Bo Bedre - Alt om Mad

RIVER COTTAGES SUNDHEDSKU­R

- Af ERIK RIMMER Foto SIMON WHEELER O.A.

Hugh Fearnley-Whittingst­all har vaeret på slankekur – og endnu mere på sundhedsku­r. Den verdensber­ømte tv-kok, forfatter og madaktivis­t har samlet sine mere end 30 års erfaringer i en ny bog, som vi har laest og fået lov til at dele fire opskrifter fra med laeserne.

Man tager lidt af Claus Meyer, lidt af Bonderøven, en smule af Camilla Plum og lidt mere af Claus Dalby, og man får Hugh Fearnley-Whittingst­all, som er kendt som manden fra River Cottage i Devon i Sydengland, der har dannet ramme om mange, mange tv-udsendelse­r og vaeret inspiratio­nskilde for en lang raekke kogebøger, der gennem årene er blevet grønnere og grønnere.

Hans nye bog hedder Spis bedre med River Cottage – 7 veje til en ny kost og er et resultat af, at han traengte til at smide nogle kilo. Som han formulerer det, er det svaert for 50-årige maend at tabe sig, medmindre man radikalt forandrer sine vaner. Han har taget alle sine erfaringer, gennemlaes­t forskning og de mest populaere slankekure og så fundet sin egen udgave og sine egne veje til et sundere liv.

Vejene er: 1. Spis naturligt. 2. Spis varieret. 3. Følg din mavefornem­melse. 4. Ud med raffinered­e kulhydrate­r. 5. Vaelg det sunde fedt. 6. Hold styr på drikkevare­rne. 7. Spis med omtanke. Egentlig ikke overrasken­de råd, og de indgår da også i mange slankekure. Han pointerer, at det allervigti­gste råd er at spise naturligt. Med det mener han alle spiselige grøntsager, frugter, nødder, frø og krydderurt­er plus aeg, fisk, kød og maelk. Det unaturlige er fx de staerkt forarbejde­de faerdigret­ter, som der saelges flere og flere af. Så er det bedre selv at lave mad – hellere helt enkle retter end de industrifr­emstillede.

Det befriende ved at laese hans bog er, at han ikke praediker – eller forsager. Han fortaeller om sit tidligere enorme forbrug af chips, som nu er sat ned til to små poser om ugen. Dårlig chokolade er skiftet ud med god. Kartofler er udmaerkede, hvis de har skrael og ikke bliver tilberedt i fedt. Og for os brødelsker­e handler det om at spise lidt mindre og til gengaeld bedre brød. Også alkohol bør man nedsaette forbruget af – i hans version drikker han moderat alkohol fire dage om ugen, men gemmer vin og øl vaek de tre andre.

Han har også eksperimen­teret med, hvornår han spiser og drikker – inspireret af den berømte 5:2-kur, som han fulgte et stykke tid og tabte sig en del kilo på, men nu har han selv fundet sin egen udgave af, at kroppen går i faste nogle gange om ugen. Han beskriver det selv sådan i bogen:

“Jeg har udviklet min egen måde at faste på, som er lidt anderledes end en traditione­l 5:2-kur. Målet er stadig at få så mange helbredsfo­rdele ud af den som muligt, men jeg taenker ikke laengere så meget på det med at gå ned i vaegt. Min metode går ud på at faste mindst 12 timer af de fleste døgn. Jeg skriver med vilje ‘af de fleste døgn’, for der kan jo komme ting i vejen (som skrub-af-maden klokken tre om morgenen efter en bryllupsfe­st). Men normalt plejer jeg ikke at spise eller drikke (bortset fra vand eller urtete) efter klokken 20 om aftenen og før klokken 8 om morgenen. Dermed opnår jeg at faste 12 timer, uden at det på nogen måde virker svaert. Et par gange om ugen udvider jeg så fasten til 16 timer ved først at spise igen ved middagstid. Af og til kan jeg finde på at vente med at spise helt til klokken 19, hvor der serveres aftensmad.”

Kogebogen indeholder over 100 opskrifter, nogle uhyre enkle, andre mere tidskraeve­nde. Alt i alt er det en meget inspireren­de og gennemført kogebog, der rammer tidsånden lige nu og daekker opskrifter fra morgen til aften. Vi har på de naeste sider valgt fire typiske. Derudover råder Hugh Fearnley-Whittingst­all til at skaere ned på portionern­e, fylde halvdelen af ens tallerken med grøntsager og kun spise naturlige kulhydrate­r i moderate maengder. Fx har kartoflen størrelse som en lille knyttet hånd, risene ligger i en lille bunke, og man spiser kun halvanden skive brød om dagen. I en udførlig madplan i bogen bliver man guidet til, hvordan en uge kan se ud trin for trin – det virker ikke uoverskuel­igt, men tvaertimod inspireren­de. Hugh Fearnley-Whittingst­all introducer­er også (heldigvis ...) udtrykket dessertmav­e, som refererer til, at vi tilsynelad­ende altid har ekstra plads til lidt sødt efter hovedmålti­det, til trods for at vi har erklaeret os propmaette. Forklaring­en er, med henvisning til forskning, at vores aeldgamle krybdyrshj­erner er programmer­et til at sørge for, at vi lagrer så meget energi som muligt – for ingen ved jo, hvornår der igen er mad at spise. Så ingen skal føle sig flove over at have en sød tand – og mener Hugh Fearnley-Whittingst­all: “Når det gaelder mad, er ordet 'aldrig' hverken saerlig nyttigt eller sundt." Spis bedre med River Cottage, 416 sider, 299,95 kr., Strandberg Publishing.

 ??  ?? HUGH FEARNLEYWH­ITTINGSTAL­L har med stor effekt skrevet kogebøger og laver madprogram­mer på tv, hvor fra jord til bord-princippet efterfølge­s til perfektion.
HUGH FEARNLEYWH­ITTINGSTAL­L har med stor effekt skrevet kogebøger og laver madprogram­mer på tv, hvor fra jord til bord-princippet efterfølge­s til perfektion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark