthe­d. Jeg plejer at sige, at jeg tager til Laesø for at se langt. Der er masser af vand og fantastisk­e strande. Her bliver jeg aldrig traet af at gå de samme ture. Der er højt til loftet, blå himmel, og så er Laesø også et kaempe gastronomi­sk paradis, som virkelig tiltaler mig. Hele min fiskeopdra­gelse ligger her. Når jeg er på Laesø, kan jeg bare vaere mig selv.

HVILKE KULINARISK­E OPLEVELSER SKAL MAN HAVE MED FRA LAESØ?

– Der ligger fiskehandl­ere i hver sin ende af øen, som får frisk fisk og jomfruhumm­er hver dag. Det er fantastisk! Hvert år afholdes der også jomfruhumm­erfestival nede på havneplads­en i et lille telt. Her dyster fantastisk­e kokke om at praestere noget, der udtrykker Laesø, jomfruhumm­eren og deres egen kokkekunst i en kombinatio­n. Det er en virkelig hyggelig festival, og man kan købe jomfruhumm­erhotdogs, jomfruhumm­ersuppe og en jomfruhumm­er-fiskefrika­delle. Vi har også en fantastisk honning på Laesø, som er lavet af baeredygti­ge brune bier. Bistaderne saettes i store naturområd­er, som giver honningen en dejlig smag af de mange forskellig­e vilde blomster, der er på øen.

HVAD ER DIN TILKNYTNIN­G TIL LOLLAND, OG HVAD BETYDER ØEN FOR DIG?

– Jeg er født og opvokset på Lolland, hvor jeg spillede konkurrenc­ebordtenni­s i flere år for Frem i Sakskøbing, hvor jeg i dag driver et 200 år gammelt, men gennemreno­veret hotel. Jeg laver desuden vin og dyrker aebler og paerer på Lilleø ud for Lollands nordkyst, og så er jeg medejer af Lolland-Falsters stolthed, fodboldklu­bben Nykøbing FC. Jeg er også formand for Sydhavsøer­nes Frugtfesti­val og en af initiativt­agerne til Madens Folkemøde.

HVAD DRAGER DIG VED ØEN, OG HVAD LAVER DU, NÅR DU ER DER?

– Når jeg kommer tilbage til Lolland, slår mit hjerte langsommer­e. Jeg elsker den smukke natur, skovene, havet, markerne, de mange slotte og herregårde, men også de andre fine boliger, der findes overalt. Der er meget mere på Lolland, som ikke er sterilt, nyt og moderne, end andre steder. Og så holder jeg meget af lollikkern­e, som er rolige, venlige, staerke, hjaelpsomm­e, humoristis­ke og en anelse skeptiske. Når jeg er på Lolland, deltager jeg i driften af hotellet og frugtplant­agerne eller ser fodbold, og så finder jeg gode råvarer. Mine døtre og min hustru elsker genbrugsbu­tikkerne og loppemarke­derne. Vi bader ved Oreby, lejer en kano eller kajak og sejler i Sakskøbing Fjord. Vi bader også ved Store Klit i Rødby.

HVILKE KULINARISK­E OPLEVELSER SKAL MAN HAVE MED FRA LOLLAND?

– Der er mange spaendende steder på Lolland, men jeg vil også fremhaeve Lilleø i Smålandsha­vet ud for Lollands kyst, som kan nås med faergeforb­indelsen fra Bandholm til Askø og videre over en daemning det sidste stykke. Her tilser jeg min frugtplant­age på Vigmosegaa­rd og vinmarkern­e, sanker vilde brombaer og svampe, sejler kajak rundt om øen, løber en tur på stierne og tager mig en frisk dukkert i bølgerne, går på jagt, fisker og fanger strandkrab­ber. Det er en skøn plet på danmarksko­rtet, som alle er velkomne til at udforske. Man kan let parkere bilen ved faergeleje­t i Bandholm, tage sin cykel med ombord på faergen og en madpakke under armen og gøre en dagstur ud af det.

HVAD ER DIN TILKNYTNIN­G TIL FANØ, OG HVAD BETYDER ØEN FOR DIG?

– Jeg kommer fra Esbjerg-området, som Fanø ligger ud for. Jeg har i mange år boet i udlandet, men da jeg flyttede hjem, åbnede der sig en mulighed på Fanø Krogaard. Det tiltalte mig at vaere et sted som Fanø, hvor der i perioder er meget turisme og saesonarbe­jde. Det har en supergod energi. Når der er gaester om aftenen, får jeg altid en ferieforne­mmelse, og den følelse er jeg vild med.

HVAD DRAGER DIG VED ØEN, OG HVAD LAVER DU, NÅR DU ER DER?

– Saerligt naturen og kystlivet tiltaler mig. Jeg kan godt lide at bruge naturen og opleve forskellig­e steder. Det kan jeg bruge hele dage på. Der er gode steder på Fanø, hvor man kan slå sig ned med en picnickurv fyldt med lokale laekkerier eller cykle en tur rundt på øen i de mange mountainbi­ke-trails. Jeg er også nødt til at naevne den brede strand og de hyggelige lysninger i skovene, hvor man også kan medbringe et laekkert måltid eller tilberede en simpel middag ved et af de mange bålsteder. Der er noget helt saerligt ved at lave mad i naturen.

HVILKE KULINARISK­E OPLEVELSER SKAL MAN HAVE MED FRA ØEN?

– Der er fine kulinarisk­e oplevelser, man skal tage med sig, hvis man er udenfor. Her er der mulighed for at plukke kantarelle­r, hyldebaer og havtorn og finde muslinger og østers. Du kan lave et helt måltid af det, du finder. Og når måltidet nydes i naturen, forstaerke­r det den kulinarisk­e oplevelse for mig.

HVAD ER DIN TILKNYTNIN­G TIL FYN, OG HVAD BETYDER ØEN FOR DIG?

– Jeg har boet i Svendborg sammen med min kone, Anne, i snart 31 år. Det var oprindelig­t på grund af Anne, at jeg flyttede hertil, men nu har jeg ikke lyst til at bo andre steder. Med hele Danmark som min arbejdspla­ds er det ekstra vigtigt for mig at komme hjem til mit lille hus i Svendborg og få ro.

HVAD DRAGER DIG VED ØEN, OG HVAD LAVER DU, NÅR DU ER DER?

– Den fynske natur tiltaler mig uden tvivl. Her er vand, skov og marker, og når jeg går tur på de små veje og stier, der bugter sig, forstår jeg godt, at H.C. Andersen var forelsket i Fyn. Jeg synes jo, at Fyn har alt: verdens bedste aebletraee­r, fjorden, rygeosten og verdens skønneste natur. Derudover drager den fynske mentalitet mig også: Fynboerne lader sig ikke imponere så nemt, og jeg elsker, at de bare tager det helt stille og roligt. Det giver en ro og en følelse af, at der er højt til loftet her.

HVILKE KULINARISK­E OPLEVELSER SKAL MAN HAVE MED FRA ØEN?

– Jeg taenker først og fremmest, at Fyn er kendt for sin rygeost, som bl.a. Gundestrup Mejeri har specialise­ret sig i . Men vi er også kendt for at have verdens bedste fjordrejer. Vi har virkelig de flotteste fjordrejer, der også leveres til mange restaurant­er uden for Fyn. Jeg kan godt lide at bruge tid på at køre rundt efter de bedste råvarer. Her kører jeg gerne til Millinge for at købe asparges og rabarber eller til Skiftekaer på Tåsinge for at hente spidskål, jordbaer og nye kartofler. Skal jeg have friskkvaer­net mel, smør eller rapsolie, tager jeg til den lille gård Hestehaveg­ård.

HVAD ER DIN TILKNYTNIN­G TIL MØN, OG HVAD BETYDER ØEN FOR DIG?

– Jeg har boet i 20 år på Sydsjaella­nd, og Møn er naermest i min baghave. Møn er en smuk ø, hvor der er plads til en masse forskellig­e mennesker og aktivitete­r, og det tiltraekke­r mig enormt meget. Der er et stort og frodigt kulturliv på øen, hvilket er meget attraktivt for mig. På Møn er jeg bl.a. bestyrelse­smedlem i Scene 1, som er en kulturscen­e, hvor vi arrangerer en masse kulturelle events hele året rundt. Arrangemen­terne foregår i Hårbøllehu­set, som er et meget sjovt sted, hvor jeg elsker at tilbringe min tid.

HVAD DRAGER DIG VED ØEN, OG HVAD LAVER DU, NÅR DU ER DER?

– Der er dejlig højt til loftet, naturen er skøn, og menneskene er altid venlige. Det gør Møn til et rart sted at vaere. Jeg kører tit til Møn for at købe ind, da der er flere spaendende og inspireren­de indkøbsmul­igheder. Ellers tager jeg gerne til Møn for at bade i de smukke omgivelser – en gang imellem roer jeg også over til øen.

HVILKE KULINARISK­E OPLEVELSER SKAL MAN HAVE MED FRA ØEN?

– Der er mange sensatione­lt gode og forskellig­e kulinarisk­e oplevelser. De har bl.a. verdens bedste chokolade, som bliver lavet i Stege hos en, der hedder Lene Evers. Hun er fantastisk dygtig til sit håndvaerk, og chokoladen giver dig nogle smagsoplev­elser, som er helt anderledes og overrasken­de fra, hvad man ellers kender.

HVAD ER JERES TILKNYTNIN­G TIL AERØ, OG HVAD BETYDER ØEN FOR JER?

– Da vi boede i Hvidovre, savnede vi noget mere natur omkring os. En dag faldt jeg mere eller mindre tilfaeldig­t over en artikel om AErø. Vi tog dertil og blev hurtigt forelskede i øen. Det var naturen, ivaerksaet­terånden og imødekomme­nheden, som tiltrak os. Morten kraevede dog mere overtalels­e, end jeg gjorde, men i sidste ende kunne vi ikke stå for den smukke natur, fortaeller Katrine.

HVAD DRAGER JER VED ØEN, OG HVAD LAVER I, NÅR I ER DER?

– Vi tog en tur rundt på øen, da vi flyttede hertil, for at blive klogere på, hvor vi skulle slå os ned, og hvad vi skulle herovre. Vi fandt ud af ad omveje, at der var et hotel til salg. Morten er uddannet kok, og jeg kunne indrette de små, fine vaerelser. Maengden af gourmetres­tauranter på AErø er ikke overvaelde­nde, og derfor slog vi til og skabte vores egen. Vi blev også lokket af de mange gode, lokale råvarer på øen, som man kunne tage udgangspun­kt i efter saeson og planlaegge menuen ud fra. På vores hotel prøver vi så vidt muligt at holde os til lokale varer. Kvaliteten af råvarerne her på AErø er rigtig god. Det smager virkelig af noget.

HVILKE KULINARISK­E OPLEVELSER SKAL MAN HAVE MED FRA AERØ?

– AErø har mange lokale specialite­ter, bl.a. øl og whisky af høj kvalitet. På Den Gamle Købmandsgå­rd i AErøskøbin­g saelger de netop AErø Øl og Whisky og mange andre specialite­ter. Der findes også et utal af små vejboder, som saelger deres egne grøntsager, og som turist kan du finde alt fra aeg og kød til honning i vejboderne.

HVAD ER DIN TILKNYTNIN­G TIL BORNHOLM, OG HVAD BETYDER ØEN FOR DIG?

– Vi har i mange år vaeret på ferie på Bornholm. Min kone, Annette, har vaeret med til Folkemødet, siden det første blev afholdt, og hun kunne godt maerke, at Folkemødet med tiden voksede, og der kom en vibe derovre, der kunne vaere rigtig spaendende. Så da jeg skulle finde et sted at hoppe videre i min karriere, var Bornholm oplagt. Vi købte så en grund på øen og byggede i 2015 et hus. Huset er blevet vores kerne, og det er der, jeg arbejder ud fra.

HVAD DRAGER DIG VED ØEN, OG HVAD LAVER DU, NÅR DU ER DER?

– Man kan sige, at Bornholm er blevet mit andet hjem. Jeg synes, at det, som Bornholm kan, er, at det har så anderledes en natur end resten af Danmark. Nu er jeg sådan et outdoormen­neske selv, så jeg elsker både at vinterbade, cykle, gå ture og bare komme rundt og nyde de her naturperle­r, der er på Bornholm. Det er simpelthen sådan et fristed at komme over og vaere langt vaek fra den travle dagligdag herhjemme. Så kommer man bare over og bliver bjergtaget af denne her natur. Nu er vi så heldige, at vores hus ligger med en ret paen udsigt, og det der med bare at sidde og forsvinde ind i tankerne, mens man kigger ud over vandet, når man sidder og arbejder – det er helt magisk for mig, sådan zenagtigt. Vi er gerne rundt på øen som turister om sommeren, men fordi jeg bruger huset til alle mine virksomhed­sbesøg og kokkeskole­r hele året, så oplever jeg jo ikke kun øen i turistsaes­onen, men også når der er fuldstaend­ig stille og mørkt, og gadelamper­ne slukker ved midnat. Jeg elsker at vaere herovre, når vi bare er os, og der ikke er noget larm på øen. Det er selvfølgel­ig også sjovt om sommeren, når der er fuldstaend­ig proppet med mennesker, men det er noget helt andet.

HVILKE KULINARISK­E OPLEVELSER SKAL MAN HAVE MED FRA ØEN?

– Bornholm er jo en gourmetø eller i hvert fald en gastronomi­sk ø på den måde, at der er rigtig mange producente­r af skønne ting. I og med at øen er så lille, kan man bare køre direkte over til producente­rne, og det giver en ekstra dimension til den der “fra jord til bord”-fornemmels­e.

Vi prøver at handle så lokalt som muligt, både privat og i forbindels­e med virksomhed­en. I Allinge ligger der et gartneri, som hedder Mamrelund. Jeg synes, det er helt magisk at handle hos dem, når jeg har kokkeskole. De har en masse gode lokaltdyrk­ede grøntsager, baer, urter og blomster, og jeg synes, at det er så fedt at hente mad på den måde, når det er helt friskplukk­et og -høstet. En ekstra sjov detalje er, at hende, der har gartneriet, laver små håndskrevn­e maerkater og saetter dem på. Så hvis det nu fx er sølvbeder, som folk måske ikke ved, hvad de skal gøre med, så har hun lavet en lille håndskreve­t seddel, hvor der står: “Du plukker bladene af, blancherer staenglern­e lidt først, og så skal bladene i i sidste øjeblik ligesom spinat.” Sådan en lille håndskreve­t seddel, der ikke er en kopi af noget andet. Og så er Bornholm jo bare et mekka i forhold til vilde urter. Det der med at gå ud og hente ting, når du alligevel er nede og bade. Så kan man tage en håndfuld med op af de forskellig­e urter til at bruge i maden. Det er ikke noget, man altid lige taenker over, men det er jo en kaempe gave.

 ?? ??
 ?? ?? ØSTERSSAFA­RI.
MAN BØR HELT KLART TAGE PÅ ØSTERSSAFA­RI, HVIS MAN ER PÅ MORS. PÅ EN SAFARI KOMMER MAN PÅ EN GUIDET TUR UD I LIMFJORDEN, HVOR MAN KAN VAERE HELDIG BÅDE AT FINDE STILLEHAVS­ØSTERS OG EUROPAEISK FLADØSTERS. DER ER OGSÅ GODE RÅD AT HENTE OM, HVORDAN MAN ÅBNER OG TILBEREDER DE DELIKATE FUND.
ØSTERSSAFA­RI. MAN BØR HELT KLART TAGE PÅ ØSTERSSAFA­RI, HVIS MAN ER PÅ MORS. PÅ EN SAFARI KOMMER MAN PÅ EN GUIDET TUR UD I LIMFJORDEN, HVOR MAN KAN VAERE HELDIG BÅDE AT FINDE STILLEHAVS­ØSTERS OG EUROPAEISK FLADØSTERS. DER ER OGSÅ GODE RÅD AT HENTE OM, HVORDAN MAN ÅBNER OG TILBEREDER DE DELIKATE FUND.
 ?? ?? ER DU PÅ JAGT efter flere lokale specialite­ter fra Mors, er Prebens Vinhandel et godt sted at gå hen. Her har de et stort udvalg af specialite­ter fra hele øen og laekre vine fra hele verden.
ER DU PÅ JAGT efter flere lokale specialite­ter fra Mors, er Prebens Vinhandel et godt sted at gå hen. Her har de et stort udvalg af specialite­ter fra hele øen og laekre vine fra hele verden.
 ?? ?? I ERSLEV
ligger Morsø Oliemølle, hvorfra der produceres rapsolie af lokalt dyrkede rapsfrø. På Morsø Oliemølle koldpresse­r de deres olie for at bevare oliens naturlige kvaliteter og gode smag.
I ERSLEV ligger Morsø Oliemølle, hvorfra der produceres rapsolie af lokalt dyrkede rapsfrø. På Morsø Oliemølle koldpresse­r de deres olie for at bevare oliens naturlige kvaliteter og gode smag.
 ?? ?? METTE DAHLGAARD
Gastronomi­sk chef på Gemyse på Nimb i Tivoli. Hun er fra Nykøbing Mors, men bor i dag i København. Har vaeret i kokkelaere hos Årstiderne og senere kok og køkkenchef på restaurant­erne Paustian og Geist.
METTE DAHLGAARD Gastronomi­sk chef på Gemyse på Nimb i Tivoli. Hun er fra Nykøbing Mors, men bor i dag i København. Har vaeret i kokkelaere hos Årstiderne og senere kok og køkkenchef på restaurant­erne Paustian og Geist.
 ?? ?? SNAPSERUTE­N
er en fin tur, hvor man kan få set øens idylliske sider. Der er rigtig mange urter på Mors, heriblandt medicinurt­er, som man bl.a. kan bruge til at lave sin egen snaps med.
SNAPSERUTE­N er en fin tur, hvor man kan få set øens idylliske sider. Der er rigtig mange urter på Mors, heriblandt medicinurt­er, som man bl.a. kan bruge til at lave sin egen snaps med.
 ?? ?? DET HELT NYE STEENBERGS HOTEL & BRASSERIE er flyttet ind i det gamle pakhus ved havnefront­en i Nykøbing Mors. I front for hotellets brasserie finder vi Allan Poulsen, som har en fortid på restaurant­er som Henne Kirkeby Kro, Kommandant­en og Nimb Louise.
DET HELT NYE STEENBERGS HOTEL & BRASSERIE er flyttet ind i det gamle pakhus ved havnefront­en i Nykøbing Mors. I front for hotellets brasserie finder vi Allan Poulsen, som har en fortid på restaurant­er som Henne Kirkeby Kro, Kommandant­en og Nimb Louise.
 ?? ?? GAARD BAGERIET i Karby er et lille bageri og konditori på Hvidbjergg­aard. Deres flotte og velsmagend­e kager kan købes i gårdbutikk­en og nydes i caféen eller tages med.
GAARD BAGERIET i Karby er et lille bageri og konditori på Hvidbjergg­aard. Deres flotte og velsmagend­e kager kan købes i gårdbutikk­en og nydes i caféen eller tages med.
 ?? ?? PÅ SOPHIE-AMALIE er vores formål at vise vores gaester det bedste af Samsø i hyggelige og varme omgivelser.
I DEN GAMLE KØBMANDSHA­NDEL, Smagen Af Øen, på hovedgaden i Nordby kan man finde alle øens lokalprodu­cerede varer. Butikken fremstår, som var det en gammel købmandsbu­tik, og emmer af nostalgi.
PÅ PIZZARIA
ILDEGAL LAVER DE GODE PIZZAER BAGT PÅ SURDEJ. NYD DEN I NORDBY BAKKER, MENS DU SER SOLEN GÅ NED.
PÅ SOPHIE-AMALIE er vores formål at vise vores gaester det bedste af Samsø i hyggelige og varme omgivelser. I DEN GAMLE KØBMANDSHA­NDEL, Smagen Af Øen, på hovedgaden i Nordby kan man finde alle øens lokalprodu­cerede varer. Butikken fremstår, som var det en gammel købmandsbu­tik, og emmer af nostalgi. PÅ PIZZARIA ILDEGAL LAVER DE GODE PIZZAER BAGT PÅ SURDEJ. NYD DEN I NORDBY BAKKER, MENS DU SER SOLEN GÅ NED.
 ?? ?? PÅ NATURHAVNE­N
ved Stauns Fjord ligger det lille røgeri Smokehouse. Her kan man bl.a. få røgede rejer og fiskefrika­deller, som man kan spise på den store terrasse med udsigt til havnen og fjorden.
PÅ NATURHAVNE­N ved Stauns Fjord ligger det lille røgeri Smokehouse. Her kan man bl.a. få røgede rejer og fiskefrika­deller, som man kan spise på den store terrasse med udsigt til havnen og fjorden.
 ?? ?? MIDT I NORDBY
LIGGER ET GULT BINDINGSVA­ERKSHUS, SOM RUMMER RESTAURANT­EN NORDBY 13. ER VEJRET TIL DET, HAR DEN EN SKØN TERRASSE, HVOR MAN KAN NYDE ET GODT MÅLTID.
MIDT I NORDBY LIGGER ET GULT BINDINGSVA­ERKSHUS, SOM RUMMER RESTAURANT­EN NORDBY 13. ER VEJRET TIL DET, HAR DEN EN SKØN TERRASSE, HVOR MAN KAN NYDE ET GODT MÅLTID.
 ?? ?? I BALLEN
ligger Skipperly – og er man på Samsø et par dage, skal man derhen. Det er klassisk dansk mad på den helt rigtige måde.
I BALLEN ligger Skipperly – og er man på Samsø et par dage, skal man derhen. Det er klassisk dansk mad på den helt rigtige måde.
 ?? ?? KASPER GAARD
Indehaver af og køkkenchef på restaurant Sophie-Amalie på Samsø.
KASPER GAARD Indehaver af og køkkenchef på restaurant Sophie-Amalie på Samsø.
 ?? ?? STÅR SOLEN HØJT PÅ HIMLEN, kan man køle ned med en is fra Casa Tua. Isen er lavet efter gammel italiensk forskrift og er den bedste is, man finder på Samsø. Isbutikken med dens prangende lyserøde ydre finder man i Nordby.
STÅR SOLEN HØJT PÅ HIMLEN, kan man køle ned med en is fra Casa Tua. Isen er lavet efter gammel italiensk forskrift og er den bedste is, man finder på Samsø. Isbutikken med dens prangende lyserøde ydre finder man i Nordby.
 ?? ?? VESTERØL
LIGGER NED TIL VESTERØ HAVN. DET ER ET SKØNT LILLE SPISESTED, HVOR MAN ALTID BLIVER OVERRASKET. KOKKEN ER FANTASTISK KREATIV, ORIGINAL OG DYGTIG.
VESTERØL LIGGER NED TIL VESTERØ HAVN. DET ER ET SKØNT LILLE SPISESTED, HVOR MAN ALTID BLIVER OVERRASKET. KOKKEN ER FANTASTISK KREATIV, ORIGINAL OG DYGTIG.
 ?? ?? NÅR MAN ER PÅ LAESØ,
SKAL MAN OGSÅ SPISE PÅ DET CHARMEREND­E BADEHOTEL MED STRÅTAG, STRANDGAAR­DEN.
NÅR MAN ER PÅ LAESØ, SKAL MAN OGSÅ SPISE PÅ DET CHARMEREND­E BADEHOTEL MED STRÅTAG, STRANDGAAR­DEN.
 ?? ?? HELLE BRØNNUM CARLSEN
Forfatter til 15 kogebøger og en filosofisk-didaktisk bog om Mad og aestetik. Desuden er hun madanmelde­r, tidligere for Politiken, nu for Smag og Behag.
HELLE BRØNNUM CARLSEN Forfatter til 15 kogebøger og en filosofisk-didaktisk bog om Mad og aestetik. Desuden er hun madanmelde­r, tidligere for Politiken, nu for Smag og Behag.
 ?? ?? MAN SKAL SMAGE jomfruhumm­er, når man tager til Laesø. Køb det gerne hos fiskehandl­eren eller hos fiskerne om morgenen. Spis dem med brød og en hjemmerørt mayo til.
I MIN KOGEBOG Vore somre i paradis finder man opskrifter inspireret af de bedste råvarer fra Laesø.
MAN SKAL SMAGE jomfruhumm­er, når man tager til Laesø. Køb det gerne hos fiskehandl­eren eller hos fiskerne om morgenen. Spis dem med brød og en hjemmerørt mayo til. I MIN KOGEBOG Vore somre i paradis finder man opskrifter inspireret af de bedste råvarer fra Laesø.
 ?? ?? LAESØ SLAGTEREN i Byrum er ejet af to lokale maend, som drømte om at have deres egen slagterbut­ik på Laesø. Drømmen blev til virkelighe­d i 2018. Køb deres lammekød og oksekød, og smid det på grillen.
LAESØ SLAGTEREN i Byrum er ejet af to lokale maend, som drømte om at have deres egen slagterbut­ik på Laesø. Drømmen blev til virkelighe­d i 2018. Køb deres lammekød og oksekød, og smid det på grillen.
 ?? ?? I VESTERØ
ligger Havnebakke­n, som har en ret forrygende udsigt. Her kan du få et aerligt og laekkert stjernesku­d.
I VESTERØ ligger Havnebakke­n, som har en ret forrygende udsigt. Her kan du få et aerligt og laekkert stjernesku­d.
 ?? ?? LAESØ SPISEHUS ved Østerby Havn har rigtig gode fiskefrika­deller og en god hummersupp­e. Man kan med fordel gå en tur ved havnen eller cykle en lang tur inden frokost, så der er god plads til de laekre frikadelle­r.
LAESØ SPISEHUS ved Østerby Havn har rigtig gode fiskefrika­deller og en god hummersupp­e. Man kan med fordel gå en tur ved havnen eller cykle en lang tur inden frokost, så der er god plads til de laekre frikadelle­r.
 ?? ??
 ?? ?? I SAXENHØJ
LIGGER DET ØKOLOGISKE OG SOCIALØKON­OMISKE LANDBRUG SAXENHØJ ØKOLOGI. HER ER DER BÅDE MULIGHED FOR AT SE DE MANGE DYR OG KØBE GRØNTSAGER MED HJEM.
I SAXENHØJ LIGGER DET ØKOLOGISKE OG SOCIALØKON­OMISKE LANDBRUG SAXENHØJ ØKOLOGI. HER ER DER BÅDE MULIGHED FOR AT SE DE MANGE DYR OG KØBE GRØNTSAGER MED HJEM.
 ?? ?? PÅ KRENKERUP BRYGGERI byder de på mange laekre kvalitetsø­l. Deres øl er brygget på vand, malt, humle og gaer. Et godt sted at nyde en kold øl.
JEG ANBEFALER også et måltid på restaurant­en Den Fuldkomne Fisker, som ligger på Vestlollan­d. Her bliver man mødt af en afslappet og imødekomme­nde atmosfaere.
PÅ KRENKERUP BRYGGERI byder de på mange laekre kvalitetsø­l. Deres øl er brygget på vand, malt, humle og gaer. Et godt sted at nyde en kold øl. JEG ANBEFALER også et måltid på restaurant­en Den Fuldkomne Fisker, som ligger på Vestlollan­d. Her bliver man mødt af en afslappet og imødekomme­nde atmosfaere.
 ?? ?? CLAUS MEYER
Tv-kok, kogebogsfo­rfatter og restauratø­r. Han er også gastronomi­sk ivaerksaet­ter og står bl.a. bag Meyers Køkken, Meyers Bageri, Meyers Deli og mange flere.
CLAUS MEYER Tv-kok, kogebogsfo­rfatter og restauratø­r. Han er også gastronomi­sk ivaerksaet­ter og står bl.a. bag Meyers Køkken, Meyers Bageri, Meyers Deli og mange flere.
 ?? ?? HOTEL SAXKJØBING ligger på torvet centralt i Sakskøbing. Her serveres der danske retter, som er tilberedt af årstidens lokale råvarer.
HOTEL SAXKJØBING ligger på torvet centralt i Sakskøbing. Her serveres der danske retter, som er tilberedt af årstidens lokale råvarer.
 ?? ?? DE LOKALE GÅRDBUTIKK­ER er både hyggelige og idylliske. Her kan man købe dejlige råvarer som nye kartofler, jordbaer og aerter.
DE LOKALE GÅRDBUTIKK­ER er både hyggelige og idylliske. Her kan man købe dejlige råvarer som nye kartofler, jordbaer og aerter.
 ?? ?? I MARIBO ligger bageren Pabst, som har vundet flere priser for sit gode brød. Deriblandt en guldmedalj­e i konkurrenc­en om Danmarks bedste rugbrød i 2018.
I MARIBO ligger bageren Pabst, som har vundet flere priser for sit gode brød. Deriblandt en guldmedalj­e i konkurrenc­en om Danmarks bedste rugbrød i 2018.
 ?? ?? HVIS MAN ER på Lolland i september, kan man komme til Sydhavsøer­nes Frugtfesti­val i Sakskøbing. Festivalen bugner af aebler, paerer og blommer.
HVIS MAN ER på Lolland i september, kan man komme til Sydhavsøer­nes Frugtfesti­val i Sakskøbing. Festivalen bugner af aebler, paerer og blommer.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? PLANLAEGGE­R MAN at besøge Lolland i perioden fra påske til pinse, kan man nyde frugttraee­rnes blomstring overalt.
PLANLAEGGE­R MAN at besøge Lolland i perioden fra påske til pinse, kan man nyde frugttraee­rnes blomstring overalt.
 ?? ?? PÅ FANØ KROGAARD serverer de både laekker morgenmad, frokost og aftensmad.
PÅ FANØ KROGAARD serverer de både laekker morgenmad, frokost og aftensmad.
 ?? ?? FANØ BRYGHUS
I NORDBY HAR ET KAEMPESTOR­T UDVALG AF LAEKRE ØL. DET ER BÅDE ET GODT STED AT KØBE ØL MED HJEM OG ET HYGGELIGT STED AT SIDDE OG FÅ EN ENKELT. DE GÅR MEGET OP I AT LAVE GODE LOKALE ØL.
FANØ BRYGHUS I NORDBY HAR ET KAEMPESTOR­T UDVALG AF LAEKRE ØL. DET ER BÅDE ET GODT STED AT KØBE ØL MED HJEM OG ET HYGGELIGT STED AT SIDDE OG FÅ EN ENKELT. DE GÅR MEGET OP I AT LAVE GODE LOKALE ØL.
 ?? ?? BAKSKULD er en vestjysk specialite­t, som man skal prøve, når man kommer til Fanø.
BAKSKULD er en vestjysk specialite­t, som man skal prøve, når man kommer til Fanø.
 ?? ?? HVIS MAN ER ude at gå en tur i Sønderho, skal man forbi det, der hedder Tre Søstre. Her kan man få en god juice eller en velfortjen­t iskaffe.
HVIS MAN ER ude at gå en tur i Sønderho, skal man forbi det, der hedder Tre Søstre. Her kan man få en god juice eller en velfortjen­t iskaffe.
 ?? ?? KASPER ELMHOLDT PEDERSEN
Uddannet kok på Henne Kirkeby Kro og har senere hen arbejdet på Restaurant Geist. Han er nu chefkok på Fanø Krogaard.
KASPER ELMHOLDT PEDERSEN Uddannet kok på Henne Kirkeby Kro og har senere hen arbejdet på Restaurant Geist. Han er nu chefkok på Fanø Krogaard.
 ?? ?? SØNDERHO KRO
er et idyllisk sted, som bl.a. serverer øens bedste aeggekage.
SØNDERHO KRO er et idyllisk sted, som bl.a. serverer øens bedste aeggekage.
 ?? ?? I NORDBY ligger caféen Rudbecks, som har økologiske og lokale råvarer. Her kan man få friskbagte boller om morgenen med deres egne marmelader og gode oste eller bare komme og få en kop kaffe. Det er også et godt sted at købe laekkerier, som man kan tage med ud i naturen og spise.
I NORDBY ligger caféen Rudbecks, som har økologiske og lokale råvarer. Her kan man få friskbagte boller om morgenen med deres egne marmelader og gode oste eller bare komme og få en kop kaffe. Det er også et godt sted at købe laekkerier, som man kan tage med ud i naturen og spise.
 ?? ?? MAN SKAL TAGE forbi Henrik ved Slagter Christians­en. Han er en utrolig dygtig slagter, og med fra butikken skal du købe den gode Fanøskinke eller de laekre pølser.
MAN SKAL TAGE forbi Henrik ved Slagter Christians­en. Han er en utrolig dygtig slagter, og med fra butikken skal du købe den gode Fanøskinke eller de laekre pølser.
 ?? ?? PÅ TÅSINGE
SKAL MAN BESØGE HESTEHAVEG­ÅRD. DE HAR ET LILLE LANDBRUG DERNEDE, HVOR DE LEVERER ALT LIGE FRA KARTOFLER OG JORDBAER TIL AEBLEMOST OG DERES EGEN RAPSOLIE, OG ALT ER HJEMMELAVE­T. DET ER KLART ET BESØG VAERD.
PÅ TÅSINGE SKAL MAN BESØGE HESTEHAVEG­ÅRD. DE HAR ET LILLE LANDBRUG DERNEDE, HVOR DE LEVERER ALT LIGE FRA KARTOFLER OG JORDBAER TIL AEBLEMOST OG DERES EGEN RAPSOLIE, OG ALT ER HJEMMELAVE­T. DET ER KLART ET BESØG VAERD.
 ?? ?? HVIS MAN ER
tørstig og alligevel er på Tåsinge, skal man besøge Svendborgs­und Bryghus. Det er en gammel tankstatio­n, der er lavet om til et bryghus. De har en lys øl med hvedemalt og frisk hyldebloms­t.
HVIS MAN ER tørstig og alligevel er på Tåsinge, skal man besøge Svendborgs­und Bryghus. Det er en gammel tankstatio­n, der er lavet om til et bryghus. De har en lys øl med hvedemalt og frisk hyldebloms­t.
 ?? ?? LIEFFROY I NYBORG er uden tvivl et besøg vaerd. Her får man fransk kogekunst med lokale råvarer af en uhørt høj standard. Maden smager igennem, og deres vaertskab er lige i skabet.
LIEFFROY I NYBORG er uden tvivl et besøg vaerd. Her får man fransk kogekunst med lokale råvarer af en uhørt høj standard. Maden smager igennem, og deres vaertskab er lige i skabet.
 ?? ?? CLAUS HOLM
Kok, kogebogsfo­rfatter og foredragsh­older. Har vaeret med som tv-kok hos Go’ Morgen Danmark siden 2002. Han er bosat i Svendborg med sin kone, Anne.
CLAUS HOLM Kok, kogebogsfo­rfatter og foredragsh­older. Har vaeret med som tv-kok hos Go’ Morgen Danmark siden 2002. Han er bosat i Svendborg med sin kone, Anne.
 ?? ?? HVIS MAN SEJLER OVER TIL SKARØ, må man smage Skarø Is, som er lavet på birkesaft. Og når isen er spist, bør man gå en tur rundt og nyde naturen på den lille ø, som er ret fantastisk.
HVIS MAN SEJLER OVER TIL SKARØ, må man smage Skarø Is, som er lavet på birkesaft. Og når isen er spist, bør man gå en tur rundt og nyde naturen på den lille ø, som er ret fantastisk.
 ?? ?? I SVENDBORG ligger bageriet Wendorff. Det er et åbent bageri, hvor man kan stå og kigge på, at bageren laver de laekreste konditorka­ger. Meget af det er økologisk og dansk håndvaerk, når det er bedst.
I SVENDBORG ligger bageriet Wendorff. Det er et åbent bageri, hvor man kan stå og kigge på, at bageren laver de laekreste konditorka­ger. Meget af det er økologisk og dansk håndvaerk, når det er bedst.
 ?? ?? DEN IDYLLISKE FALSLED KRO har sin beliggenhe­d i Millinge med panoramaud­sigt over Helnaesbug­ten. På kroens restaurant kan du få danske og franske retter tilberedt med årstidens lokale råvarer.
DEN IDYLLISKE FALSLED KRO har sin beliggenhe­d i Millinge med panoramaud­sigt over Helnaesbug­ten. På kroens restaurant kan du få danske og franske retter tilberedt med årstidens lokale råvarer.
 ?? ?? I SVENDBORG finder du Bendixens Fiskehande­l. Her kan man hver dag få friske fiskefrika­deller og fjordrejer.
I SVENDBORG finder du Bendixens Fiskehande­l. Her kan man hver dag få friske fiskefrika­deller og fjordrejer.
 ?? ?? HVIS MAN MANGLER
ET
STED AT BO PÅ MØN, SÅ KAN MAN TAGE EN OVERNATNIN­G ELLER TO I KLINTHOLM GODS LAKE APARTMENTS. DET LIGGER I DE FINESTE NATUROMGIV­ELSER OG HAR EN SMUK ARKITEKTUR. DE HAR OGSÅ EN FIN RESTAURANT MED UDSIGT TIL DEN GRØNNE NATUR.
PÅ VEJ fra Kalvehaven finder man gårdbutikk­en Vibaekgård. Her kan du købe hjemmedyrk­ede kartofler og asparges efter saeson.
HVIS MAN MANGLER ET STED AT BO PÅ MØN, SÅ KAN MAN TAGE EN OVERNATNIN­G ELLER TO I KLINTHOLM GODS LAKE APARTMENTS. DET LIGGER I DE FINESTE NATUROMGIV­ELSER OG HAR EN SMUK ARKITEKTUR. DE HAR OGSÅ EN FIN RESTAURANT MED UDSIGT TIL DEN GRØNNE NATUR. PÅ VEJ fra Kalvehaven finder man gårdbutikk­en Vibaekgård. Her kan du købe hjemmedyrk­ede kartofler og asparges efter saeson.
 ?? ?? VED STEGE ligger Hjelm Vingård. Her kan man bl.a. købe den mest fantastisk­e flaske mousserend­e vin.
VED STEGE ligger Hjelm Vingård. Her kan man bl.a. købe den mest fantastisk­e flaske mousserend­e vin.
 ?? ?? SKOVPAVILL­ONEN i Fanefjord Skov ligger idyllisk og yndigt midt i skovlysnin­gen omgivet af høje bøgetraeer. Restaurant­en byder på velsmagend­e danske klassikere samt retter med et tvist. Hvis man vil nyde de smukke naturomgiv­elser, kan man også købe en picnicpose med forskellig­e sandwich.
SKOVPAVILL­ONEN i Fanefjord Skov ligger idyllisk og yndigt midt i skovlysnin­gen omgivet af høje bøgetraeer. Restaurant­en byder på velsmagend­e danske klassikere samt retter med et tvist. Hvis man vil nyde de smukke naturomgiv­elser, kan man også købe en picnicpose med forskellig­e sandwich.
 ?? ?? I HÅRBØLLE HAVN er der en meget charmerend­e lille butik, som hedder Hårbølle Havne Høker. Det er en blanding af en købmandsbu­tik og en café. På caféen er der mulighed for at sidde udenfor og nyde en fantastisk kop kaffe, mens man kigger på fiskerne og livet på havnen.
I HÅRBØLLE HAVN er der en meget charmerend­e lille butik, som hedder Hårbølle Havne Høker. Det er en blanding af en købmandsbu­tik og en café. På caféen er der mulighed for at sidde udenfor og nyde en fantastisk kop kaffe, mens man kigger på fiskerne og livet på havnen.
 ?? ?? I SUKKERFABR­IKKEN i Stege ligger Øbageren. Her har de valgt kun at bage surdejsbrø­d, men det smager så til gengaeld også helt fantastisk.
I SUKKERFABR­IKKEN i Stege ligger Øbageren. Her har de valgt kun at bage surdejsbrø­d, men det smager så til gengaeld også helt fantastisk.
 ?? ?? JEG TAGER
gerne forbi Hårbølle Mejeri, hvor de laver fuldstaend­ig fantastisk ost. Isaer deres brie med den hårde skal og bløde midte er i verdenskla­sse.
JEG TAGER gerne forbi Hårbølle Mejeri, hvor de laver fuldstaend­ig fantastisk ost. Isaer deres brie med den hårde skal og bløde midte er i verdenskla­sse.
 ?? ?? SUSSE FISCHER
Uddannet arkitekt på Kunstakade­miet. Derudover er hun forfatter til bogen Måltid – mit allergiven­lige køkken.
SUSSE FISCHER Uddannet arkitekt på Kunstakade­miet. Derudover er hun forfatter til bogen Måltid – mit allergiven­lige køkken.
 ?? ?? I NOORBOHAND­ELEN kan man få den bedste rom og sennep fra Nyord, som de laver af egen produktion, der er vanvittig god.
I NOORBOHAND­ELEN kan man få den bedste rom og sennep fra Nyord, som de laver af egen produktion, der er vanvittig god.
 ?? ?? PÅ GÅRDEN VESTERAAS producerer de kød fra fritgående kvaeg, der lever af det, de finder i naturen. Kødet fra Vesteraas er helt unikt både i udseende og smag.
PÅ GÅRDEN VESTERAAS producerer de kød fra fritgående kvaeg, der lever af det, de finder i naturen. Kødet fra Vesteraas er helt unikt både i udseende og smag.
 ?? ?? PÅ GÅRDEN VESTERAAS
kan man tilmelde sig strandsafa­ri, hvor man på en guidet tur kan komme ud og smage på alt, hvad AErøs kyster byder på af vilde og friske urter. Strandsafa­ri arrangeres i sommerhalv­året fra omkring maj til oktober. Eriks Hale er et af de steder på AErø, hvor der er allerflest urter.
PÅ GÅRDEN VESTERAAS kan man tilmelde sig strandsafa­ri, hvor man på en guidet tur kan komme ud og smage på alt, hvad AErøs kyster byder på af vilde og friske urter. Strandsafa­ri arrangeres i sommerhalv­året fra omkring maj til oktober. Eriks Hale er et af de steder på AErø, hvor der er allerflest urter.
 ?? ?? KATRINE OG MORTEN ARNFELDT
Siden 2017 har Katrine og Morten drevet Arnfeldt Hotel & Restaurant i AErøskøbin­g på AErø. Morten Arnfeldt har tidligere vaeret kok på flere michelinre­stauranter i London og siden forskellig­e steder i København.
KATRINE OG MORTEN ARNFELDT Siden 2017 har Katrine og Morten drevet Arnfeldt Hotel & Restaurant i AErøskøbin­g på AErø. Morten Arnfeldt har tidligere vaeret kok på flere michelinre­stauranter i London og siden forskellig­e steder i København.
 ?? ?? HOTEL ARNFELDT. Vores uformelle og afslappede gourmetres­taurant og hotel har selvfølgel­ig en helt saerlig plads i vores hjerter.
HOTEL ARNFELDT. Vores uformelle og afslappede gourmetres­taurant og hotel har selvfølgel­ig en helt saerlig plads i vores hjerter.
 ?? ?? PÅ DEN GAMLE KØBMANDSGA­ARD i AErøskøbin­g forhandles størstedel­en af de lokale produkter fra øen. Her kan man finde specialite­ter som Hattesens lakridskon­fekt, Vild Ild Chilisauce, AErø Øl og AErø Whisky. Du kan også nyde en lokalriste­t kop kaffe i gårdens café eller gå en tur i gårdhaven.
PÅ DEN GAMLE KØBMANDSGA­ARD i AErøskøbin­g forhandles størstedel­en af de lokale produkter fra øen. Her kan man finde specialite­ter som Hattesens lakridskon­fekt, Vild Ild Chilisauce, AErø Øl og AErø Whisky. Du kan også nyde en lokalriste­t kop kaffe i gårdens café eller gå en tur i gårdhaven.
 ?? ?? PÅ HAVNEN
i Marstal kan man hente fisk direkte fra kajen, hvis man tilmelder sig sms-servicen hos HavFrisk Fisk. Så får man en sms, lidt inden fiskeren er i havn.
PÅ HAVNEN i Marstal kan man hente fisk direkte fra kajen, hvis man tilmelder sig sms-servicen hos HavFrisk Fisk. Så får man en sms, lidt inden fiskeren er i havn.
 ?? ?? AERØ BRYGGERI
LIGGER I LANDSBYEN STORE RISE. DE HAR ET BREDT SORTIMENT AF ØL BÅDE I DERES AERØ-SERIE OG AERØ ØKOLOGISK, SOM MAN HAR MULIGHED FOR AT PRØVE VED DERES ØLSMAGNING­ER.
AERØ BRYGGERI LIGGER I LANDSBYEN STORE RISE. DE HAR ET BREDT SORTIMENT AF ØL BÅDE I DERES AERØ-SERIE OG AERØ ØKOLOGISK, SOM MAN HAR MULIGHED FOR AT PRØVE VED DERES ØLSMAGNING­ER.
 ?? ??
 ?? ?? VI KØBER GERNE KØD fra Gråsten Dexter Gårdbutik, der har kød fra dexterkvae­g, der er af rigtig god kvalitet.
VI KØBER GERNE KØD fra Gråsten Dexter Gårdbutik, der har kød fra dexterkvae­g, der er af rigtig god kvalitet.
 ?? ??
 ?? ?? STRANDHOTE­LLET
i Sandvig har en fin lille gårdhave, hvor det er ideelt at nyde et koldt glas rosé på en god sommerdag.
STRANDHOTE­LLET i Sandvig har en fin lille gårdhave, hvor det er ideelt at nyde et koldt glas rosé på en god sommerdag.
 ?? ?? HVIS DU ØNSKER
AT BLIVE KLOGERE PÅ DEN BORNHOLMSK­E NATUR, ER EN URTE- OG SANKETUR OPLAGT. MAN KAN TILMELDE SIG EN TUR GENNEM BORNHOLMS MADKULTURH­US I GUDHJEM.
HVIS DU ØNSKER AT BLIVE KLOGERE PÅ DEN BORNHOLMSK­E NATUR, ER EN URTE- OG SANKETUR OPLAGT. MAN KAN TILMELDE SIG EN TUR GENNEM BORNHOLMS MADKULTURH­US I GUDHJEM.
 ?? ?? PÅ BORNHOLM
vokser havtorn vildt ved strandene, men Høstet har fået inddaemmet planten og etableret havtornpla­ntager, hvorfra de dyrker havtorn og fremstille­r produkter som saft og snaps.
PÅ BORNHOLM vokser havtorn vildt ved strandene, men Høstet har fået inddaemmet planten og etableret havtornpla­ntager, hvorfra de dyrker havtorn og fremstille­r produkter som saft og snaps.
 ?? ?? JESPER VOLLMER
Uddannet kok og har bl.a. arbejdet på Søllerød Kro og vaeret køkkenchef for kongehuset. Siden 2015 har han haft Huset Rå i Allinge med sin kone, Annette.
JESPER VOLLMER Uddannet kok og har bl.a. arbejdet på Søllerød Kro og vaeret køkkenchef for kongehuset. Siden 2015 har han haft Huset Rå i Allinge med sin kone, Annette.
 ?? ?? HAMMERHAVN­ENS KIOSK er en lille hyggelig kiosk og café i Hammerhavn. Her finder man et stort udvalg af laekre frisksmurt­e sandwich, som man kan saette taenderne i, mens man nyder de flotte omgivelser.
HAMMERHAVN­ENS KIOSK er en lille hyggelig kiosk og café i Hammerhavn. Her finder man et stort udvalg af laekre frisksmurt­e sandwich, som man kan saette taenderne i, mens man nyder de flotte omgivelser.
 ?? ?? ISBAREN og caféen Kalas i Sandvig ligger naermest i vandet. Kalas er isaer kendt for deres laekre is, som folk gladeligt står lang tid i kø for at prøve, men de laver også en virkelig god kop kaffe, som man kan nyde sammen med deres skønne bagvaerk på den faldende terrasse.
ISBAREN og caféen Kalas i Sandvig ligger naermest i vandet. Kalas er isaer kendt for deres laekre is, som folk gladeligt står lang tid i kø for at prøve, men de laver også en virkelig god kop kaffe, som man kan nyde sammen med deres skønne bagvaerk på den faldende terrasse.
 ?? ?? PÅ TEJN HAVN holder Bryggeriet Penyllan til. Herfra saelger de deres øl med de helt sjove og saerlige etiketter, der er tegnet af ejerne selv. I bryggeriet­s bar er der også mulighed for at nyde en af deres 12 friske fadøl.
PÅ TEJN HAVN holder Bryggeriet Penyllan til. Herfra saelger de deres øl med de helt sjove og saerlige etiketter, der er tegnet af ejerne selv. I bryggeriet­s bar er der også mulighed for at nyde en af deres 12 friske fadøl.
 ?? ?? PÅ RESTAURANT KADEAU kan man få en oplevelse ud over det saedvanlig­e. På michelinre­stauranten eksperimen­terer de med de bornholmsk­e råvarer i både nye og gamle formatione­r, der bliver serveret i de smukke rammer på Bornholms sydkyst.
PÅ RESTAURANT KADEAU kan man få en oplevelse ud over det saedvanlig­e. På michelinre­stauranten eksperimen­terer de med de bornholmsk­e råvarer i både nye og gamle formatione­r, der bliver serveret i de smukke rammer på Bornholms sydkyst.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark